The Fifth Expedition

The Fifth Expedition

11 Μαΐου 2016 08:06
Οι επιζώντες που δε θα ήθελες να σώσεις

Εκατό χρόνια έχουν περάσει από το τέλος του κόσμου, με τους τελευταίους επιζώντες να έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε υπόγειες εγκαταστάσεις. Ωστόσο όπως είναι φυσικό δεν κυλούν όλα ρόδινα. Η κεντρική πηγή ενεργείας έχει αρχίσει να καταρρέει και οι μόνοι που μπορούν να κάνουν κάτι για να διορθωθεί η βλάβη είναι οι κάτοικοι της ίδιας της βάσης. Μέχρι στιγμής, τέσσερις εκστρατείες έχουν σταλεί ήδη στα βάθη της γης, με καμία ανταπόκριση. Και εδώ είναι που ξεκινά η περιπέτειά μας στο The Fifth Expedition. Όπως καταλαβαίνει κανείς και από το όνομα του τίτλου, αναλαμβάνουμε το ρόλο να οδηγήσουμε την Πέμπτη και τελευταία εκστρατεία, στα έγκατα της βάσης, με σκοπό την αναδόμηση και επισκευή της πηγής ενέργειας.

Η εκστρατεία μας αποτελείται αρχικά, από 18 άτομα, όπου κάθε φορά που ξεκινά ένα επίπεδο, θα έχουμε στην κατοχή μας 5 από αυτά. Τα επίπεδα όπως είναι λογικό, λαμβάνουν χώρα κάτω από την επιφάνεια της γης, μέσα σε μηχανικές εγκαταστάσεις.  Κύριος σκοπός του παίκτη, όπως είπαμε και πάρα πάνω, είναι να οδηγήσει την εκάστοτε πεντάδα, στο τέλος του εκάστοτε επιπέδου από την είσοδο στην έξοδο, χωρίς όμως αυτό να καθιστά απαραίτητα τον τίτλο γραμμικό, καθώς για να φτάσουμε στο τέλος, θα έχουμε την επιλογή, είτε να αποφύγουμε, είτε όχι, δωμάτια, εχθρούς, παγίδες κοκ. Και όπως μάλλον καταλάβατε αυτός είναι και ο βασικός εχθρός στο The Fifth Expedition: τα ίδια τα επίπεδα. Μέσα σε αυτά θα υπάρξουν αμέτρητες παγίδες, που μπορούν να εξαπολύσουν φωτιά, ηλεκτρισμό, δηλητηριώδη αέρια, καθώς και μηχανικοί εχθροί όπως ρομπότ που περιπολούν με σκοπό να σας κάνουν σουρωτήρι. Το πώς όμως θα τα αποφύγετε/ εξολοθρεύσετε, είναι κάτι που πρέπει να βρείτε μόνοι σας.

Ο κάθε χαρακτήρας κατέχει και ξεχωριστές  ικανότητες, οπότε πριν μπούμε για τα καλά στη μάχη θα πρέπει να γίνει η σωστή επιλογή ατόμων. Στην ουσία έχουμε να κάνουμε με έναν τίτλο στρατηγικής, οπότε θα πρέπει να λάβουμε αρκετές παραμέτρους υπόψη πριν φύγουμε από το camp. Για παράδειγμα, κάποιος που προτιμά να προσεγγίσει τον τίτλο με απόλυτη στρατηγική, θα περάσει αρκετή ώρα στην επιλογή των χαρακτήρων. Σίγουρα αναμεσά στα 18 αυτά άτομα, θα υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι θα κάνουν πιο σωστή χρήση των όπλων παρά των healing ικανοτήτων. Και σίγουρα θα υπάρχουν άτομα τα οποία θα μπορούν να «χακάρουν» μια πόρτα, με αποτέλεσμά να μη ψάχνουμε ένα ολόκληρο επίπεδο για ένα διακόπτη ο οποίος ίσως να μην έχει και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Εκτός αυτού, μπορούμε να δώσουμε διάφορα αντικείμενα στον εκάστοτε χαρακτήρα που όμως σχετίζονται με την κλάση του, πράγμα όμως το οποίο δεν είναι και απαραίτητο. Προφανώς και μια healer μπορεί να κάνει χρήση ενός όπλου. Ή μήπως όχι;

Η κεντρική πηγή ενεργείας έχει αρχίσει να καταρρέει και οι μόνοι που μπορούν να κάνουν κάτι για να διορθωθεί η βλάβη είναι οι κάτοικοι της ίδιας της βάσης.

Για την απεικόνιση του τίτλου, χρησιμοποιείται top down κάμερα, που θα κάνει τους λάτρεις του είδους και όχι μόνο, να νιώσουν πιο οικία. Η κίνηση των χαρακτήρων μπορεί να  επιτευχθεί με τα δύο κλικ του mouse, καθώς με το αριστερό μπορούμε να επιλέξουμε τους χαρακτήρες μας και με το δεξί να μαρκάρουμε το σημείο που θέλουμε να τους μετακινήσουμε. Ωστόσο δεν είμαστε λίγοι αυτοί που έχουμε «αγαπήσει» το συγκεκριμένο τύπο gameplay, καθώς στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, λειτουργεί άψογα.

Δυστυχώς όμως στο  The Fifth Expedition κάτι δεν έχει πάει όπως θα έπρεπε. Δε θα είναι λίγες οι φορές που θα επιλέξουμε και τους πέντε χαρακτήρες μας να μετακινηθούν σε ένα σημείο, με κάποιους από αυτούς να αρνούνται πεισματικά έστω και να κουνηθούν, με αποτέλεσμα να σπαμάρουμε, το ποντίκι για να πετύχουμε αυτό που είχαμε αρχικά στο μυαλό μας, τη μετακίνηση της ομάδας. Βέβαια τα ατοπήματα δε σταματούν εδώ. Θα υπάρξουν στιγμές που θα πρέπει να υπολογίσουμε τη μεταφορά μας από το ένα σημείο στο άλλο με απόλυτη ακρίβεια. Δεν κρύβω ότι αρκετές φορές, ενώ έδωσα την εντολή, οι πέντε χαρακτήρες μου να μετακινηθούν ένα ή δύο βήματα πριν από ένα πάτωμα-παγίδα, ένας ή δύο από αυτούς πήγαν κατά πάνω της, με αποτέλεσμα να χάσω δύο μέλη από την ομάδα.

Η top down κάμερα βέβαια μας δείχνει και κάποιες από τις αδυναμίες του τίτλου όπου είναι ο τεχνικός του τομέας. Δε θα αναφερθώ στα γραφικά, τα οποία κάνουν απλά και τυπικά τη δουλειά τους, αλλά στα οπτικά εφέ. Φωτιά, ηλεκτρισμός, αέριο και κάθε είδους στοιχείο θα τα δείτε πολλές φορές να περνάνε μέσα από αντικείμενα, τοίχους κοκ. Κάποιες φορές βέβαια θα έχουμε την εντύπωση ότι πήρε το μάτι μας αρκετά pixels μέσα σε αυτά, πράγμα που θα σε κάνει να μπεις σε σκέψεις, καθώς οι ελάχιστες απαιτήσεις του τίτλου είναι…ελάχιστες. Βέβαια ο τεχνικός-οπτικός τομέας είναι κάτι που διορθώνεται με τα αρκετά συχνής πυκνότητας patch και update του τίτλου, κάτι που δε μπορώ να πω και για τον ήχο. Αρχικά να ενημερώσω ότι παράπονα για τα ηχητικά εφέ του τίτλου δεν υπάρχουν. Η φωτιά, ο ηλεκτρισμός, τα βήματά μας πάνω στο μέταλλο ακούγονται όπως πρέπει να ακούγονται ή τουλάχιστον όπως έχουμε συνηθίσει να τα ακούμε. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τα voice overs των χαρακτήρων. Δυστυχώς εδώ θεωρώ ότι είναι το μεγαλύτερο μείον του The Fifth Expedition. Απρόσωπες, κενές, κραυγές χωρίς ουσία πολλές φορές, με ένταση που θα σε κάνει να αναρωτηθείς, αν πρέπει ή αν μπορείς, να βάλεις σε σίγαση συγκεκριμένα layers του τίτλου.

Συνοψίζοντας : Φτάνοντας στο τέλος θα ήθελα να αναφέρω κάτι σημαντικό. Ο τίτλος για την ώρα είναι ακόμα σε Early Access (αν και παραλάβαμε review κώδικα). Τι πάει να πει αυτό. Ναι, έχει αρκετά θέματα, τα οποία  έχουν να κάνουν με το gameplay, με την απεικόνιση και κυρίως με τον ήχο. Αυτό που είδα εγώ όμως, είναι η αγάπη και η υποστήριξη των developers για το πόνημά τους. Συνεχείς αναβαθμίσεις, patch, τα οποία βοηθούν μέρα με τη μέρα τον τίτλο για γίνεται καλύτερος. Τα άτομα που βρίσκονται πίσω από την ανάπτυξή του, γνωρίζουν τα όποια προβλήματα  υπάρχουν και είναι εκεί για να τα εκμηδενίσουν. Αυτή τη στιγμή το The Fifth Expedition έχει αρκετά προβλήματα, οπότε όσοι αποφασίσετε να επενδύσετε, να είστε προετοιμασμένοι.
Box Art
Tested on : PC
Developer : Snapjaw Games
Publisher : Snapjaw Games
Available for : PC
Release date : 2016-04-07