Lego Star Wars: The Force Awakens Review

Lego Star Wars: The Force Awakens Review

15 Ιουλίου 2016 12:46
H Λεγκοκρατορία αντεπιτίθεται

Το Star Wars Franchise είναι πολύ σημαντικό για την TT games και την ‘Lego’ σειρά της. Ουσιαστικά ολόκληρη η πορεία της εταιρίας ξεκίνησε στην προσπάθεια τους να δημιουργήσουν τον πρώτο Lego Star Wars τίτλο. Αργότερα μπήκε στο παιχνίδι δυναμικά η Warner Bros η οποία εξαγόρασε την TT games, κάνοντάς την να ασχολείται αποκλειστικά με τη δημιουργία παιχνιδιών με τουβλάκια. Συνήθως τα παιχνίδια που βασίζονται σε ταινίες, πάσχουν από κρίση ταυτότητας. Λόγω του ότι πρέπει να βιαστούν να βγουν σχεδόν παράλληλα με την κινηματογραφική προβολή ώστε να πετύχουν τις καλύτερες πωλήσεις εκμεταλλευόμενοι τη ‘δίψα’ του κοινού για περισσότερο, συνήθως αποτυγχάνουν να μεταφέρουν το αίσθημα, το συναίσθημα και την ατμόσφαιρα μιας ταινίας. Ευτυχώς, το Lego Star Wars: The Force Awakens μπορώ να σας πω με σιγουριά πως δεν είναι ένα από αυτά. Πρόκειται για τον καλύτερο τίτλο της σειράς Lego, μιας σειράς που εδώ και καιρό έχει πέσει στην παγίδα της επανάληψης και δείχνει κολλημένη στη λάσπη. Παρόλα αυτά, σε γενικές γραμμές οι πωλήσεις είναι υψηλές και το κοινό δείχνει να μαγεύεται από την Lego-ποίηση κάθε κινηματογραφικού franchise, ειδικά οι μικρότερες ηλικίες. Δεν μπορείς να τους αδικήσεις. Είναι τα platform games της γενιάς τους. Είναι τα ‘Movie video games’ της γενιάς τους. Παλιότερα κι εμείς ζούσαμε τις μεταφορές των ταινιών σε παιχνίδια, σε κονσόλες της Nintendo και της Sega. Αρκετά όμως με αυτά, ας δούμε τι έχει να προσφέρει το νέο παιχνίδι.

Το Lego Star Wars TFA είναι γεμάτο εκπλήξεις. Καταρχάς παρουσιάζεται αναβαθμισμένο οπτικά. Η απεικόνιση των γραφικών είναι επιτέλους σε ένα υψηλό επίπεδο και υποψιάζομαι πως εδώ άλλα και στα παρακάτω ‘θετικά’ του παιχνιδιού έχει βάλει το χεράκι της η Disney και η Warner. Δεν θα μπορούσε να αφήσει ένα τέτοιο Franchise στη μετριότητα. Ειδικά τώρα που σκοπεύει να βγάλει μερικά δισεκατομμύρια ακόμα από τα νέα Star Wars (επεισόδια 8 και 9). Τα γραφικά λοιπόν είναι σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο. Από τα ίδια τα cutscenes μέχρι το μικρότερο texture. Δεν είναι εξωπραγματικά ούτε κάτι το πρωτοποριακό, είναι όμως εντυπωσιακό να βλέπεις ‘καθαρά’ γραφικά και χρώματα σε ένα τέτοιο παιχνίδι. Αυτό είναι από τα πρώτα πράγματα που αντικρίζεις και σε βάζει σε υποψίες για τη συνέχεια. Αναρωτιέσαι: «Τα έχουν καταφέρει αυτή τη φορά;» Η απάντηση είναι ξεκάθαρα ναι! Αυτή τη φορά τα έχουν καταφέρει. Είναι με διαφορά το καλύτερο Lego παιχνίδι που έχουν δημιουργήσει.

Σαν παιχνίδια, τα Lego πάντοτε στόχευαν σε εκείνη τη λεπτή γραμμή μεταξύ περιπέτειας και κωμωδίας. Για αυτό τους ταίριαζαν οι ταινίες του George Lucas. Μπόλικη δράση με διάσπαρτο slapstick χιούμορ χωρίς να γίνεται ενοχλητικό. Έτσι κι εδώ. Το χιούμορ υπάρχει στις κατάλληλες δόσεις και θα τολμήσω να πω πως είναι ‘On Spot’. Πετυχαίνει δηλαδή να καυτηριάσει πολύ επιτυχημένα κάποια πράγματα και μάλιστα χωρίς να πει πολλά πολλά. Ειδικά σε ότι αφορά τον Kylo Ren και την αγάπη του για τον Darth Vader. Όπως σε όλους τους τίτλους της, η TT games κρύβει και άλλα πράγματα στο παρασκήνιο, που θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός για να δεις και να κατανοήσεις (όπως για παράδειγμα την είσοδο του Daniel Graig ντυμένος Storm Trooper). Σε αυτό έρχεται να βοηθήσει ένα δεύτερο playthrough, ίσως και σε συνεργασία με κάποιο φίλο μας (Co-op).

Αυτή τη φορά τα έχουν καταφέρει. Είναι με διαφορά το καλύτερο Lego παιχνίδι που έχουν δημιουργήσει.

Το Lego TFA κινείται χωρίς να ξεφεύγει πάρα πολύ από το σενάριο της ταινίας, αν και προσφέρει αρκετές νέες συγκινήσεις στους φίλους της σειράς, κυρίως με extra αποστολές που ξεκλειδώνεις κατά τη διάρκεια του κανονικού παιχνιδιού. Στα του Gameplay, παρατήρησα αρκετές βελτιώσεις. Καταρχάς να σας πω πως το μισό παιχνίδι είναι ‘Shooter’. Ναι, καλά ακούσατε. Επιτέλους μπορούμε να ‘κρυβόμαστε’ πίσω από αντικείμενα σε κάποια σημεία των μαχών, και να στοχεύουμε με το μοχλό όταν επιθυμούμε, παραμένοντας κρυμμένοι. Αν και ο μηχανισμός είναι πολύ βασικός και δεν παρουσιάζει κάτι το ιδιαίτερο, είναι όμορφο να τον βλέπεις να χρησιμοποιείται επιτέλους σε ένα Lego παιχνίδι. Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός πως πρέπει να ανακαλύψεις τα αδύναμα σημεία (weak spots) των bosses (λέμε τώρα) ώστε να ανοίξεις δρόμο για τη συνέχεια της αποστολής σου. Όπως πάντα, αυτό το καταφέρνεις χρησιμοποιώντας όλους τους διαθέσιμους ήρωες επί της οθόνης, μιας και ο καθένας έχει κάτι ξεχωριστό να προσφέρει. Και μιας και μίλησα για τους χαρακτήρες, να αναφέρω πως είναι αμέτρητοι (πάνω από 200) εκείνοι που μπορείς να ξεκλειδώσεις άλλα και εκείνοι που μπορείς να ελέγξεις. Φυσικά μπορείς να παίξεις με όλους τους γνωστούς και αγαπημένους χαρακτήρες οι οποίοι κατά τη διάρκεια της ιστορίας χρησιμοποιούν τις αυθεντικές φωνές και ατάκες των ταινιών. Η καλύτερη εμπειρία ήταν ο έλεγχος του BB8, του αγαπημένου μικρού νέου ρομπότ του διαστημικού δράματος.

Μίλησα προηγουμένως για το shooting κομμάτι του τίτλου, και πρέπει εδώ να σταθώ. Είναι κάτι που κάνει το παιχνίδι περισσότερο ανάλαφρο και ευχάριστο. Το να μπορείς να διαλύσεις τα πάντα με ένα Blaster ή με ένα φωτόσπαθο είναι φετίχ υποθέτω για πολύ κόσμο. Πόσο μάλλον το να ξεπαστρεύεις στρατιές από Stormtroopers που σου επιτίθενται, ειδικά αν γνωρίζεις πως πρόκειται απλώς για ‘τουβλάκια’. Το παιχνίδι, έχει λοιπόν αρκετό shooting, έχει κάλυψη, μεγάλους εχθρούς των οποίων πρέπει να βρεις τα αδύναμα σημεία άλλα και εναέριες μάχες. Ω θεοί! Η μέρα που επιτέλους ελέγχεις το Millenium Falcon ή ένα X-wing έφτασε. Φρενήρης μάχες κυνηγώντας Tie Fighters, κανόνια και ότι άλλο βάλει ο νους σου. Πιστό στην ταινία, και με τα σωστά ηχητικά εφέ και μουσική, δεν μπορείς παρά να χαμογελάσεις παίζοντας αυτά τα κομμάτια. Οπότε μιλάμε για ένα παιχνίδι που ενσωματώνει διάφορα είδη μέσα του, από το απλό exploration, το shooting, το flying, το skiing και άλλα πολλά. Είναι όμως και ένα αρκετά αξιόλογο platformer.

Όλα τα παραπάνω δε φαίνεται να έχουν γίνει με έκπτωση στην ποιότητα. Ίσως μειώθηκε λίγο η διάρκεια σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, όμως αυξήθηκε κατά πολύ η ποιότητα και αυτό μόνο ως θετικό μπορώ να το αντιμετωπίσω. Εξάλλου, ποτέ δε θεώρησα τη ‘διάρκεια’ ως ένα παράγοντα που επηρεάζει το πόσο καλό είναι ένα παιχνίδι. Είναι κάτι που δεν θα έπρεπε να λαμβάνεται υπόψη του σχετικά με τη βαθμολογία, άλλα μόνο σε σχέση με την τιμή. Και αυτό είναι…αλλουνού παππά ευαγγέλιο.

Η επόμενη καινοτομία που εισάγει το νέο Lego είναι πως πλέον μπορείς να φτιάξεις παραπάνω από ένα αντικείμενο σε κάποιες περιπτώσεις. Πάντοτε απλώς πατούσες το κουμπί και έχτιζες ένα αντικείμενο. Πλέον, μπορείς να επιλέξεις μέσα στο δωμάτιο την θέση (είναι προκαθορισμένες) που επιθυμείς. Ανάλογα με τη θέση αλλάζει και το αντικείμενο που φτιάχνεις. Έτσι, δημιουργούνται πολύ όμορφοι ‘γρίφοι’ τους οποίους πρέπει να λύσεις χτίζοντας με την σωστή σειρά τα αντικείμενα και χρησιμοποιώντας τα επίσης σωστά. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, το διαφορετικό αντικείμενο είναι και ένα ‘διαφορετικό’ μονοπάτι της ιστορίας. Εντάξει, δεν επηρεάζει την συνολική πορεία, απλώς προσφέρει μια μικρή εναλλακτική οδό, όπως για παράδειγμα όταν φτιάχνεις ένα κουρδιστό ποντίκι αντί για ένα καρότο ώστε να προσελκύσεις ένα ζώο.

Το Lego TFA κινείται χωρίς να ξεφεύγει πάρα πολύ από το σενάριο της ταινίας, αν και προσφέρει αρκετές νέες συγκινήσεις στους φίλους της σειράς, κυρίως με extra αποστολές που ξεκλειδώνεις κατά τη διάρκεια του κανονικού παιχνιδιού.

