IL-2 Sturmovik: Battle of Stalingrad - Review

IL-2 Sturmovik: Battle of Stalingrad - Review

07 Ιανουαρίου 2015 09:13
Πιλοτάρετε θρυλικά αεροσκάφη του από την άνεση του καναπέ σας

Η έμφυτη επιθυμία του ανθρώπου να πετάξει είναι γνωστή, από την αρχαιότητα κιόλας, με τον Δαίδαλο και τον Ίκαρο αλλά και από παρόμοιους μύθους προερχόμενους από διαφορετικούς πολιτισμούς και χρονικές περιόδους. Είναι η ελευθερία από τα δεσμά της βαρύτητας; Η ανωτερότητα που νιώθουμε βλέποντας τα πάντα τόσο μικροσκοπικά από ψηλά; Ή απλά η αδρεναλίνη; Ανεξάρτητα του λόγου, ο άνθρωπος δεν έπαψε ποτέ να ονειρεύεται. Πολλά τα μέσα τα οποία προσπάθησαν να ικανοποιήσουν αυτήν την επιθυμία, αυτήν την ανάγκη, αλλά κανένα πιο εντυπωσιακό από τα αεροπλάνα. Αυτά τα μηχανήματα των εκατοντάδων κιλών (ή και τόνων στις μέρες μας) δεν παύουν να προκαλούν δέος και να κερδίζουν τον θαυμασμό ακόμα των άρτια εξοικειωμένων με τους νόμους της φυσικής. Αναπόφευκτη ήταν η χρήση μιας τέτοιας τεχνολογίας για πολεμικούς σκοπούς, με το ρόλο της να είναι καθοριστικός στην έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Δεν αποτελεί, έτσι, έκπληξη το γεγονός ότι αυτό το setting έχει απασχολήσει τις τέχνες -κυρίως τον κινηματογράφο- και έχει τόσους οπαδούς.

Ο πιο οικονομικός, βολικός και ασφαλής τρόπος για να αναβιώσει κανείς τις μάχες εκείνης της χρυσής εποχής είναι με την σειρά IL-2 Sturmovik που μετράει πλέον περισσότερα από 10 χρόνια παρουσίας στο χώρο των combat flight simulators Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Με τη νεότερη προσθήκη, τον καρπό της συνεργασίας της 1C, publisher του Cliffs of Dover, και της 777 Studios, developer του Rise of Flight, να ονομάζεται Battle of Stalingrad και να πραγματεύεται τις εναέριες μάχες μεταξύ της Ναζιστικής Γερμανίας και της Σοβιετικής Ρωσίας. Το campaign του τίτλου τοποθετείται χρονολογικά το χειμώνα του 1942-1943 και πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της μάχης του Στάλινγκραντ. Αποτελείται από πέντε Chapters και το κάθε ένα τελειώνει μετά από δέκα επιτυχημένες αποστολές, με ένα μικρό αριθμό αυτών να αφιερώνεται στην εξοικείωση του παίκτη με τα διάφορα game modes (intercept, escort, ground attack, ground support, bombing).

Ο παίκτης επιλέγει το αεροδρόμιο, το αεροπλάνο, τον τύπο αποστολής, τη δυσκολία (normal, expert) και τη διάρκεια (short, long) και οι υπόλοιπες παράμετροι γίνονται randomize. Οι αποστολές δεν έχουν σύνδεση μεταξύ τους ούτε και δίνεται κάποιο ιστορικό υπόβαθρο, εκτός από ένα γενικό εισαγωγικό cutscene στην αρχή του κάθε chapter. Η βασική δομή της κάθε αποστολής είναι ίδια: απογείωση (σε αποστολές μεγάλης διάρκειας), πήγαινε στην περιοχή του στόχου, ολοκλήρωσε το objective για να πάρεις πόντους εμπειρίας, πήγαινε στο exit point και προαιρετικά προσγείωση για έξτρα xp. Εδώ να σημειωθεί ότι μόνο μέσω του campaign κερδίζετε xp για να ξεκλειδώσετε paint jobs, όπλα, διάφορους τύπους πυρομαχικών, βόμβες, ρουκέτες, turrets και διάφορα αντικείμενα για το customization του πιλοτηρίου (προσκέφαλα, ανεμοθώρακες, ραδιοπυξίδες κ.α.) που επηρεάζουν άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο το gameplay. Το grinding για τον τερματισμό του κάθε αεροπλάνου διαρκεί περίπου 7-10 ώρες.

Πολλές από τις αδυναμίες του campaign έρχονται να διορθώσουν τα missions, αποστολές βασισμένες σε αληθινά γεγονότα, με προκαθορισμένα αεροσκάφη και με μέσης έκτασης briefing που αναφέρει το σκοπό και το στόχο της κάθε αποστολής. Επίσης εδώ θα βρείτε και τις tutorial αποστολές για τα βασικά (απογείωση, προσγείωση, βομβαρδισμοί) με αναλυτικότατα βήματα. Στο multiplayer οι server είναι λίγοι, άλλωστε τα sim παιχνίδια συνήθως δε φημίζονται για το μεγάλο τους κοινό, οι χάρτες μεγάλης έκτασης με λίγη δράση και απαιτούν στρατηγικές κινήσεις. Για να είστε ανταγωνιστικοί, ειδικά στους server με expert δυσκολία, θα χρειαστείτε ένα joystick setup.

Τα quick missions αποτελούν μια πιο παραμετροποιήσιμη έκδοση του campaign, δίνεται η δυνατότητα ελέγχου της ώρας, του καιρού, του αέρα, και η custom δυσκολία, όπου ο παίκτης επιλέγει ποιες βοήθειες θέλει να ενεργοποιήσει (engine auto control, throttle auto limit, κ.α.), ώστε να δημιουργήσει το ιδανικό -γι’ αυτόν- κράμα των normal και expert δυσκολιών. Σε επίπεδο gameplay, ο χειρισμός των αεροσκαφών απαιτεί προσοχή και αρκετή εξάσκηση. Τα physics κατά την πτήση είναι αρκετά αληθοφανή, τουλάχιστον σε κάποιον που δεν έχει πιλοτάρει αεροπλάνο στην πραγματικότητα. Η κάθε πτήση είναι μοναδική, με τις καιρικές συνθήκες και τη θέση του ήλιου να επηρεάζουν τον τρόπο βέλτιστης προσέγγισης του στόχου και της εκτέλεσης της αποστολής.

Η ποικιλία των αεροπλάνων είναι σχετικά μικρή, με την βασική έκδοση να περιλαμβάνει 8 και η premium 10, τα οποία μπορούν, ωστόσο, να αγοραστούν και ξεχωριστά ως DLC για €17.99 έκαστο. Το θετικό, βέβαια, είναι ότι κάθε αεροσκάφος έχει σχεδιαστεί με σχολαστική προσοχή ακόμα και στις μικρότερες λεπτομέρειες και με δική του μοναδική αίσθηση κατά την πτήση. Η A.I. ικανοποιητική και αρκετά “ανθρώπινη”, σε σημείο που συχνά απορούσα αν όντως παίζω εναντίον του υπολογιστή ή με άλλους παίκτες. Το μοναδικό παράπονο είναι ότι υπήρχαν φορές, λίγες ευτυχώς, που πιλότοι της squad μου δεν ανταποκρινόντουσαν στις διάφορες εντολές και απλά με ακολουθούσαν.

Στον οπτικό τομέα, τα μοντέλα των αεροπλάνων, τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά, αντιγράφουν σε πολύ μεγάλο βαθμό σην πραγματικότητα, ενώ τα animations των διάφορων οργάνων μέσα στο πιλοτήριο ανταποκρίνονται στους χειρισμούς του πιλότου. Στο έδαφος κυριαρχεί η χιονισμένη πεδιάδα της Ρωσίας, που αν και ρεαλιστική, μετά από αρκετές ώρες κουράζει.  Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα στον τεχνικό τομέα είναι ότι τα graphic settings περιορίζονται σε τέσσερα πολύ λακωνικά presets. Ευτυχώς, όμως, δεν απουσιάζει η δυνατότητα απενεργοποίησης της “κινηματογραφικής” θολούρας κατά την κίνηση της κάμερας. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της ενασχόλησής μου με τον τίτλο δε συνάντησα κανένα bug.

Συνοψίζοντας : Τελικώς το IL-2 Sturmovik: Battle of Stalingrad έχει έναν στιβαρό πυρήνα, o οποίος περικλείεται από κάποιες αδικαιολόγητες σχεδιαστικές επιλογές των δημιουργών. Συγκεκριμένα, το level system έχει μια arcade αίσθηση που δε ταιριάζει με τον υπόλοιπο ρεαλιστικό χαρακτήρα του παιχνιδιού και απαιτεί αρκετές ώρες grinding, κάτι το οποίο δε θα αποτελούσε πρόβλημα αν το campaign δεν ήταν το πιο αδύναμο σημείο του τίτλου. Κατά τα άλλα, μιλάμε για έναν μεστό combat-flight simulator τίτλο που μόλις βγήκε από early access και θα βελτιώνεται μέρα με τη μέρα.
Box Art
Tested on : PC
Developer : 1C Game Studios
Publisher : 1C Company
Available for : PC
Release date : 2014-10-20
Tags: