Total War: Warhammer - Review

Total War: Warhammer - Review

23 Μαΐου 2016 06:21
Επιστροφή στο χάος!

Total War: Warhammer Νιώθω την ανάγκη να ξεκινήσω λέγοντας ότι προσωπικά σε εμένα, όχι στον gamer ούτε στον συντάκτη, αλλά στον ίδιο τον Γιάννη, ένα παιχνίδι σαν το Total War: Warhammer σημαίνει πολλά. Πολλά περισσότερα από έναν ακόμα Total War τίτλο ή ένα ακόμα πολύ καλό παιχνίδι για το οποίο πρέπει να γράψω review. Ενώνει δύο μεγάλες αγάπες μου στον δίσκο ενός retail πακέτου που θα κοσμεί σε λίγο καιρό το ράφι μου. Η μία είναι φυσικά η αγάπη μου για τη σειρά Total War, την οποία όπως και πολλοί από εσάς, παρακολουθώ από μικρό παιδί και η άλλη είναι η τεράστια αγάπη μου για τα tabletop παιχνίδια. O όρος tabletop καλύπτει ένα αρκετά ευρύ φάσμα μέσων ψυχαγωγίας όπως επιτραπέζια παιχνίδια, παιχνίδια συναρμολόγησης, παιχνίδια με κάρτες, παιχνίδια με μινιατούρες και ζάρια, κατηγορία στην οποία ανήκει και το Warhammer. Αυτό όπως είναι φυσικό, δυσκόλεψε σημαντικά τη συγγραφή του review μιας και στο τέλος κλήθηκα να αποφασίσω με τι κριτήρια θα το αξιολογήσω.

Για να ξεπεράσω αυτόν τον σκόπελο και να παραδώσω ένα αντικειμενικό review, αναγκάστηκα να κάνω μία αυστηρή παραδοχή. Παραδοχή στην οποία με τον τρόπο του με οδήγησε και το ίδιο το παιχνίδι. Μετά από κάποιες ώρες είχα χαθεί στο μαγικό κόσμο του Warhammer, είχα αρχίσει να χτίζω την αυτοκρατορία μου με έναν τρόπο ο οποίος συνδέεται άρρητα με τις δυνάμεις και αδυναμίες της φυλής μου, κάτι που κανένας προηγούμενος Total War τίτλος δεν μου επέτρεπε να κάνω. Ένιωσα λοιπόν ότι πρέπει να αφήσω στην άκρη το πρώτο κομμάτι του τίτλου του παιχνιδιού και να το αξιολογήσω με βάση το πόσο καλά μετέφερε στην οθόνη μου το μαγευτικό σύμπαν του Warhammer.

Πριν ξεκινήσουμε λοιπόν, είναι σημαντικό να πούμε ότι ως επί το πλείστων έχουμε να κάνουμε με έναν Warhammer τίτλο, χτισμένο στη “μηχανή” της Creative Assembly, που τόσα χρόνια έδινε ζωή στα αγαπημένα μας Total War παιχνίδια. Μιας και στη συνέχεια θα αναφερθούμε εκτενώς σε αυτό, θα ήταν χρήσιμο να πούμε για όσους δεν το γνωρίζουν ήδη, δύο λόγια για το Warhammer. Πρόκειται λοιπόν, για ένα γιγαντιαίο fantasy setting, γραμμένο από τη μαγική πένα της Games Workshop, που περιλαμβάνει χιλιάδες μοναδικούς χαρακτήρες και δεκάδες διαφορετικές φυλές. Το lore του είναι εκπληκτικό, με εξαιρετικό βάθος και αμέτρητες ιστορίες που μπλέκουν τις φυλές του κόσμου τόσο σε μεταξύ τους πολέμους, όσο και σε πολύ μεγαλύτερης κλίμακας συγκρούσεις με τις δυνάμεις των Chaos, οντότητες που βρίσκονται στο επίκεντρο του σύμπαντος του Warhammer και απώτερο σκοπό έχουν να καταστρέψουν τον κόσμο. Το νεότερο πόνημα της Creative Assembly δανείζεται από αυτό το πλούσιο lore, τόσα στοιχεία όσα της είναι απαραίτητα για να προκύψει ένας εκ των πληρέστερων τίτλων της σειράς και ίσως το πρώτο Total War, που προσφέρει αυτό ακριβώς που περιμένει κανείς από ένα ολοκληρωμένο RTS, την απόλυτη ελευθερία στις επιλογές, εντός και εκτός μάχης.

Πρόκειται λοιπόν, για ένα γιγαντιαίο fantasy setting, γραμμένο από τη μαγική πένα της Games Workshop, που περιλαμβάνει χιλιάδες μοναδικούς χαρακτήρες και δεκάδες διαφορετικές φυλές.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από την ειδοποιό διαφορά του Warhammer με τους υπόλοιπους τίτλους της σειράς, που δεν είναι άλλη από το χρονικό, αν θέλετε, πλαίσιο μέσα στο οποίο λαμβάνουν χώρα τα γεγονότα του παιχνιδιού. Μέχρι σήμερα, κάθε παιχνίδι της σειράς επικεντρωνόταν σε ένα πολύ συγκεκριμένο ιστορικό πρόσωπο ή μια πολύ συγκεκριμένη ιστορική περίοδο και έχτιζε γύρω από αυτήν. Έτσι, οι δημιουργοί σχεδιαστικά είχαν περιορισμούς σε ποικίλους τομείς όπως για παράδειγμα στις ενδυμασίες των στρατιωτών, τα διαθέσιμα units και την κατάλληλη τεχνολογία, που έπρεπε όλα να είναι σύμφωνα με την εκάστοτε χρονική περίοδο. Στο Warhammer, τη βάση από την οποία πηγάζουν χαρακτήρες και τοποθεσίες και εξοπλισμοί είναι το ήδη τεράστιο lore του παιχνιδιού. Έτσι, τα όρια εδώ δεν είναι καθόλου στενά, ενώ οι παραπάνω επιλογές έχουν ανοίξει σημαντικά, γεγονός που δίνει μεγάλη ελευθερία στους developers να αναπτύξουν άφθονο περιεχόμενο χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό.

Το πρώτο σημείο του παιχνιδιού που θα νιώσετε αυτή την ελευθερία επιλογών είναι τα campaigns των τεσσάρων playable φυλών. Αυτές είναι οι dwarfs, οι greenskins, οι Vampire Counts και φυσικά η Empire (humans). Στην αρχή ενός campaign επιλέγετε τον leader του faction και όπως είναι φυσικό, κάθε leader έχει διαφορετικό storyline και quests. Κάθε faction έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενώ οι χαρακτήρες τους έχουν μοναδικές προσωπικότητες. Όλες αυτές οι μεταξύ τους διαφορές, τελικά καθορίζουν και τον τρόπο που θα προσεγγίσετε τόσο το campaign στον κεντρικό χάρτη αλλά και τις στρατηγικές αποφάσεις εντός του πεδίου της μάχης. Για παράδειγμα, οι dwarfs είναι ένα λιγότερο επιθετικό αλλά άκρως εκδικητικό faction και σίγουρα δεν θα θέλατε να τους εκνευρίσετε. Κάθε φορά που δέχονται επίθεση ή κάποιος στρέφεται εναντίον τους, κρατάνε τα πρακτικά στο μεγάλο ιστορικό βιβλίο τους ώστε να μη ξεχνούν ποτέ και τίποτα. Έτσι καλείστε να πάρετε εκδίκηση από τους εχθρούς σας, όπου ανταμείβεστε με πλούσια rewards αν τα καταφέρετε διαφορετικά πέφτει η τάξη και η ασφάλεια της αυτοκρατορίας σας, μιας και ο λαός χάνει σταδιακά την πίστη του σε εσάς.

Οι humans του παιχνιδιού σχηματίζουν το faction της Empire και το campaign τους ξεκινάει στα πρότυπα ενός κλασσικού Total War τίτλου, όπου χειρίζεστε πολεμιστές με άλογα, ακόντια και τόξα. Μαχητικά είναι πιο ισορροπημένοι από τους dwarfs (που θεωρούνται περισσότερο αμυντικό faction), μιας και εξ' αρχής έχουν πολύ αξιόλογες επιλογές σε όλες τις γραμμές μάχης. Όσο όμως προχωράει το campaign, αναβαθμίζετε τους πολεμιστές σας και ανακαλύπτετε νέες τεχνολογίες, τα πράγματα αρχίζουν να παίρνουν γεύση Warhammer καθώς στα διαθέσιμα units σας προστίθενται demigryph knights, imperial gryphons πήγασοι και πολλά άλλα. Το πιο επιθετικό faction του παιχνιδιού είναι οι greenskins, μια συμμαχία ανάμεσα σε orcs και goblins που βασίζεται κατά κύριο λόγο στον πόλεμο. Η φιλοσοφία του campaign των greenskins είναι να κερδίζετε όσον το δυνατόν περισσότερες μάχες για να ανεβάζετε τον δείκτη μαχητικότητας των στρατών σας. Όσο πιο ψηλά βρίσκετε αυτός ο δείκτης, τόσο περισσότερα orcs θα σας ακολουθούν και θα πολεμούν για εσάς, βοηθώντας σας να κάνετε ασταμάτητες μάχες με όλο και πιο δυνατό στρατό, κάτι που ταιριάζει απόλυτα στη φύση των orcs.

Τέλος, έχουμε τους Vampire Counts. Necromances, μάγοι, και corruptors συνθέτουν το πιο σκοτεινό από τα τέσσερα function που παίζει από τις σκιές στήνοντας ύπουλες παγίδες στους εχθρούς. Έχουν την δυνατότητα να γεμίσουν με corruption περιοχές στον χάρτη, κάνοντας τους εχθρούς που περνούν από corrupted lands να υφίστανται attrition, χάνοντας morale ή κάνοντάς τους πιο ευάλωτους σε πιθανές επιθέσεις. Άντι να χτίζουν νέα units, έχουν τη δυνατότητα να ανασταίνουν απευθείας τους νεκρούς τους. Τόσο οι Vampire Counts όσο και οι υπόλοιπες φυλές έχουν ικανότητες που δίνουν μεγάλο βάθος στα campaign σας και γι αυτό το λόγο είναι προτιμότερο να σας αφήσω να τα ανακαλύψετε μόνοι σας, γιατί η μαγεία του Warhammer βρίσκεται στις εκπλήξεις και σε κινήσεις του αντιπάλου που δεν περιμένεις. Σε όλα τα προηγούμενα Total War, κάθε campaign που παίζατε είχε ίδια δομή με όλα τα προηγούμενα, ο στόχος και οι επιλογές παρέμεναν ίδιες, ενώ άλλαζαν μόνο οι διαθέσιμες μονάδες. Στο Warhammer ωστόσο, κάθε campaign είναι και ένα διαφορετικό παιχνίδι δίνοντας έτσι άφθονο replayability value. Διαφορές ανάμεσα στις τέσσερις φυλές υπάρχουν φυσικά και στο πεδίο της μάχης.

Ο νέος χάρτης είναι χωρίς καμία υπερβολή, πανέμορφος, με εξαιρετική λεπτομέρεια στα τοπία και τα κτήρια.

Κάθε faction είναι πιο δυνατό σε κάτι άλλο, ενώ έχουν προστεθεί και τα spells γνωστά από το Warhammer και ως Winds of Magic. Στο σημείο αυτό θέλω να γκρινιάξω λίγο και να πω ότι περίμενα πολύ περισσότερα και πιο game changing, αν θέλετε, spells κατά τη διάρκεια των μαχών. Οι dwarfs δεν έχουν spells γιατί δεν έχουν μάγους, διαθέτουν όμως ισχυρά αμυντικά όπλα και δυνατά κανόνια. Αντίθετα οι Vampire Counts δεν έχουν ranged μονάδες αλλά έχουν wizards που ενεργοποιούν δυνατά AoE spells ή ανασταίνουν πεθαμένα units. Ο χειρισμός των humans είναι λίγο ή πολύ γνωστός από τα προηγούμενα παιχνίδια, ενώ οι greenskins πολεμούν σε μεγάλους αριθμούς και πολλές φορές είναι δύσκολο να τους ελέγξετε αποτελεσματικά.

