Fahrenheit: Remastered - Review

Fahrenheit: Remastered - Review

06 Φεβρουαρίου 2015 01:35
Άλλη δουλειά δεν είχε ο διάολος, έκανε remaster

Ο David Cage και η QuanticDream έχουν δημιουργήσει μερικά ξεχωριστά παιχνίδια όπου άλλους τους καθήλωσαν και άλλους τους απομάκρυναν. "Interactive Drama" όπως αρέσει στο δημιουργό τους να τα αποκαλεί, με πλούσια ιστορία, κινηματογραφική εμπειρία, εμβάθυνση των χαρακτήρων, μηχανισμούς απόφασης - συνέπειας και ένα φεστιβάλ από QTEs, έχουν χτίσει βάσεις για το είδος που ανθίζει σήμερα και βλέπουμε να εκμεταλλεύεται στο έπακρο η Telltale.

Ένας από τους αμφιλεγόμενους αυτούς τίτλους είναι και το Fahrenheit του 2005, στο οποίο ο πρωταγωνιστής ξεκινάει στο W.C. ενός μικρού εστιατορίου της Νέας Υόρκης και διαπράττει ένα φόνο παρά τη θέλησή του, σαν να ελέγχεται από κάποιον. Έτσι, δραπετεύοντας από τον τόπο του εγκλήματος εκείνη την παγωμένη νύχτα, καλείται ο παίκτης να λύσει το μυστήριο αυτής της αποτρόπαιας πράξης μέσω διαφόρων ενοτήτων της ιστορίας, καθώς το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του παιχνιδιού είναι πως παίζεις ταυτόχρονα με τον εγκληματία αλλά και με τους αστυνομικούς που τον καταζητούν, καλύπτοντας από τη μία τα χνάρια σου, αποκαλύπτοντάς τα από την άλλη.

Δέκα χρόνια μετά την κυκλοφορία του παιχνιδιού, αναλαμβάνει η Aspyr Media το remaster του τίτλου, ονομάζοντάς τον “Fahrenheit: Indigo Prophecy Remastered”. Εδώ είναι που ξεκινούν τα παρατράγουδα για αυτή την κυκλοφορία και θα μιλήσω ειλικρινά: Αν μου έβαζε κάποιος το παιχνίδι χωρίς να μου πει ότι στον τίτλο του παιχνιδιού προστέθηκε η λέξη "remastered", θα νόμιζα πως παίζω το Fahrenheit ακριβώς όπως ήταν το 2005.

Πέρα από τα λίγο ανανεωμένα μοντέλα των χαρακτήρων κυρίως στα πρόσωπα και την υποστήριξη μεγάλων HD αναλύσεων με σωστά ratio σε widescreen οθόνες, δε μπόρεσα να διακρίνω άλλες διαφορές. Η εταιρεία, σαν να ήθελε να υπερηφανευτεί για τη δουλειά της, μας δίνει λειτουργία αλλαγής από HD σε SD ανάλυση για να τις συγκρίνουμε. Τα textures τόσο στους χαρακτήρες, όσο και στο περιβάλλον έχουν αλλαχτεί και έχουν γίνει λίγο πιο καθαρά, κυρίως όπου υπάρχουν γράμματα και μικρές λεπτομέρειες, όμως χωρίς να προσδίδουν κάτι καλύτερο στο γενικότερο οπτικό σύνολο, ειδικότερα στο περιβάλλον, και πολλές φορές βρήκα πιο άσχημη και αφύσικη τη νέα μορφή. Το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί ευχάριστα ακόμα και μετά από 10 χρόνια, όμως δε ξέρω πόσο πραγματικά χρειαζόταν ένα remaster τέτοιου είδους.

Εφόσον δεν φάνηκε να έχει γίνει επαρκής δουλειά στην οπτική βελτίωση, θα θεωρούσα τουλάχιστον σωστό να γίνουν κάποιες αλλαγές στο δύστροπο χειρισμό που ήταν ένα από τα ελαττώματα του παιχνιδιού. Ενώ έχει προστεθεί δυνατότητα για χειριστήριο στην PC έκδοση και Touch χειρισμοί για τα smartphones, βρήκα τον χειρισμό με πληκτρολόγιο ακριβώς ίδιο και προβληματικό με την ικανότητα των QTE να μου δημιουργούν τενοντίτιδα κάθε φορά που ο χαρακτήρας κάνει διάφορους ελιγμούς. Κάτι ακόμα που θα μπορούσε να διορθωθεί, είναι οι γωνίες της κάμερας που εναλλάσσονται σε πολύ άβολα σημεία μερικές φορές, όμως για τους δικούς της λόγους η Aspyr Media δεν άγγιξε ούτε αυτόν τον τομέα, καθώς στη μοίρα του έμεινε και ο ήχος.

Συνοψίζοντας : Για κάποιον που δεν είχε την ευκαιρία να το παίξει στο παρελθόν και δεν το έχει στην κατοχή του, η έκδοση του Fahrenheit: Indigo Prophecy Remastered στο Steam με €8.99 είναι μια καλή πρόταση χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερη ανανέωση στο παιχνίδι. Αξίζει να το δοκιμάσετε αν σας άρεσαν άλλοι τίτλοι της QuanticDream, γιατί ως παιχνίδι με τα ελαττώματά του κατάφερε να επιβιώσει και να γίνει κάτι το μοναδικό. Όσοι έχετε παλαιότερη έκδοση του Fahrenheit δεν υπάρχει λόγος να προβείτε σε αγορά του remastered, απολαύστε το παιχνίδι όπως ακριβώς ήταν πίσω στο 2005 και να είστε σίγουροι πως δεν θα χάσετε τίποτα.
Box Art
Tested on : PC
Developer : Aspyr
Publisher : Aspyr
Available for : PC, Mac, Linux, iOS
Release date : 2015-01-28
Tags: