Όπως αποδείχθηκε, το PlayStation δοκίμαζε τα νερά με την κυκλοφορία του Horizon Zero Dawn στο PC το καλοκαίρι του 2020, το οποίο πέρα από μερικά αρχικά μου παράπονα, έλαβε αρκετές ενημερώσεις για να εξελιχθεί σε ένα εξαιρετικό port. Τώρα, όπως σας είχαμε αποκαλύψει πολλούς μήνες πριν την επίσημη ανακοίνωση μέσα από τα Framerate podcasts μας, σειρά παίρνει το God of War.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κυκλοφορία του PlayStation στην PC πλατφόρμα μέχρι σήμερα, με την στρατηγική της εταιρίας να γίνεται πλέον πιο ξεκάθαρη, μέσα και από κινήσεις όπως η εξαγορά του porting στούντιο Nixxes. Πως τα καταφέρνει, λοιπόν, η περιπέτεια του Kratos στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές;
Αρχικά, θα ξεκινήσω αναφέροντας πως το συγκεκριμένο review αφορά κυρίως τον τεχνικό τομέα του τίτλου και το πόσο καλά έχει μεταφερθεί η εμπειρία του PS4 στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Όσον αφορά το παιχνίδι αυτό καθ’ αυτό, νομίζω πως η ποιότητά του είναι κάτι που δε χωρά και πολλή συζήτηση πλέον, αφού τα αναρίθμητα βραβεία, όπως το Game of the Year από τα Game Awards και το Unboxholics' Community Choice Award - Game of the Year 2018, όπως αποφασίστηκε από εσάς, τους αναγνώστες του Unboxholics.com, μάλλον τα λένε όλα.
Παρ’ όλα αυτά, θα σταθώ συνοπτικά σε μερικές λεπτομέρειες, σε περίπτωση που δε γνωρίζετε τίποτα σχετικά με το παιχνίδι. Περίπου οκτώ χρόνια, λοιπόν, μετά το εξαιρετικό και γεμάτο φαντασμαγορική δράση God of War III (ναι, το Ascension δεν μετράει), το God of War ήρθε το 2018 να επαναπροσδιορίσει τη σειρά, με ένα πιο γειωμένο κεφάλαιο, το οποίο ήταν τόσο reboot όσο και συνέχεια.
Το gameplay άλλαξε ριζικά, αλλά παρέμεινε εθιστικό και με αντίκτυπο, ωστόσο, όπως τέλεια αποδίδεται από την συνεχόμενη μονόπλανη λήψη της κάμερας, οι δύο χαρακτήρες βρίσκονται στο επίκεντρο. Ο Kratos, μαζί με τον νεαρό Atreus, θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι ενηλικίωσης τόσο για τον γιό, όσο και για τον…πατέρα, όλα με παρασκήνιο τα επικά σκηνικά της σκανδιναβικής μυθολογίας. Χωρίς να πολυλογώ, τόσο σε επίπεδο αφήγησης, ιστορίας και χαρακτήρων, όσο και σε επίπεδο gameplay, το God of War είναι μια αριστουργηματική εμπειρία που αξίζει μέχρι και την τελευταία διάκριση. Σίγουρα ένα από τα καλύτερα παιχνίδια των τελευταίων ετών και της γενιάς των PS4/Xbox One συνολικά.
Για περισσότερα μπορείτε να βρείτε το αναλυτικό βίντεο review των Unboxholics για το βασικό παιχνίδι, το οποίο έχει επιμεληθεί ο Σάκης Kαρπάς, πατώντας εδώ.
Ας περάσουμε, λοιπόν, στην PC έκδοση. Το God of War είχε κυκλοφορήσει σε μια εποχή που υπήρχε ήδη το PS4 Pro, ωστόσο ακόμη και στην αναβαθμισμένη κονσόλα της Sony, δεν χάριζε σταθερά 60FPS, με την απόδοση να κυμαίνεται περίπου στα 40 καρέ ανα δευτερόλεπτο. Το πρώτο πράγμα που παρατήρησα αμέσως, λοιπόν, μιας και τότε είχα παίξει το παιχνίδι κλειδωμένο στα 30FPS, είναι η ομαλότητα.
Το port έχει ξεκλείδωτο framerate και έτσι στην 75Hz FreeSync οθόνη μου, η εμπειρία ήταν άκρως απολαυστική. Μιας και έχουμε να κάνουμε με hack ‘n’ slash, ο υψηλός ρυθμός ανανέωσης πραγματικά μεταμορφώνει το παιχνίδι, κάνοντας το combat να είναι πιο άμεσο χάρη στο μικρότερο input lag. Να αναφέρω σε αυτό το σημείο πως δοκίμασα το παιχνίδι τόσο με πληκτρολόγιο και ποντίκι όσο και με διάφορα χειριστήρια. Για να είμαι ειλικρινής, ο χειρισμός με πληκτρολόγιο και ποντίκι, αν και είναι άμεσος και ακριβής, δε μπορώ να πω ότι με βόλεψε ιδιαίτερα, μιας και βρίσκω πιο βολική τη χρήση των διάφορων abilities και εντολών προς τον Atreus στο χειριστήριο. Αυτό φυσικά είναι προσωπική προτίμηση και το σημαντικότερο νέο για το PC port είναι πως υπάρχει η δυνατότητα του button remapping, οπότε μπορείτε να φέρετε την εμπειρία ακριβώς στα μέτρα σας πανεύκολα. Όσον αφορά τα controllers, δοκίμασα τόσο το DualSense του PS5, το οποίο κάνει την εμπειρία ακόμη πιο ζωντανή με την δόνησή του υποστηρίζεται πλήρως, ενώ δεν είχα κανένα πρόβλημα και με το DualShock 4, αλλά ούτε και με το Xbox controller (ναι, μπορείτε να κάνετε και αυτή την παρανομία).
Κάτι ακόμη που εξέπληξε ευχάριστα είναι πως δεν υπάρχει απολύτως κανένα θέμα με τις ultrawide οθόνες, ούτε μια μαύρη μπάρα, κάτι που δεν ίσχυε για παράδειγμα με το Horizon. Αναλυτικότερα, το HUD έπιασε αυτόματα τις γωνιές σωστά, τα cutscenes έπαιζαν σε ολόκληρη την οθόνη χωρίς κανένα θέμα, ενώ και τα μενού λειτουργούσαν και έδειχνα σωστά χωρίς προβλήματα. Να αναφέρω σε αυτό το σημείο πως στο πλευρό όσων έχουν monitors με μεγάλες αναλύσεις βρίσκονται οι DLSS και FidelityFX Super Resolution τεχνολογίες των NVIDIA και AMD αντίστοιχα που βελτιώνουν την απόδοση σημαντικά, χωρίς να θυσιάζεται ιδιαίτερα το οπτικό σύνολο.
Γενικά, δηλώνω πάρα πολύ ικανοποιημένος από τη μεταφορά του τίτλου όσον αφορά τα υποστηριζόμενα χαρακτηριστικά και τις τεχνολογίες που έχουν ενσωματωθεί. Από το DLSS και το FidelityFX, μέχρι την υποστήριξη για ultrawide monitors, το ξεκλείδωτο framerate και την δυνατότητα παραμετροποίησης του χειρισμού με button remapping, το God of War "τικάρει" σχεδόν όλα τα κουτάκια που χρειάζεται ένα καλό PC port.
Το ίδιο ισχύει και με την απόδοση και τα γραφικά. Το 2018 το God of War χαρακτηρίστηκε ως τεχνικό επίτευγμα από τους ειδήμονες του χώρου, με την τεχνολογία της Sony Santa Monica να προσφέρει ένα φαινομενικό οπτικό αποτέλεσμα. Φυσικά, το ίδιο ισχύει και σήμερα, αφού το παιχνίδι παραμένει πανέμορφο. Μάλιστα, η ομάδα ανάπτυξης δεν έμεινε εκεί και έκανε πολλές αναβαθμίσεις.
Αναλυτικότερα, οι σκιές βελτιώθηκαν παρά πολύ και έγιναν πιο αληθοφανής και με λιγότερα artifacts (αν και η ρύθμιση είναι πολύ απαιτητική και στερεί αρκετά FPS), ενώ και οι αντανακλάσεις έγιναν ακόμη πιο πιστευτές και εντυπωσιακές. Παράλληλα, η αίσθηση βάθους έχει ενισχυθεί, αφού χρησιμοποιείται μια πιο προηγμένη Ambient Occlusion τεχνολογία. Ακόμη, κάτι που πραγματικά με εντυπωσίασε είναι η βελτίωση που έγινε στα ατμοσφαιρικά particle εφέ, με την ομίχλη για παράδειγμα να είναι πολύ πιο πυκνή και ζωντανή σε σχέση με την PS4 έκδοση. Αναβαθμισμένα είναι επίσης και τα textures στο περιβάλλον, καθώς και τα μοντέλα των χαρακτήρων, ενώ φυσικά η απουσία του checkerboard rendering κάνει την όλη εικόνα πιο καθαρή. Συνολικά δεν έχουμε να κάνουμε με μια απλή μεταφορά. Ναι μεν δεν γίνεται κάποιο γιγαντιαίο άλμα, αλλά το παιχνίδι είναι αισθητά ομορφότερο και πράγματι εκμεταλλεύεται την επιπλέον επεξεργαστική δύναμη για να προσφέρει την καλύτερη δυνατή έκδοση που μπορείτε να παίξετε.
Τέλος, ικανοποιημένος δηλώνω και από την απόδοση. Η κάρτα γραφικών μου είναι μια RTX 2060 και κάνοντας χρήση του ‘DLSS – Balanced’ κατάφερα πολύ εύκολα να πιάσω σταθερά 60+ FPS, με λίγες υποχωρήσεις στις ρυθμίσεις. Ακόμα και στις πιο μεγάλες σκηνές ενός boss fight δεν παρατήρησα αδικαιολόγητες πτώσεις στα καρέ, ούτε stuttering. Νομίζω πως με τις σωστές ρυθμίσεις το παιχνίδι είναι αρκετά βατό στους σύγχρονους υπολογιστές, ενώ υπάρχουν και επιλογές που κάνουν τον τεχνικό τομέα χειρότερο από την αρχική έκδοση του PS4, για να μεγαλώσει το εύρος των υποστηριζόμενων συνθέσεων. Μάλιστα, καθ’ όλη τη διάρκεια των δοκιμών μου παρατήρησα υψηλά, αλλά ισορροπημένα ποσοστά χρήσης του CPU και της GPU που σημαίνει ότι γίνεται αρκετά καλή εκμετάλλευση των διαθέσιμων πόρων.
Αν έπρεπε υποχρεωτικά να πω κάτι αρνητικό είναι πως θα ήθελα να υπάρχει λίγη περισσότερη παραμετροποίηση των γραφικών, αλλά η έλλειψη επιπλέον επιλογών είναι κατανοητή, μιας και ο τίτλος σχεδιάστηκε αρχικά μόνο με τις προκαθορισμένες προδιαγραφές του PS4 κατά νου. Τέλος, ευπρόσδεκτο θα ήταν και κάποιο ενσωματωμένο benchmark εργαλείο.
Ακολουθήστε το Unboxholics.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics.com σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.