Πολύ ευχάριστη προσθήκη στις μάχες είναι και τα ιπτάμενα units, των οποίων τόσο ο χειρισμός, τα μοντέλα με τα animations των δράκων, των demigryphs κλπ είναι το λιγότερο απολαυστικά. Πολύ δυνατές μονάδες είναι και οι special heroes που διαθέτετε, οι οποίοι έχουν διπλή χρήση στο παιχνίδι. Στον κεντρικό χάρτη, μπορούν να λειτουργήσουν σαν κατάσκοποι, δολοφόνοι, corruptors, να προκαλέσουν ποικίλες ζημιές στις εχθρικές πόλεις ή να τονώσουν το ηθικό των δικών σας κατοίκων. Εντός του πεδίου της μάχης, είναι μοναδικά units με πολύ δυνατές ικανότητες, ικανά να ηγηθούν μιας επίθεσης ή να ελέγξουν μία περιοχή στον χάρτη. Θέλει παρόλα αυτά ιδιαίτερη προσοχή γιατί αν σκοτωθεί κάποιος από τους ήρωές σας, ο υπόλοιπος στρατός χάνει σημαντικό morale. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γνωστοί (named) ήρωές σας δεν πεθαίνουν ποτέ μόνιμα αλλά επανέρχονται, κάτι που με βάση το lore του Warhammer είναι απολύτως φυσιολογικό.

Το νεότερο Total War είναι το πρώτο παιχνίδι της σειράς από το οποίο λείπει η διάσταση του χρόνου αφού δανείζεται την έννοια του timeless space σύμπαντος του Warhammer. Ο νέος χάρτης είναι χωρίς καμία υπερβολή, πανέμορφος, με εξαιρετική λεπτομέρεια στα τοπία και τα κτήρια. Μακροσκοπικά, ο σχεδιασμός του θυμίζει κλασσικούς, σχεδιασμένους στο χέρι χάρτες, που κοσμούν παλιά μεσαιωνικά βιβλία, εικαστικό που ταιριάζει απόλυτα στο ύφος του Warhammer.

Συνοψίζοντας : Η Creative Assembly και η Games Workshop φέτος ένωσαν τις δυνάμεις τους και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Και μιας και πάντα αξιολογώ τα παιχνίδια σε τρεις διακριτούς άξονες, εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα καθόλα ολοκληρωμένο προϊόν. Σαν μέσο ψυχαγωγίας είναι πανέμορφο, υπερπλήρες, προσφέρει δεκάδες ώρες διασκέδασης, με campaigns που το καθένα αποτελεί και ένα διαφορετικό παιχνίδι, ενώ αναμένονται σύντομα και expansions. Σαν strategy τίτλος πατάει στην δοκιμασμένη στο χρόνο “μηχανή” της Creative Assembly, οπότε το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να το δικαιώνει. Και τέλος σαν κομμάτι ενός franchise, αποδίδει ένα πραγματικό φόρο τιμής στο Warhammer, τιμάει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το lore του παιχνιδιού, μεταφέρει πολλούς και πολύ σημαντικούς χαρακτήρες στις μικρές μας οθόνες και προσωπικά πιστεύω ότι είναι ο καλύτερος τρόπος οι παλαιότεροι να θυμηθούν και οι νεότεροι να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με τον μαγικό κόσμο του Warhammer. Παρόλα αυτά, αν και τα μαγικά αποτελούν πολύ σημαντικό κομμάτι του Warhammer, εδώ φαίνεται να υλοποιήθηκαν λίγο πρόχειρα και βιαστικά, οπότε υπάρχει περιθώριο βελτίωσης.
Box Art
Tested on : PC
Developer : Creative Assembly
Publisher : Sega
Distributor : Zegetron
Available for : PC, OS X, Linux
Release date : 2016-05-24