NBA 2K16 Review

NBA 2K16 Review

28 Σεπτεμβρίου 2015 21:39
Λούζεται με τις δάφνες του...

Κάθε χρόνο που κυκλοφορεί ένας νέος αθλητικός τίτλος, είτε αφορά το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ, γεμίζω με ένα κλίμα αβεβαιότητας για το αν αυτό που θα παίξω φέτος έχει αλλάξει σε τέτοιο βαθμό που δεν έπρεπε, δεδομένου της δυσκολίας που παρουσιάζεται στη συγκεκριμένη κατηγορία παιχνιδιών για να δημιουργήσει κάποιος κάτι πρωτότυπο. Στο μυαλό μου έρχονται φράσεις όπως "πάλι το ίδιο θα είναι και θα πρέπει να πληρώσεις €69.99", "θα έχουν βελτιωθεί τα γραφικά μέσα σε ένα χρόνο;" "αλήθεια, τι μπορεί να αλλάξει μέσα σε ένα χρόνο και πως μπορεί να γίνει καλύτερο;" Αυτές είναι φράσεις που σίγουρα έχουν περάσει από το μυαλό του gamer όσο και των δημιουργών ενός αθλητικού παιχνιδιού όπως το NBA 2K16. Σε τέτοιες ερωτήσεις, λοιπόν, καλούμαι μέσω αυτού του άρθρου να απαντήσω μετά από πολλές ώρες ενασχόλησης με το νέο μπασκετικό τίτλο της 2K και μπορώ να πω ότι δεν είναι μία εύκολη υπόθεση καθώς ο καθένας από εμάς τοποθετεί με διαφορετική σειρά τα κριτήρια της μετάβασής του στο επόμενο μέρος μίας σειράς όπως αυτή της 2K Sports. 

Παρόλα αυτά, πριν εισχωρήσω σε βαθύτερα νερά, θα σας πω πως η φόρμουλα που έχει κρατήσει τη σειρά NBA 2K στη κορυφή εδώ και μερικά χρόνια βρίσκεται ακόμα εδώ και το NBA 2K16 συνεχίζει την παράδοση όσο πιο συντηρητικά γίνεται. Και το γεγονός πως αυτή η φόρμουλα τροποποιείται ακόμα τεχνικά από την 2K Sports και την Visual Concepts προς το καλύτερο χωρίς να αφαιρούνται τα βασικά στοιχεία της που ικανοποιούν εδώ και χρόνια τους fans, δείχνει μία επιμονή από την πλευρά των δημιουργών την οποία δεν συναντάς εύκολα στον κόσμο της ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών, ιδιαίτερα όταν ο ανταγωνισμός είναι ανύπαρκτος. Όπως θα διαβάσετε μέσα από τις παρακάτω γραμμές, οι αλλαγές είναι μικρές σε σύγκριση με προηγούμενους τίτλους του franchise αλλά αυτό πρακτικά αποτελεί την ασφαλή κίνηση της εταιρίας καθώς φέτος κυκλοφορεί το NBA Live 16 και οι πολλές και ριζικές αλλαγές δεν ταιριάζουν σε μία περίοδο που ο ανταγωνιστής σου κάνει το πρώτο βήμα του μετά από έναν ολόκληρο χρόνο απουσίας του. Αυτό, τουλάχιστον, πιστεύω εγώ διότι σε περίπτωση που ο αντίπαλος αποτύχει τότε θα έχεις στα χέρια σου την ήδη δοκιμασμένη φόρμουλα και χρόνο για να σχεδιάσεις την επόμενη κίνησή σου.

Ξεκινώντας από τα βασικά, τα modes του NBA 2K16 είναι ποικιλόμορφα και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις σε σχέση με το NBA 2K15, κάτι που δεν συνηθίζει η 2K Sports καθώς σε όλους τους προηγούμενους τίτλους υπήρχαν αφαιρέσεις και προσθήκες. Όλα τα κλασσικά modes όπως MyCAREER, MyPARK, MyGM, MyTEAM, MyLEAGUE είναι διαθέσιμα και στο NBA 2K16 με το 2K PRO-AM να είναι το νέο mode που φιγουράρει στο μενού του παιχνιδιού. Με το εν λόγω mode, η 2K Sports υπόσχεται αγώνες που ξεκινούν άμεσα χωρίς οθόνες φόρτωσης, ενώ δίνει στους παίκτες τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τη δική τους ομάδα με τους φίλους τους και να την παραμετροποιήσουν πλήρως όπως εκείνοι επιθυμούν με τις δικές τους φανέλες, το δικό τους logo και το δικό τους στάδιο. Αν τα παραπάνω modes δεν σας κάλυπταν ποτέ και απλά παίζατε αγώνες στο Play Now, τότε το NBA 2K16 δεν έχει να προσφέρει κάτι ουσιώδες φέτος σε αυτά που θα σας κάνει να αλλάξετε γνώμη και να ασχοληθείτε μαζί τους.

Το mode για το οποίο συζητούσε το μεγαλύτερο μέρος της gaming κοινότητας ήταν το MyCAREER, διότι η 2K Sports προσέλαβε το σκηνοθέτη Spike Lee, γνωστός από τις ταινίες Malcolm X, Inside Man, Do The Right Thing και 25th Hour, για να δώσει τη δικιά του νότα, τόσο στη σκηνοθεσία, όσο και στη παρουσίαση του MyCAREER. Η ιστορία του MyCAREER ονομάζεται “Livin' Da Dream” και αυτό διότι εξιστορεί το ταξίδι ενός παίκτη από τα χαμηλά στρώματα της αμερικανικής κοινωνίας, στα παρκέ του NBA. Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας έχει ως ψευδώνυμο το Frequency Vibrations και κάνει την αρχή του με κάποιους αγώνες στο Λύκειό του, οι οποίοι θα του αποφέρουν εννέα διαφορετικές προτάσεις από κολέγια όπως το Kansas, Georgetown, UCLA και UConn. Το Livin’ Da Dream διαρκεί περίπου πέντε με έξι ώρες και κατά τη διάρκεια του παίζουν μεγάλα cutscenes στα οποία είναι εμφανές το motion capture που έχει γίνει.

Ένα πρόβλημα που παρουσιάζεται στη συνοχή της ιστορίας είναι πως ανεξαρτήτως του χαρακτήρα που σχεδίαζα, ο πρωταγωνιστής προερχόταν πάντα από μία οικογένεια με χαρακτηριστικά της μαύρης φυλής, κάτι που δεν ταίριαζε πάντα στο στυλ και τους διαλόγους του παίκτη που δημιουργούσα. Φυσικά, αυτό είναι δείγμα του πόσο γραμμική είναι η ιστορία και παρόλο που πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που λίγοι τολμούν να υλοποιήσουν στο χώρο των αθλητικών παιχνιδιών, η επίδοσή μου στους αγώνες δεν αντικατοπτριζόταν στην ιστορία και αυτό δημιουργούσε ένα πολύ ψεύτικο κλίμα. Το επίπεδο παρουσίασης προσθέτει πόντους στο σύνολο και ενώ σίγουρα εκτιμώ την προσπάθεια που έγινε, θεωρώ πως η μη ενασχόληση του Spike Lee με τα βιντεοπαιχνίδια και το γεγονός πως ήταν η πρώτη προσπάθειά του σε αυτό το μέσο, συνέβαλλαν σε ένα μέτριο αποτέλεσμα.