Το παιχνίδι έχει δέκα βασικά κεφάλαια. Πέρα από αυτά υπάρχουν πολλές αποστολές δευτερεύοντας σημασίας που μπορούμε να λάβουμε. Εκτός ακόμα και αυτού όμως υπάρχει η δυνατότητα να εξερευνήσουμε τις πίστες μας. Έτσι, για παράδειγμα, στο Millenium Falcon μπορούμε να μεταβούμε στους χώρους του. Ειδικά αν ανέβουμε τη σκάλα που βγάζει στο πυροβόλο μπορούμε να δούμε ένα όμορφο cinematic με τα σκάφη (Millennium και X-Wing) να ανεβάζουν ταχύτητα και ύστερα να παίρνουμε στα χέρια μας το ρόλο του πυροβολητή καθαρίζοντας αστεροειδείς. Αυτό είναι απλώς ένα μικρό δείγμα μιας και υπάρχουν πάρα πολλές τέτοιες στιγμές στο παιχνίδι και συγκεκριμένα στο exploration κομμάτι του. Ειδικά από τη στιγμή που θα πάρουμε στα χέρια μας τη δύναμη (The Force) καταλαβαίνουμε πως πρέπει να ξεκινήσουμε κάποιες πίστες από την αρχή χρησιμοποιώντας κάποιον χαρακτήρα που την κατέχει ώστε να ξεκλειδώσουμε τα μυστικά της. Ηχητικά το Lego TFA τα πηγαίνει εξαιρετικά. Οι περισσότερες ατάκες των πρωταγωνιστών είναι παρμένες απευθείας από την ταινία και με υψηλή ποιότητα. Αυτό που κάνει τον τίτλο τεράστιο όμως είναι το Soundtrack του John Williams το οποίο ακούγεται και στην ταινία The Force Awakens. Τα υπόλοιπα ηχητικά είναι βγαλμένα από το σύμπαν του Star Wars και πιστά στην παράδοση. Έτσι μπορείτε να μείνετε ήσυχοι σχετικά με το Φωτόσπαθο ή τα blasters.

Δεν θέλω να σας κουράσω παραπάνω. Το Lego Star Wars: The Force Awakens είναι ένα παιχνίδι στο οποίο έχει δοθεί η απαραίτητη αγάπη από τους δημιουργούς και η απαραίτητη προσοχή από τους designers. Το μοναδικό παράπονο που έχω εγώ προσωπικά από το παιχνίδι είναι πως κάποιες φορές η τεχνητή νοημοσύνη του δεν υπάκουε τις εντολές μου, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να παιδευτώ σε κάποιες πίστες. Άλλα ούτε αυτό ήταν αρκετό ώστε να χαλάσει τη γενική εικόνα του τίτλου.

Είναι σύνηθες φαινόμενο σε παιχνίδια που χρησιμοποιούν ‘sidekicks’ και το έχω συνηθίσει από την δεκαετία του ’90. Επίσης ίσως κάποιος το βρει ‘επαναλαμβανόμενο’, όμως ειλικρινά πιστεύω πως όλα τα παιχνίδια έχουν ένα τέτοιο βαθμό επανάληψης μέσα τους. Είναι εξάλλου ανθρώπινο χαρακτηριστικό μας να κουραζόμαστε την ρουτίνα εύκολα και να θέλουμε νέα πράγματα να μας εξάψουν το ενδιαφέρον. Είναι πολύ λίγα τα παιχνίδια που το καταφέρνουν αυτό, και λιγότερα εκείνα που το τολμούν. Αν και δεν είναι ένα από αυτά, το Lego Star Wars TFA καταφέρνει να σταθεί με αξιοπρέπεια.

Συνοψίζοντας : Το πιο ‘περιποιημένο’ παιχνίδι της σειράς LEGO, το πιο όμορφο, το πιο Action Packed και στο πιο ενδιαφέρον ‘σύμπαν’. Το παιχνίδι αν και δε διαπρέπει σε όλους τους τομείς, είναι πανέμορφο, είναι γεμάτο με δράση εδάφους και αέρος, περιέχει πάνω από 200 χαρακτήρες και αγαπημένες μορφές, ισορροπημένο χιούμορ, νέα χαρακτηριστικά, ευχάριστο drop-in/ drop-out co-op και γενικότερα είναι μια πολύ ευχάριστη καλοκαιρινή έκπληξη. Δεν μπορώ παρά να επιβραβεύσω την προσπάθειά τους.
Box Art
Tested on : PS4
Developer : TT Fusion
Publisher : Warner Bros. Interactive Entertainment
Distributor : Zegetron
Available for : PC, PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360, Wii U, PS Vita, Nintendo 3DS, iOS, OS X
Release date : 2016-06-28