Trackmania Turbo Review

Trackmania Turbo Review

30 Μαρτίου 2016 09:18
Το Dark Souls των Racing games

Λίγες φορές ενθουσιάζομαι τόσο με την ανακοίνωση ενός τίτλου. Ειλικρινά, το Trackmania περίμενα πως και πως να κάνει την εμφάνισή του στη νέα κονσόλα της Sony. Ούτε που θυμάμαι πόσες ώρες έχω ξοδέψει στις προηγούμενες εκδόσεις του στο PC. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που συγκεντρώνει μερικά από τα αγαπημένα μου χαρακτηριστικά. Θα έλεγε κανείς πως είναι κάτι σαν το ‘Dark Souls’ των racing games. Απαιτεί δεξιοτεχνία, επιμονή και υπομονή. Δεν είναι ένα παιχνίδι για όλους και αυτό σπανίζει στο συγκεκριμένο είδος. Το Trackmania Turbo στην έκδοση του PS4 πραγματικά λάμπει. Παρόλο που διαθέτει μια ρετρό αισθητική και θυμίζει παλιά καλά arcade racing παιχνίδια, καταφέρνει με ένα μοναδικό τρόπο να παντρεύει το σύγχρονο με το παλιό. Τα μοντέλα είναι καλοφτιαγμένα, η λεπτομέρειά τους είναι εκθαμβωτική και ο περιβάλλοντας χώρος κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα για τέτοιου είδους παιχνίδι. Σε μερικές περιπτώσεις τα γραφικά του θα έλεγα πως δείχνουν φωτορεαλιστικά. Αυτή η μίξη φανταστικού και πραγματικού που προσφέρει το κάνει ξεχωριστό. Έχει τη δική του ταυτότητα και αφήνει το δικό του στίγμα στην κατηγορία. Κάθε πίστα του είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να μοιάζει σα να έχει βγει από κάποιο παιδικό όνειρο, όμως η δυσκολία του απευθύνεται κυρίως στο ενήλικο κοινό.

Το παιχνίδι χωρίζεται σε πέντε επίπεδα δυσκολίας, με κάθε ένα από αυτά να αντιστοιχεί σε ένα χρώμα. Έτσι, έχουμε τις ‘λευκές’ πίστες οι οποίες είναι αρκετά μικρές σε διάρκεια και σχετικά εύκολες, τις πράσινες που είναι λίγο μεγαλύτερες σε διάρκεια και απαιτούν μεγαλύτερη δεξιοτεχνία και από εκεί και κάτω το παιχνίδι ανεβάζει απότομα στροφές δυσκολίας με τις τελευταίες τρείς κατηγορίες -μπλε, κόκκινη και μαύρη. Ειδικά η τελευταία είναι μια βαθμίδα την οποία πολύ λίγοι παίκτες θα καταφέρουν να ξεκλειδώσουν. Κάθε μία από αυτές τις βαθμίδες δυσκολίας ξεκλειδώνει μαζεύοντας μετάλλια. Για κάθε πίστα υπάρχουν 4 διαφορετικά μετάλλια, με το μικρότερο να είναι το χάλκινο και το μεγαλύτερο να είναι το πράσινο, γνωστό και ως ‘trackmaster medal’. Όπως είπα και πριν, θα πρέπει να παιδευτείτε αρκετά ώστε να μαζέψετε τα απαιτούμενα χρυσά μετάλλια για να ξεκλειδώσετε την τελευταία κατηγορία δυσκολίας.  Η κάθε πίστα αυτής της κατηγορίας μάλιστα είναι ικανή να σας πάρει περισσότερο χρόνο να την ολοκληρώσετε ακόμα και από κάποιο κανονικό παιχνίδι.

Κάθε ένα από αυτά τα επίπεδα, χωρίζεται επίσης σε τέσσερις διαφορετικές ομάδες πιστών και αυτοκινήτων. Έτσι, έχουμε την πρώτη κατηγορία με όνομα ‘Grand Canyon Drift’ όπου θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για απότομες στροφές στις οποίες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την πλαγιολίσθηση, τη δεύτερη που ονομάζεται ‘Dirt Valley’ με το χειρότερο ίσως έλεγχο οχήματος στο παιχνίδι, την ‘Roller Coaster Lagoon’ με απίθανα loops τα οποία είναι και μαγνητικά και την τελευταία και ίσως πιο γνωστή από όλες που λέγεται ‘International Stadium’ και αφορά φόρμουλες με τις οποίες θα εξασκήσουμε την τήρηση της σωστής γραμμής στην πίστα. Κάθε μία από τις κατηγορίες έχει το δικό της όχημα, το δικό της σύστημα και λογική καθώς και το δικό της ξεχωριστό τρόπο να ελέγχουμε το αυτοκίνητο.  Μπορούμε να κάνουμε customize την εμφάνιση κάθε αυτοκινήτου, όμως δεν μας επιτρέπεται να του αλλάξουμε τη συμπεριφορά, μιας και όλοι πρέπει να τρέχουν με τους ίδιους κανόνες.

Το παιχνίδι όπως ανέφερα αφορά την επιμονή και την υπομονή. Όπως αντίστοιχα στα παιχνίδια Souls πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και σχεδόν αλάνθαστοι, έτσι κι εδώ θα χρειαστεί να επανεκκινήσουμε αρκετές φορές την κάθε πίστα ώστε να καταφέρουμε να πετύχουμε τον απαιτούμενο χρόνο. Είναι κάτι που άλλοι βρίσκουν διασκεδαστικό και προκλητικό και άλλοι λιγότερο ενδιαφέρον μιας και μοιάζει να μην τους αφήνει να χαρούν το παιχνίδι. Όμως ο σκοπός αυτού του παιχνιδιού, όσο κι αν μοιάζει παράλογο, δεν είναι να μας διασκεδάσει 100%, άλλα να μας κάνει να ακολουθήσουμε την λογική του play-repeat με τους κανόνες που μας δίνει. Μέσα στην πίστα άλλωστε υπάρχουν αρκετές πινακίδες με προκλητικά σλόγκαν όπως ‘προσπάθησε περισσότερο’ και όχι τυχαία.

Πέρα από το Single player mode, ή όπως το αναφέρει το παιχνίδι ‘Campaign’, υπάρχει η δυνατότητα του Online παιχνιδιού και μάλιστα με διαφορετικούς τρόπους. Ξεφεύγει από το παραδοσιακό online τρόπο παιξίματος που έχουμε συνηθίσει και θα έλεγα πως πλησιάζει τον τρόπο του Trials Fusion, για όσους έχουν ασχοληθεί. Τα πάντα έχουν να κάνουν με τους χρόνους που κάνουμε άλλωστε, οπότε μην περιμένετε αγώνες με την παραδοσιακή έννοια όπως την έχουμε συνηθίσει σε παιχνίδια ταχύτητας. Online επίσης υπάρχουν άπειρες πίστες δημιουργημένες από τους παίκτες, και μάλιστα χωρισμένες ανά κατηγορία ώστε να δοκιμάσουμε την τύχη μας σε αυτές.

Το Multiplayer του Trackmania Turbo χωρίζεται στις εξής κατηγορίες: α) Hotseat, ένα mode όπου το χειριστήριο περνά από τον έναν στον άλλο στην παρέα, με μοναδικό σκοπό να καταγράψει ποιος θα κάνει τον καλύτερο χρόνο, β) Arcade, προεπιλεγμένες πίστες στις οποίες έχουμε μόνο τρία restarts διαθέσιμα, γ) Split Screen., έως και τέσσερις παίκτες ταυτόχρονα μπορούν να δοκιμάσουν την τύχη τους στην ίδια οθόνη, δ) Secret, ειδικά modes που ξεκλειδώνουν μέσα από το παιχνίδι και προσφέρουν διαφορετικού τύπου αναμετρήσεις και πίστες και ε) Double Driver, ένα πολύ ιδιαίτερο mode όπου εσείς και ο συνοδηγός σας βρίσκεστε στο ίδιο αυτοκίνητο και το ελέγχετε με 2 διαφορετικά controllers. Απαιτεί συνεργασία των παικτών και άψογη ‘χημεία’.

Σε όλα τα παραπάνω, έρχεται να προστεθεί και ο editor πιστών , με τίτλο ‘Trackmania Builder 2.0’. Πρόκειται για εντυπωσιακό και πλούσιο editor που μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε τις δικές μας πίστες και ύστερα να τις μοιραστούμε με τον υπόλοιπο κόσμο. Ο editor δημιουργεί ακόμα και τον περιβάλλοντα χώρο από μόνος του ώστε να δείχνει η πίστα μας ακόμη πιο «γεμάτη». Και εδώ μπορούμε να επιλέξουμε κάποια κατηγορία δημιουργίας, όπως Begginer ή Advanced, δίνοντάς μας έτσι την ευκαιρία το παιχνίδι να κάνουμε ακόμα και τα πιο τρελά όνειρά μας, πράξη.

Το Moto του Trackmania είναι ‘Easy to learn, hard to master’ δίνοντάς μας έτσι σε μία μόνο πρόταση το νόημά του. Ειλικρινά δυσκολεύτηκα αρκετά να φτάσω στους 50 πρώτους της παγκόσμιας κατάταξης μέσα από περίπου 500.000 παίκτες. Το παιχνίδι σου επιτρέπει να δηλώσεις ακόμα και τη χώρα σου, ώστε να παρακολουθείς ανά πάσα ώρα και στιγμή την θέση σου στην κατάταξή της, μαζί με την παγκόσμια.  Είναι ένα ακόμα στοιχείο που σε ωθεί να γίνεις καλύτερος και να ανέβεις όσο πιο ψηλά μπορείς στην λίστα. Ευλογώντας τα γένια μου πρέπει να σας αναφέρω πως θα με βρείτε στην πρώτη θέση μεταξύ περίπου 900 παικτών της Ελλάδας.

Το Trackmania Turbo διαθέτει και μια εξαιρετική συλλογή μουσικής με ήχους περασμένων δεκαετιών. Υπάρχει επίσης ένα dedicated πλήκτρο που μπορεί να αλλάζει κατά βούληση τη μουσική μέσα στο παιχνίδι, αν και αυτή ορίζεται αυτόματα ανάλογα τα checkpoints που περνάμε. Ενδιαφέρον και χρήσιμο βρήκα επίσης το κουμπί απενεργοποίησης του Voice acting/ assistant που ύστερα από λίγο καταντά εκνευριστικό.

Το δυνατό σημείο του παιχνιδιού είναι ο έλεγχος του αυτοκινήτου. Αυτός μπορεί να γίνει μέσα από τους αναλογικούς μοχλούς του controller, μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και το σταυρόνημα. Αντίστοιχα, τα πλήκτρα για την ώθηση και το φρένο έχουν και αυτά δύο επιλογές, με την μία να αφορά τα ‘φτερά’ του controller και τη δεύτερη τα παραδοσιακά πλήκτρα απέναντι από το σταυρόνημα. Όποιο συνδυασμό πάντως και να επιλέξει κανείς, ένα είναι σίγουρο: θα τα βρει εξαιρετικά responsive! Τεχνικά το παιχνίδι δεν παρουσιάζει το παραμικρό πρόβλημα. Τουλάχιστον εγώ δεν συνάντησα κάποιο. Κανένα κόλλημα, κανένα lag και τρέχει απροβλημάτιστα στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο, κάτι που απογειώνει την εμπειρία.

Συνοψίζοντας : Το Trackmania Turbo είναι ένα εκπληκτικό παιχνίδι. Είναι απολαυστικό οπτικά, εξαιρετικό σε θέμα μηχανισμού και ελέγχου και απελπιστικά προκλητικό σε θέμα δυσκολίας. Τρέχει απροβλημάτιστα στα 60 fps στην κονσόλα της Sony και είναι μια από τις κυκλοφορίες της Ubisoft (αν και η εταιρία που κρύβεται πίσω του είναι η Nadeo) που δείχνουν να έχουν φτιαχτεί με μεράκι. Καταφέρνει ακόμα και τόσα χρόνια και εκδόσεις μετά να αποτελεί πρόκληση και έρχεται με μπόλικο περιεχόμενο που αναμένεται να απασχολήσει τον παίκτη για καιρό. Πάνω από 200 πίστες, χιλιάδες δημιουργίες άλλων χρηστών, το δικό του editor, και κάποια πολύ ιδιαίτερα modes όπως αυτό της οδήγησης με συνοδηγό που γίνεται με δύο χειριστήρια ταυτόχρονα. Απίστευτα διασκεδαστικό παιχνίδι που οι λάτρεις δεν πρέπει να χάσετε.
Box Art
Tested on : PS4
Developer : Nadeo
Publisher : Ubisoft
Distributor : CD Media
Available for : PC, Xbox One, PS4
Release date : 2016-03-24