Total War: WARHAMMER 2 Review

Total War: WARHAMMER 2 Review

05 Οκτωβρίου 2017 09:18
Οι σάλπιγγες ηχούν ξανά...

Από την κυκλοφορία του Rome II και έπειτα η Creative Assembly καταφέρνει με κάθε νέα κυκλοφορία της σειράς Total War να ανεβάζει τον πήχη όλο και ψηλότερα, φέρνοντας συνεχώς βελτιώσεις, προσθήκες και αλλαγές στη συνταγή της σειράς. Με το Total War Warhammer να είναι το πρώτο παιχνίδι στο οποίο κάθε playable φυλή προσφέρει εντελώς διαφορετικό στυλ παιχνιδιού από τις υπόλοιπες, τόσο στο campaign όσο και στις real time μάχες, δε θα βρίσκαμε κανένα λόγο η εταιρία να μη συνεχίσει την ίδια, πετυχημένη τακτική. Μόλις ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του προκατόχου της, η σειρά συνεχίζει με το δεύτερο Warhammer τίτλο με την υπόσχεση ότι στο μέλλον θα υπάρξει και τρίτο. Το Warhammer II φέρνει ορισμένες μικρές αλλαγές, ευτυχώς όλες ευχάριστες και ευπρόσδεκτες. Ας τις δούμε όμως αναλυτικά.

Για ακόμα μία φορά, καλείστε να επιλέξτε ανάμεσα σε τέσσερις πολύ διαφορετικές μεταξύ τους φυλές, που όπως είναι φυσικό προέρχονται από τον μαγικό κόσμο του Warhammer. Αυτές είναι τα High Elves και τα σκοτεινά τους αδέρφια Dark Elves, οι ανθρωπόμορφες σαύρες Lizardmen (γνωστοί και ως Seraphon στους φίλους του tabletop) και οι τρελοί ποντικοί επιστήμονες Skaven που κατοικούν στα ερείπια και σπέρνουν τον τρόμο εξαπλώνοντας corruption. Ο στρατός των High Elves αποτελείτε από πολύ δυνατά αλλά πολύ ακριβά για στρατολόγηση και συντήρηση units τα οποία υπόσχονται να σας δώσουν μεγάλο πλεονέκτημα στις μάχες, εφόσον καταφέρετε μέσα από σωστή διαχείριση των οικονομικών σας να φτάσετε στο mid και late game όπου θα γίνουν διαθέσιμες μερικές από τις πιο δυνατές μονάδες που θα βρείτε στο παιχνίδι. Στο campaign map, το ιδιαίτερο mechanic των High Elves είναι το influence, ένα currency που κερδίζετε ολοκληρώνοντας αποστολές που σας δίνει το παιχνίδι και μπορείτε να το ξοδέψετε για να βελτιώσετε τις σχέσεις μεταξύ δυο φυλών ή να σπείρετε τη διχόνοια μεταξύ τους, οδηγώντας τους τελικά σε πόλεμο.

Οι ορκισμένοι εχθροί των Highborn, τα Dark Elves, έχουν πολύ πιο σκοτεινές τακτικές στο campaign map. Μετά από κάθε επιτυχημένη μάχη κρατούν τους εναπομείναντες εχθρούς σκλάβους, τους οποίους χρησιμοποιούν για να βελτιώσουν την οικονομία των provinces που κατέχουν ή τους θυσιάζουν για πολύ ισχυρά bonus όπως τις black arks, που ταξιδεύουν στο νερό και δίνουν στον παίκτη την ικανότητα να κάνει σε αυτές recruit νέα units. Οι lizardmen ζουν σε τροπικά μέρη που προσφέρουν μεγάλα bonuses στις φυλές τους και debuffs στους εχθρούς, ενώ οι μάχες είναι μακράν οι πιο διασκεδαστικές που θα δείτε σε τίτλο στρατηγικής. Διαθέτουν μονάδες από δεινόσαυρους, τόσο επίγειους όσο και ιπτάμενους, που είναι υπερβολικά δυνατοί αλλά συχνά μπαίνουν σε frenzy και σταματούν να υπακούν τις εντολές σας. Έτσι μπορεί να καταλήξετε το πιο δυνατό unit σας να εγκαταλείψει τη μάχη για να κυνηγήσει εχθρούς που κάνουν flee τη στιγμή που εσείς το χρειάζεστε περισσότερο.

Τέλος, οι ανατριχιαστικοί ποντικοί επιστήμονες Skaven διαθέτουν ένα μοναδικό play style που δεν έχουμε ξαναδεί μέχρι σήμερα. Χτίζουν τις πόλεις τους κάτω από τα ερείπια και δεν είναι ορατοί στους αντιπάλους μέχρι κάποιος να επισκεφτεί ή να εξερευνήσει αυτά τα ερείπια. Τότε επιτίθενται στους ανυποψίαστους ήρωες με έναν ασύλληπτο αριθμό από μικρά units και η ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν είναι μεγάλη. To δικό τους mechanic για το campaign map είναι παρόμοιο με αυτό που είδαμε στο πρώτο Warhammer από τους Vampire counts, το corruption το οποίο προκαλεί attrition damage στους εχθρούς που μπαίνουν σε κάποια μολυσμένη περιοχή. Το μειονέκτημά τους είναι ότι η μεγάλη εξάρτηση που έχουν από το φαγητό, γι αυτό θα πρέπει συνεχώς να γεμίζετε τις αποθήκες σας με το αποκλειστικό γι αυτούς food resource.

Αυτές οι τέσσερις μοναδικές φυλές, ανταγωνίζονται για την απόλυτη κυριαρχία σε έναν νέο, τεράστιο και προσεκτικά σχεδιασμένο campaign χάρτη, ίσως τον καλύτερο που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Οι designers της Creative Assembly αυτή τη φορά ξεπέρασαν τον εαυτό τους, δοθείσης φυσικά και της ελευθερίας που είχαν μιας και μιλάμε για Warhammer τίτλο και συνέθεσαν ένα ποικιλόμορφο κόσμο με τρομακτικά ηφαίστεια, αχανής ερήμους, πυκνές ζούγκλες και πολλά νησιά που μπορείτε να εξερευνήσετε. Σε διάφορα σημεία του κόσμου θα βρείτε ναυάγια και ερείπια η εξερεύνηση των οποίων θα σας φέρει πιο κοντά στην επίτευξη ενός μοναδικού στόχου. Το Warhammer II με το Great Vortex Campaign εισάγει ένα νέο win condition πέραν του κλασσικού total domination. Κάθε φυλή ανταγωνίζεται με τις υπόλοιπες για το ποια θα καταφέρει πρώτη να πραγματοποιήσει τα τέσσερα rituals που απαιτούνται για τον έλεγχο της δύναμης του Vortex, που βρίσκεται στο κέντρο της Ulthuan, της πατρίδας των Elves.

Η πρόοδος προς αυτά τα rituals γίνεται ολοκληρώνοντας in-game αποστολές, ανακαλύπτοντας αρχαία ruins, παίρνοντας τον έλεγχο συγκεκριμένων ritual provinces και σαμποτάροντας τους εχθρούς σας. Επιπλέον έχουν προστεθεί τα rites, ισχυρές μαγείες που ανοίγουν μετά από συγκεκριμένα επιτεύγματα στο παιχνίδι (διαφορετικά για κάθε φυλή), προσφέρουν προσωρινά bonus και είναι διαθέσιμα ξανά μετά από πεπερασμένο αριθμό γύρων. Οι επιλογές του παίκτη κατά τη διάρκεια ενός γύρου είναι πολύ περισσότερες από ότι συνήθως κι έτσι θα συναντήσετε λιγότερους ελάχιστους «νεκρούς γύρους» όπου απλά θα περιμένετε την ολοκλήρωση κατασκευής κτηρίων ή units. Στις ευχάριστες προσθήκες βρήκα και τη δυνατότητα γρήγορης εναλλαγής με τη χρήση της ροδέλας του ποντικιού από το campaign map σε tactical view και τη εμφάνιση των notifications, μηνυμάτων που εμφανίζονται στο πλήκτρο του τέλους του γύρου και υπενθυμίζουν στον παίκτη ορισμένες βασικές ενέργειες που μπορεί να κάνει πριν τελειώσει τον γύρο του (πχ μετακίνηση ενός ήρωα ή κατασκευή νέου κτηρίου αν υπάρχει διαθέσιμη θέση σε κάποια πόλη).

Για όσους κατέχουν τον προηγούμενο Warhammer τίτλο, υπάρχει η δυνατότητα να παίξουν και με τις φυλές του πρώτου στο multiplayer και το skirmish mode αυτού του τίτλου. Εδώ προσφέρεται και ένα νέο, free for all multiplayer mode για περισσότερες από δύο ομάδες. Αργότερα μέσα στη χρονιά, η Creative Assembly σκοπεύει να κάνει διαθέσιμο στους κατόχους και των δύο παιχνιδιών το Moral Empires campaign, όπου θα συνδυάσουν τους χάρτες, τις φυλές και τα mechanics των δύο παιχνιδιών σε ένα ενιαίο campaign, δίνοντας έτσι μία πολλά υποσχόμενη Total War εμπειρία.

Παρόλα τα καλούδια που υπόσχεται η εταιρία για το μέλλον, δε μπορώ να παραβλέψω ότι το Warhammer II δίνει μόνο τέσσερις νέες φυλές, σε μία βάση που τουλάχιστον από άποψη gameplay είναι παρόμοια με το προηγούμενο παιχνίδι, με ορισμένες μικρές βελτιώσεις (το σύστημα diplomacy δεν είχε απολύτως καμία βελτίωση κι έτσι παραμένει πολύ μέτριο) σε full price δηλαδή στα 60 ευρώ. Όσο κι αν ευχαριστήθηκα τις λίγες αλλά ενδιαφέρουσες νέες φυλές και τον ανανεωμένο χάρτη, διαφωνώ κάθετα με την αδικαιολόγητα υψηλή τιμή του με δεδομένη φυσικά και την κακή τάση της εκδότριας εταιρίας να κυκλοφορεί πολλά extra DLCs με επιπλέον χρέωση για τον gamer.

Συνοψίζοντας : Συνοψίζοντας Το Total War Warhammer II φέρνει την προσθήκη τεσσάρων νέων φυλών και ενός πολύ όμορφου campaign map, αλλά και ορισμένες μικρές και ευπρόσδεκτες βελτιώσεις στην κατά τα άλλα γνωστή, δοκιμασμένη και επιτυχημένη συνταγή του προκατόχου του. Νιώθω ωστόσο ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ καλά υλοποιημένο expansion του πρώτου τίτλου και όχι με ένα νέο και καινοτόμο παιχνίδι της σειράς το οποίο μάλιστα έρχεται στην υπερβολικά υψηλή τιμή standalone τίτλου. Δεν θα το πρότεινα σε όσους έχουν αφιερώσει πολλές ώρες στο πρώτο, όχι τουλάχιστον μέχρι να δούμε μία σχετική πτώση τιμής ή την κυκλοφορία του Moral Empires campaign, το οποίο πιστεύω ότι είναι αυτό που τελικά θα καθορίσει το αν αξίζει να είναι κάποιος κάτοχος και των δύο παιχνιδιών.
Box Art
Tested on : PC
Developer : Creative Assembly
Publisher : SEGA
Distributor : Zegetron
Available for : PC
Release date : 2017-09-28