Oh...Sir!! The Insult Simulator Review

Oh...Sir!! The Insult Simulator Review

23 Απριλίου 2017 23:54
Εξομοιωτής αντιπαράθεσης

«Και τώρα κάτι εντελώς διαφορετικό», όπως θα έλεγαν και οι Monty Pythons. Τι θα λέγατε για ένα turn base insult simulator; Έναν ‘εξομοιωτή αντιπαράθεσης μέσα από μια σειρά προσβολών’ δηλαδή. Ξέρω πως σας ακούγεται περίεργο και η αλήθεια είναι πως πρόκειται για κάτι το ασυνήθιστο, όμως υπάρχουν πολύ λίγα νέα ‘είδη’ παιχνιδιών εκεί έξω και είναι ευχάριστο να βλέπεις μια διαφορετική προσέγγιση. Το Oh sir ξεκίνησε ως ένα πείραμα που γράφτηκε μέσα σε 48 ώρες και προσφερόταν δωρεάν σε εκείνη την πρώιμη μορφή του όμως πια βρίσκεται κανονικά προς διάθεση μέσα από την πλατφόρμα του Steam έναντι περίπου 2 δολαρίων. Η χαμηλή τιμή του, το περίεργο gameplay και το φλεγματικό χιούμορ του είναι κάποια από τα στοιχεία που το έκαναν γρήγορα αγαπητό στο κοινό.

Πρόκειται για ένα ‘παιχνίδι παρέας’ που όμως μπορεί να παιχτεί και solo με την ενσωματωμένη A.I του αντιπάλου. Σκοπός μας είναι να προσβάλουμε τον αντίπαλο όσο καλύτερα μπορούμε, ρίχνοντας του την ενέργεια (μαζί και το ηθικό). Έτσι, κερδίζουμε την αντιπαράθεση. Όπως δηλώνει και ο τίτλος του, έχει να κάνει με το Βρετανικό χιούμορ και τρόπο συνομιλίας. Παρόλα αυτά δε θα βρείτε αρκετές περίεργες λέξεις που θα σας μπερδέψουν. Τα πάντα είναι απλά και κατανοητά. Το σύστημά του αν και φαινομενικά ‘τυχαίο’ έχει κάποιο βάθος και απαιτεί προσεχτικές κινήσεις και ένα ελάχιστο επίπεδο σκέψης. Ας δούμε, όμως, πως ακριβώς λειτουργεί.

Καταρχάς έχουμε να επιλέξουμε μέσα από διάφορα σκηνικά, καταστάσεις και πρωταγωνιστές. Για παράδειγμα υπάρχουν τέσσερις βασικοί χαρακτήρες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, ο καθένας με τη δική του προσωπικότητα. Αντίστοιχα οι αντίπαλοί μας έχουν κι εκείνοι τις δικές τους προσωπικότητες και χαρακτηριστικά. Αφού επιλέξουμε ποιος θα είναι το ‘αστέρι’ των βωμολοχιών μας, καλούμαστε να λύσουμε κάποια συγκεκριμένη διαφωνία. Μία από αυτές είναι μια θέση σε ένα τρένο, μια άλλη η επιστροφή στο pet shop ενός παπαγάλου που ‘σταμάτησε να λειτουργεί’ ενώ μπορούμε να διαπληκτιστούμε ακόμη και με τον ίδιο τον Θεό ακριβώς μπροστά από την πύλη του παραδείσου.

Καθένας παίζει με τη σειρά του επιλέγοντας μια λέξη από τις τυχαίες που εμφανίζονται στα πλαίσια στη μέση. Σκοπός είναι να συντάξουμε μια πρόταση που θα προσβάλει τον αντίπαλο. Μπορούμε να τις κάνουμε όσο σύνθετες επιθυμούμε, αρκεί να κρατούμε σωστό συντακτικό, διαφορετικά δεχόμαστε εμείς μείωση της ενέργειάς μας. Και οι δύο επιλέγουν από τις ίδιες λέξεις με εξαίρεση κάποιες εξτρά που εμφανίζονται δίπλα από τον κάθε παίκτη. Το ενδιαφέρον κομμάτι του παιχνιδιού έχει να κάνει με το πώς ‘διαβάζουμε’ τον αντίπαλο ώστε να του προκαλέσουμε τη μεγαλύτερη απώλεια ενέργειας. Μπορούμε να ‘χτυπήσουμε’ την αμφίεση του αντιπάλου, να σχολιάσουμε τον τρόπο που κινείται ή τα ρούχα που φοράει ή κάτι που θα τον ‘ενοχλήσει’.