Αυτό φυσικά που αναρωτιέται κάθε υποψήφιος αγοραστής του NBA 2K16 είναι η αίσθηση του gameplay και πως αυτό συνεχίζει να σπρώχνει τα όρια σε ότι αφορά στην αντιπροσώπευση του αθλήματος στα ψηφιακά παρκέ. Η αλλαγή που παρατήρησα άμεσα στο gameplay έχει να κάνει με το χειρισμό και αφορά στην προσθήκη πολλαπλών εντολών σε συγκεκριμένα πλήκτρα (τρίγωνο και κύκλο για την PS4 έκδοση) για τις σκαστές πάσες και τις πάσες πάνω από το κεφάλι. Κάποιοι μπορεί να υποθέσουν λανθασμένα πως αυτή η προσθήκη δεν είναι σημαντική και όμως προσφέρει μία τεράστια βελτίωση στη ροή του παιχνιδιού σε σύγκριση με το NBA 2K15. Εκτός του ότι ένιωσα πως έχω μεγαλύτερο έλεγχο στο πως κινείται η μπάλα στο χώρο αλλά και στο χειρισμό των παικτών, ένιωσα πως η ροή του αγώνα δεν έσπαγε διότι μου ήταν αρκετά πιο εύκολο να συνηθίσω ως σύστημα το διπλό πάτημα του κύκλου για τις σκαστές πάσες και το διπλό πάτημα του τριγώνου για alley hoop. Πέρα από το σύστημα της πάσας, ο χειρισμός έχει παραμείνει ίδιος και απαράλλαχτος. 

Μπορεί φέτος να μην είχα να μάθω κάτι καινούργιο καθώς ο χειρισμός δεν έχει αλλάξει ριζικά αλλά δεν υπάρχει δικαιολογία για το γεγονός πως η Visual Concepts δεν μπήκε καν στο κόπο να καλωσορίσει τους νεοεισερχόντες παίκτες δεδομένου της απουσίας πολλών tutorial videos. Αυτό όμως δε σημαίνει πως το gameplay του NBA 2K16 δε διαφέρει από αυτό του NBA 2K15. Στην προσπάθειά της να κάνει το παιχνίδι ακόμα πιο ρεαλιστικό, η 2K Sports πρόσθεσε 10.000 νέες κινήσεις (animations) ενώ η Living Worlds physics engine έχει βελτιστοποιηθεί περισσότερο από ποτέ. Η μεγαλύτερη απόδειξη των βελτιώσεων στα physics του τίτλου γίνεται φανερή στο gameplay από παράγοντες όπως η δύναμη και η μάζα των παικτών που επιτρέπει πιο αληθοφανείς μάχες σώμα με σώμα, η επιστροφή στο έδαφος ενός μεσαίου ύψους παίκτη με υψηλό άλμα, μετά από rebound, είναι αρκετά πιο φυσική, το καλάθι μπορεί να φτάσει αρκετά πιο κάτω αν κάνει dunk ένας παίκτης μεγάλου βάρους ή να ταλαντευτεί ακόμα και από τις άκρες.

Παράλληλα, αυτές οι βελτιώσεις στη μηχανή φυσικής του παιχνιδιού βοήθησαν τους developers στο χτίσιμο μίας ακόμα καλύτερης τεχνητής νοημοσύνης που βασίζεται σε περισσότερους παράγοντες πλέον για να αντιμετωπίσει τους πραγματικούς παίκτες. Κατά την ταπεινή μου άποψη, το gameplay του NBA 2K16 χωράει ακόμα πολλές βελτιώσεις που αφορούν την άμυνα σε lay ups και σε καρφώματα, η οποία γίνεται αυτόματα για την ευκολία των παικτών. Βέβαια, αυτό οδηγεί πολλές φορές σε πετυχημένα καλάθια που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αρχικά. Συνεχίζω να πιστεύω πως η άμυνα είναι ένας τομέας που από άποψη gameplay, η 2K Sports και η Visual Concepts θα πρέπει να μελετήσουν πολύ πιο σκληρά στους επόμενους τίτλους της σειράς και όχι απλά να είναι ένα αυτόματο σύστημα που πολλές φορές νομίζεις πως βασίζεται στην τύχη και όχι στην πίεση που ασκούν οι αμυνόμενοι αλλά και στην ικανότητα του παίκτη.



Η περιγραφή των γεγονότων του αγώνα συνεχίζει να είναι εξαιρετική και αυτή τη χρονιά, παρά την αλλαγή ενός εκ των τριών σχολιαστών και συγκεκριμένα του Steve Kerr, τον οποίο αντικατέστησε ο Greg Anthony. Το online κομμάτι του NBA 2K15 ήταν ένα άσχημο κεφάλαιο για την 2K Sports λόγω των συχνών αποσυνδέσεων από τους servers και την αργή φόρτωση των αγώνων σε modes όπως το MyPARK. Παρόλο που οι servers ήταν ενεργοί καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας που δοκίμαζα το παιχνίδι, δεν μπορώ να εκφέρω ολοκληρωμένη άποψη διότι η πραγματική δοκιμή γίνεται πάντα όταν κυκλοφορεί ένας τίτλος και είναι γεμάτος από κόσμο. Αυτό που πρέπει να σημειωθεί για το online είναι πως περιέχει ένα νέο σύστημα βαθμολόγησης παρόμοιο με το Online Seasons σύστημα του FIFA, στο οποίο οι παίκτες ξεκινούν από τη χαμηλότερη κατηγορία ονόματι Freshman για να φτάσουν στην υψηλότερη κατηγορία Hall of Fame. Το soundtrack της σειράς NBA 2K είναι πιο δυνατό από ποτέ με τους DJ Mustard, DJ Khaled και DJ Premier να έχουν επιμεληθεί τα τραγούδια του παιχνιδιού με δικές τους playlists που περιέχουν καλλιτέχνες όπως ο Nas, Drake, Akon, Rick Ross, Jay-Z και The Ramones.

Φτάνοντας στον οπτικό τομέα του τίτλου, θεωρώ πως είναι πάρα πολύ δύσκολο να δει κάποιος ένα παιχνίδι όπως το NBA 2K16 και να μείνει δυσαρεστημένος από την ποιότητα της οπτικής απεικόνισης. Σύμφωνα με την 2K Sports, όλοι οι παίκτες του NBA έχουν σκαναριστεί από "την κορφή ως τα νύχια" στο ειδικό στούντιο της εταιρίας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι παίκτες να μοιάζουν με τα πραγματικά μοντέλα, ενώ οι εκφράσεις των προσώπων τους και ο τρόπος με τον οποίο κινούνται στο παρκέ αποτελούν το απόλυτο δείγμα της εξαιρετικής ποιότητας του animation τμήματος της Visual Concepts. Το μοναδικό παράπονο που μπορώ να έχω εγώ και οποιοσδήποτε gamer είναι η αρκετά μέτρια ποιότητα των γραφικών του κοινού και των προπονητών, καθώς και οι ελάχιστες και μηχανικές αντιδράσεις τους.

Συνοψίζοντας : Με την Electronic Arts να βρίσκεται φέτος στο "παιχνίδι" με το NBA Live 16, η 2K Sports έπρεπε σίγουρα να παραδώσει μία εμπειρία που τουλάχιστον θα ήταν αντίστοιχη ποιοτικά με αυτό για το οποίο τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στην κορυφή των ψηφιακών παρκέ. Το γνωστό υψηλό επίπεδο ποιότητας βρίσκεται και στο NBA 2K16, με το άθλημα να απεικονίζεται καλύτερα από ποτέ από τους ανθρώπους της Visual Concepts. Οι κάτοχοι του NBA 2K15 δεν έχουν κάποιο πραγματικά ισχυρό λόγο να αναβαθμίσουν αλλά ακόμα και με αυτές τις μικρές αλλαγές το NBA 2K16 θα είναι αυτό που θα κοιτούν στα ράφια των καταστημάτων οι fans του NBA και θα γνωρίζουν πως αυτό είναι το μοναδικό παιχνίδι που αξίζει να αγοράσουν για να τιμήσουν ψηφιακά το αγαπημένο άθλημα τους.
Box Art
Tested on : PS4
Developer : Visual Concepts
Publisher : 2K Sports
Available for : PC, PS3, PS4, X360, Xbox One
Release date : 2015-09-29
Tags: