Haven Review – Μια περιπετειώδης ιστορία αγάπης

Haven Review – Μια περιπετειώδης ιστορία αγάπης

09 Δεκεμβρίου 2020 20:08
Τελικά μπορεί να κατακτήσει τα πάντα;

Η The Game Bakers δημιουργήθηκε το 2010 από δύο πρώην μέλη της Ubisoft, τα οποία είχαν δουλέψει σε διάφορα AAA παιχνίδια της εταιρίας. Μετά την ίδρυση του στούντιο, είχαν στρέψει την προσοχή τους στην mobile αγορά. Ωστόσο, το project που έκανε το «μεγάλο μπαμ», φέρνοντας το όνομα της ομάδας στο προσκήνιο, ήταν το Furi που κυκλοφόρησε το 2016. Πρόκειται για ένα hardcore action shoot 'em up παιχνίδι που απαιτούσε πολύ συγκέντρωση και αφοσίωση από τον παίκτη.

Τέσσερα χρόνια μετά, η ομάδα επιστρέφει με μία νέα δημιουργία, εντελώς διαφορετική από τον προηγούμενο τίτλος της. Ο λόγος γίνεται για το Haven, ένα adventure παιχνίδι με έντονο άρωμα RPG, που το μόνο που θέλει είναι να σας φτιάξει τη διάθεση και να σας ταξιδέψει σε κάτι τελείως διαφορετικό απ' αυτό που έχετε συνηθίσει.

Η ιστορία του Haven διαδραματίζεται σε έναν χαμένο πλανήτη, στον οποίο ο Kay και η Yu δραπετεύουν, θέλοντας να ζήσουν τον ατέρμονο έρωτά τους, μακριά απ' όλους κι απ' όλα. Οι δύο τους έχουν αφήσει ολόκληρη τη ζωή τους στο παρελθόν, μόνο και μόνο για να είναι μαζί σε έναν πλανήτη που δε θα τους ανακαλύψει κανένας. Η μόνη τους «παρέα» είναι το πλοίο τους, το “Nest”, όπως το αποκαλούν. Εκτός από το να ζήσουν τον έρωτά τους, λοιπόν, προσπαθούν να βρουν ανταλλακτικά και διάφορα υλικά για να το φτιάξουν και φυσικά να το “διακοσμήσουν”, αφού είναι πλέον το μόνο τους σπίτι. Ωστόσο, αυτός ο «παστέλ», χρωματιστός, παραδεισένιος και γεμάτος παράξενα ζώα κόσμος -που λες και βγήκε από παραμύθι- είναι αρκετά επικίνδυνος.

Έτσι, σε όλο το ταξίδι τους μέχρι να φτιάξουν το αεροσκάφος τους, θα πρέπει να πάρουν κάποιες δύσκολες αποφάσεις για να τα καταφέρουν και να εξελιχθεί η σχέση τους. Άλλωστε, τα πάντα θέλουν θυσίες, ειδικά αν μιλάμε για την αγάπη. Φυσικά, μετά από κάποια στιγμή οι Yu και Kay θα καταλάβουν ότι κάτι δεν πάει καλά και ότι κάποιος από το «παρελθόν» που προφανώς δε μπορώ να σας αποκαλύψω όντας μεγάλο spoiler, τους έχει ανακαλύψει.

Ως ένα ερωτευμένο ζευγάρι, υπάρχει πολύ έντονο πάθος και από τις δύο μεριές και μάλιστα συνάντησα και μία σκηνή σε ένα cutscene που θύμισε αρκετά τα λατρεμένα romance scenes των Mass Effect. Ο Yu είναι ο πιο «λογικός» και επιφυλακτικός στη σχέση τους, ενώ από την άλλη η Kay δε βουτάει και πολύ τη γλώσσα στο μυαλό της πριν μιλήσει. Πολλές φορές νιώθεις ότι δεν ταιριάζουν μεταξύ τους, αλλά αυτό είναι και όλο το νόημα, αφού λένε ότι τα ετερώνυμα έλκονται. Ξέρει ο σοφός λαός άλλωστε. Να σημειωθεί ότι είναι ότι ένα ιδανικό παιχνίδι για να παίξει κάποιος με το άλλο του μισό, αφού ο τίτλος υποστηρίζει και co-op, με τον καθένα να διαλέγει ποιον παίκτη θα κοντρολάρει.

Πριν συνεχίσω με τα του gameplay, θέλω να αναφέρω ότι έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στον σχεδιασμό των πλασμάτων και φυσικά της Kay και του Y. Με το στυλ τους και όλη τη φανταστική παλέτα χρωμάτων των δημιουργών είναι λες και βλέπεις ένα anime παραμύθι. Συνεχίζοντας, λοιπόν, ο παίκτης παίρνει τον έλεγχο και των δύο χαρακτήρων για να εξερευνήσει τον πλανήτη και ανά πάσα στιγμή πατώντας το κάτω βέλος του D-Pad μπορεί να αλλάξει μεταξύ τους.

Και οι δυο, έχοντας τις anti-gravity μπότες τους, μπορούν να αιωρηθούν (Glide) πάνω από το έδαφος, θέλοντας να εξαλείψουν μια μυστηριώδης κόκκινη σκουριά, ονόματι Rust, η οποία καταπίνει σιγά σιγά τον κόσμο και μολύνει τα πλάσματα, κάνοντάς τα «κακά». Τα πλάσματα που θα συναντήσετε είναι είτε φίλοι σας, είτε έχουν μολυνθεί θέλοντας το κακό σας. Έτσι, θα πρέπει πολλές φορές να παλέψετε μαζί τους και πριν τα αποτελειώσετε να χρησιμοποιήσετε το Pacify skill (που έχουν και οι δύο παίκτες) για να τα γυρίσετε ξανά στη φυσιολογική τους μορφή.

Το παιχνίδι, συνολικά, δε θέλει να εστιάσει τόσο στο gameplay, αφού ο παίκτης έχει στη διάθεσή του μόνο τέσσερα skills. Την Shield για να λαμβάνει λιγότερο damage από τους αντιπάλους, το Blast που πετάει μια μπλε μπάλα για damage από απόσταση, το Impact που είναι η κοντινή επίθεση και φυσικά το Pacify (που ανέφερα παραπάνω), για να επαναφέρει το εκάστοτε πλάσμα στη φυσική του μορφή. Μάλιστα, τα Blast και Impact μπορούν να ενωθούν, όταν ο παίκτης πατήσει και με τους δύο πρωταγωνιστές το ίδιο πλήκτρο ταυτόχρονα για δυνατότερο χτύπημα. Εγώ έπαιζα περισσότερο με αυτά τα συνεργατικά attacks, τα οποία ονομάζονται “Duo Blast” και “Duo Impact”.

Αναβαθμίσεις, όπως στα περισσότερα RPG παιχνίδια, υπάρχουν και εδώ και μέσα από το πλοίο. Αυτό σας επιτρέπει να αναβαθμίσετε τις ικανότητές σας, τη ζωή σας και φυσικά να κάνετε craft cure potions και διάφορα άλλα αντικείμενα για τις δύσκολες στιγμές. Ο παίκτης αργά ή γρήγορα θα καταλάβει ότι οι δύο χαρακτήρες έχουν και τις ανθρώπινες ανάγκες τους, αφού χρειάζονται μπάνιο, να μαγειρέψουν να φάνε και φυσικά να κοιμηθούν, για να αναπληρώσουν την ενέργειά τους. Ουσιαστικά, αυτό είναι όλο το gameplay που έχει να προσφέρει το Haven. Ο παίκτης πρέπει να βρει ορισμένα κρυφά κομμάτια για να φτιάξει το σκάφος του και για να το κάνει αυτό, πρέπει να εξαλείψει το Rust του πλανήτη, θα μπορούσα να μιλάω με τις ώρες και να σας αναφέρω μερικά ωραία πράγματα και σκηνικά που είδα, αλλά τα θεωρώ spoilers, οπότε τα αφήνω για να τα ανακαλύψετε μόνοι σας.

Καθαρίζοντας το Rust από τον κόσμο και ανοίγοντας όλο και περισσότερο χάρτη, ανακάλυπτα συνέχεια κρυφές περιοχές που δε χρειαζόταν να πάω, αν ήθελα απλά και μόνο να παίξω το story. Τα parts του πλοίου είναι σκορπισμένα σε όλον τον πλανήτη και σε αναγκάζει να ψάξεις για να τα βρεις. Όμως, είναι τόσο όμορφος ο κόσμος που έχει δημιουργήσει η The Game Bakers και σε συνδυασμό με την υπέροχη μουσική του, που δεν είχα κανένα πρόβλημα να ασχοληθώ και με άλλα πράγματα, ψάχνοντας την κάθε σπιθαμή του χάρτη.

Όλη αυτή η ρομαντική ιστορία αγάπης έρχεται και δένει αρμονικά με μια εκπληκτική μουσική που έχει αναλάβει ο Franck Rivoire, γνωστός και ως DANGER. Ο γάλος καλλιτέχνης ειδικεύεται στην ηλεκτρονική μουσική και κατά την άποψή μου δε θα μπορούσε να γράψει πιο ταιριαστό soundtrack σε αυτό το παιχνίδι. Ο ηλεκτρονικός ήχος έρχεται και ηχεί σχεδόν κάθε φορά που μπαίνετε σε κάποια μάχη, ενώ παράλληλα υπάρχουν και οι πιο άτονες μελωδίες που θέλουν να σας ταξιδέψουν, καθώς περιπλανιέστε σε αυτόν τον αφιλόξενο και πανέμορφο πλανήτη. Πιστέψτε με, το 50% ενός παιχνιδιού είναι κατά την άποψή μου η μουσική του. Το Haven το έχει πετύχει αυτό απόλυτα.

Τέλος, αξίζει να αναφέρω ότι δε συνάντησα ούτε ένα μικρό glitch ή bug στο παιχνίδι (έπαιξα την PC έκδοση μέσω του Xbox Game Pass). Ο τίτλος έτρεχε απροβλημάτιστα και σταθερός στα 60fps, με High settings σε 1080p ανάλυση. Το παιχνίδι είναι διαθέσιμο για υπολογιστές (Steam, GOG, Windows), PlayStation 5, Xbox Series X |S και Xbox One, με τις εκδόσεις των Nintendo Switch και PlayStation 4 να ακολουθούν σύντομα.

Συνοψίζοντας : Μετά το εξαιρετικό Furi, η The Game Bakers είπε να δοκιμάσει τις ικανότητές της σε κάτι τελείως διαφορετικό που θα εστιάζει στην αγάπη και την περιπέτεια. Το Haven είναι ένα διαμαντάκι που αξίζει την προσοχή σας, αλλά φυσικά με μερικά προβλήματα που θα πρέπει να προσπεράσετε, αν θέλετε να το απολαύσετε. Είναι μια ιστορία αγάπης σε έναν αφιλόξενο πλανήτη μετά τη φυγή σας, ώστε να ζήσετε τον απόλυτο έρωτα απομονωμένοι από κάθε άλλη ψυχή. Όλο το σενάριο έρχεται και δένει αρμονικά μέσα από τις εκπληκτικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών και φυσικά με τις φανταστικές μελωδίες, αλλά και το art style που έχει επιλέξει η The Game Bakers. Δώστε του την προσοχή που του αξίζει και πιστεύω ότι θα περάσετε ευχάριστα αυτές τις 10-15 ώρες που διαρκεί.
Box Art
Tested on : PC
Developer : The Game Bakers
Publisher : The Game Bakers
Available for : Xbox One, Xbox Series X|S, PC, PS5
Release date : 03-12-2020