Μπορούμε να συντάξουμε τις πιο τρελές και ανατρεπτικές φράσεις, που μπορεί να μην βγάζουν νόημα, να προσβάλουμε την μητέρα τους ή ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Σημαντικό πάντως αν θέλουμε να πετύχουμε αρκετούς πόντους είναι να προσπαθούμε να βρισκόμαστε εντός ‘θέματος’. Έτσι, πρέπει να επιλέγουμε τις κατάλληλες λέξεις που έχουν να κάνουν με την κάθε περίσταση στην οποία βρισκόμαστε. Πατώντας τις τρεις τελείες που υπάρχουν στην οθόνη μπορούμε να παρατείνουμε την αγωνία του αντιπάλου να δεχτεί την προσβολή μας καθώς θα προσθέσουμε και άλλες λέξεις. Το θέμα είναι πως οι λέξεις στα πλαίσια τελειώνουν και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί να μην μας ‘κλέψει’ εκείνη που θέλουμε ο άλλος.

Το βάθος του παιχνιδιού πηγαίνει έως εκεί. Δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο, ούτε στοχεύει τόσο πολύ στη στρατηγική. Σκοπός είναι να διασκεδάσουμε για όσο κρατάει η διαφωνία μας. Όταν κουραστούμε και εξαντλήσουμε τους αντιπάλους μας, μπορούμε να δοκιμάσουμε την τύχη μας με κάποιον από τον πραγματικό κόσμο, κάποιον φίλο μας για παράδειγμα, μέσω ιντερνέτ.  Ωραίο στοιχείο είναι πως το παιχνίδι δεν περιορίζεται μόνο στο να μας δείχνει στην οθόνη την προσβολή, άλλα μπορούμε να ακούσουμε τους πρωταγωνιστές να τις λένε κανονικά. Το σύστημα πόντων τις περισσότερες φορές λειτουργεί χωρίς πρόβλημα όμως σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται να αντιλαμβάνεται πόντους εκεί που δεν υπάρχουν ή ακριβώς το αντίθετο. Όπως και να έχει, δεν μπορούμε να πάρουμε εντελώς στα σοβαρά ένα τέτοιο παιχνίδι, ούτε να περιμένουμε αμέτρητο βάθος από τα συστήματά του. Υπάρχει για να ξοδέψουμε λίγο από το χρόνο μας ευχάριστα και τίποτα παραπάνω.

Συνοψίζοντας : Το Oh sir δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα μικρό και διασκεδαστικό παιχνίδι που μπορείτε να παίξετε μόνοι σας με αντίπαλο τον υπολογιστή ή online με κάποιον φίλο. Είναι ευχάριστο για κάποιες ώρες ενώ στοχεύει στη ‘διαφορετικότητα’ από τους συνήθεις τίτλους που κατακλύζουν την αγορά. Αν είχατε την απορία πως θα ήταν να προσβάλλετε κάποιον ευφάνταστα χωρίς ιδιαίτερες συνέπειες και αν διαθέτετε χιούμορ, αυτό το παιχνίδι είναι για εσάς. Διατίθεται μέσω Steam σε πολύ χαμηλή τιμή και οι απαιτήσεις του το κάνουν ιδανικό για όλους τους υπολογιστές της τελευταίας δεκαπενταετίας. Μια ευχάριστη φρέσκια ματιά στο ‘turn base’ gaming που ούτε διεκδικεί αξιώσεις, ούτε πλασάρεται σαν κάτι παραπάνω από ‘ένα παιχνίδι παρέας’.
Box Art
Tested on : PC
Developer : Vile Monarch
Publisher : Gambitious Digital Entertainment
Available for : PC
Release date : 2016-10-25
Tags: