Breached Review

Breached Review

24 Ιουνίου 2016 12:57
Ένα μονότονο οπτικοακουστικό υπερθέαμα

Στις μέρες μας, τα indie παιχνίδια έχουν γνωρίσει μία ιδιαίτερη άνθιση. Αυτό βεβαία δε συνεπάγεται πως οτιδήποτε κυκλοφορήσει εκεί έξω και ανήκει στην εν λόγω κατηγορία, αυτομάτως συγκαταλέγεται στα «αριστουργήματα του gaming». Πέραν αυτού όμως, το μόνο αδιαμφισβήτητο γεγονός σχετικά με τα indie παιχνίδια, είναι ότι σχεδόν πάντα προσφέρουν κάτι νέο ή ξεχωριστό, άλλοτε με περισσότερη επιτυχία και άλλοτε με λιγότερη. Έτσι και το Breached, δεν αποτελεί εξαίρεση του παραπάνω κανόνα. Πριν περάσουμε στο κυρίως θέμα, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως το Breached δεν είναι ένα συνηθισμένο παιχνίδι και σίγουρα δεν είναι για όλους. Είναι από τους τίτλους που πρέπει να τους δεις από άλλη οπτική γωνία για να τους κατανοήσεις. Έχει να κάνει καθαρά με εξερεύνηση και τίποτα άλλο. Είναι δημιούργημα του Drama Drifters studio, το οποίο έχει δώσει και το Isles of Umbra, ένα ενδιαφέρον Point 'n Click adventure.

Στην ιστορία τώρα. Αναλαμβάνουμε τον ρόλο του Corus Valott την χρονιά 2245, ο οποίος ξυπνάει από έναν μακρύ κρυογονικό ύπνο και ανακαλύπτει πως το καταφύγιό του έχει καταστραφεί κάτω από άγνωστες συνθήκες. Η Γη και οι οικισμοί γύρω του έχουν καταρρεύσει και το μόνο που έχει απομείνει είναι κατεστραμμένα κτίρια, περίεργα θραύσματα και μια απέραντη έρημος. Πέρα από το αρχικό σοκ της όλης κατάστασης, το χειρότερο είναι πως απομένουν στον Corus μόνο 8 μέρες ζωής με τις διαθέσιμες προμήθειες αλλά και το οξυγόνο που διαθέτει. Η μόνη του επιλογή; Να εξερευνήσει το άγνωστο περιβάλλον με την προϋπόθεση να επισκευάσει το καταφύγιο του.

Η ιστορία εξελίσσεται με τον πρωταγωνιστή να γράφει μηνύματα σε έναν υπολογιστή με την μορφή ημερολογίου, εξιστορώντας μας με αυτό τον τρόπο,  τι του συμβαίνει και πια πρέπει να είναι η επόμενη κίνησή του, μιας και ο χρόνος του είναι αρκετά περιορισμένος. Υπάρχουν δύο βασικοί στοίχοι μέσα στο παιχνίδι τους όποιους πρέπει να ολοκληρώσουμε. Πρώτον, την επισκευή της γεννήτριας μας και δεύτερον τη σύνθεση καυσίμων. Για την επίτευξη των στόχων μας, σύμμαχός μας είναι ένα drone, το οποίο αναλαμβάνει να συλλέξει διάφορα υλικά από τις περιοχές, για τις κατασκευές που ανέφερα προηγουμένως.

Η εύρεση των παραπάνω υλικών δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, μιας και οι περιοχές που πρέπει να τα αναζητήσουμε έχουν πολύ μεγάλη κλίμακα. Έναν επιπλέον βαθμό δυσκολίας προσθέτει και το γεγονός ότι δεν ξέρουμε που βρίσκονται τα υλικά, παρά μόνο όταν πλησιάσουμε αρκετά κοντά σε αυτά, όπου και ακούγεται ένας χαρακτηριστικός ήχος σαν σόναρ. Τα υλικά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Τα εξαρτήματα και τα ορυκτά μέταλλα. Υπάρχουν τριών ειδών ορυκτά τα οποία συλλέγουμε ξεχωριστά, ενώ τα εξαρτήματα τα βρίσκουμε μέσα σε κάτι “διαστημικές κάψουλες”, οι οποίες είναι και αρκετά πιο δύσκολο να βρεθούν. Το drone μπορεί να συλλέξει μέχρι τρία αντικείμενα κάθε φορά, όπως π.χ δυο ορυκτά και μία κάψουλα, δύο κάψουλες και ένα ορυκτό ή και τρεις κάψουλες. Οι συνδυασμοί δεν έχουν περιορισμό παρά μόνον ο αριθμός τους, ο οποίος δεν μπορεί να υπερβεί τα τρία αντικείμενα. Μετά τη συλλογή τους, το drone επιστρέφει τα υλικά στο καταφύγιο.

Κάθε μέρα, από τις 8 διαθέσιμες που έχουμε, μπορούμε να κάνουμε συγκεκριμένο αριθμό πράξεων, μιας και μία μπάρα υγείας – εξάντλησης μειώνεται μετά από κάθε πράξη μας. Μία εξερεύνηση του drone, αυτομάτως καταναλώνει το 30-40% της μπάρας. Μετά την συλλογή των υλικών, σειρά έχει η διαδικασία του crafting. Πρέπει να ανοίξουμε τις κάψουλες ή να συνδυάσουμε τα ορυκτά για να κατασκευάσουμε αυτά που μας ενδιαφέρουν. Το δύσκολο της όλης διαδικασίας είναι πως πουθενά δε μας δίνονται οδηγίες για το πώς θα κάνουμε τι. Έτσι εμείς, πρέπει μέσα από τυχαίους συνδυασμούς να κατασκευάσουμε τα απαραίτητα καύσιμα. Τα υλικά από τις κάψουλες είναι τυχαία κάθε φορά, οπότε πρέπει να συγκεντρώσουμε όσες πιο πολλές μπορούμε γρήγορα για να προλάβουμε το διαθέσιμο χρόνο που έχουμε. Ένα άνοιγμα κάψουλας ή ένας συνδυασμός ορυκτών θα έχει επίπτωση στη μπάρα υγείας μας άλλο ένα 30%, οπότε μετά δε μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο παρά να κοιμηθούμε και να συνεχίσουμε την επόμενη μέρα.

Αυτό είναι και το δυσκολότερο κομμάτι του παιχνιδιού. Ένας άλλος παράγοντας που δυσκολεύει τις ενέργειές μας είναι οι διάφορες ανωμαλίες (Anomalies), που υπάρχουν στις περιοχές και που είναι ουσιαστικά οι εχθροί του παιχνιδιού. Τα Anomalies είναι φωτεινές σφαίρες διαφορετικού χρώματος, οι οποίες μπορούν να καταστρέψουν το drone μας όταν τις πλησιάσει. Μερικές φορές μάλιστα, βρίσκονται και πολύ κοντά στα υλικά που χρειάζεται να συλλέξουμε οπότε πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Εάν έχουμε συλλέξει κάποια υλικά και κατά την επιστροφή μας στο σημείο, όπου μας μεταφέρει πίσω στο καταφύγιο, τα Anomalies καταστρέψουν το drone, αυτομάτως χάνουμε και τα υλικά αλλά και πολύτιμο χρόνο φυσικά. Όλα έχουν να κάνουν με την σωστή στρατηγική.

Ο χρόνος που μπορεί να χρειαστούμε για να εξαντλήσουμε και τις 8 διαθέσιμες ημέρες, κυμαίνεται από 1 έως 2 ώρες. Αν μέσα σε αυτές τις μέρες δεν μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε τα υλικά, ο χαρακτήρας μας πεθαίνει και πρέπει να ξανά ξεκινήσουμε από την αρχή το ταξίδι μας. Πολύ δύσκολα κάποιος θα μπορέσει να συλλέξει όλα όσα χρειάζονται με την πρώτη φορά. Θα χρειαστούν πολλαπλά playthroughs για να το καταφέρει. Αυτό σε κάποιους μπορεί να είναι αρνητικό, ενώ σε άλλους όχι. Οι προτιμήσεις διαφέρουν. Το θετικό πάντως της υπόθεσης είναι πως σε κάθε νέα περιπέτεια που ξεκινάμε, εμφανίζονται καινούργιες περιοχές και τα αντικείμενα που χρειαζόμαστε για τις επισκευές είναι διαφορετικά. Μια κίνηση των δημιουργών που σώζει την παρτίδα.

Προσωπικά, βρήκα ως δυνατό χαρτί του Breached, τον οπτικό τομέα και τη σχεδίαση των περιοχών. Τα κάλλη της Unreal Engine 4 επιδεικνύονται για ακόμη μία φορά. Δεν έβαλα άλλωστε τυχαία αυτόν τον υπότιτλο στο κείμενο. Οι περιοχές είναι τεράστιες και πλημμυρίζουν από μία αίσθηση μοναξιάς και απομόνωσης, κάτι που μόνο θετικούς πόντους προσφέρει, αν και για κάποιους ίσως αυτό φανεί μονότονο. Το soundtrack του παιχνιδιού είναι καταπληκτικό και ακόμη και αν δεν ασχοληθείτε με τον τίτλο θα ήταν καλό να το ακούσετε, μιας και μέσα στο παιχνίδι δεν θα το απολαύσετε πλήρως.

Συνοψίζοντας : Το Breached είναι ένα πολύ ιδιαίτερο παιχνίδι που μου θύμισε λίγο το επερχόμενο αποκλειστικό τίτλο του PS4, No Mans Sky και ας μην έχω καταλάβει ακόμα περί τίνος πρόκειται. Σίγουρα παραδίδει κάτι διαφορετικό που σε καμία περίπτωση δεν είναι για όλους. Τα πολλαπλά playthroughs που απαιτεί είναι δίκοπο μαχαίρι για κάποιους. Ίσως σας κεντρίσει το ενδιαφέρον να προσπαθήσετε περισσότερο να σώσετε τον Corus, ίσως βαρεθείτε μετά από λίγα λεπτά ενασχόλησης μαζί του. Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του είναι 50-50, οπότε σκεφτείτε καλά πριν επενδύσετε. Όσοι πάντως αγαπάτε την sci-fi εξερεύνηση, μάλλον βρήκατε κάτι νέο να ασχοληθείτε.
Box Art
Tested on : PC
Developer : Drama Drifters
Publisher : Nkidu Games
Available for : PC, Mac
Release date : 2016-06-22