Overfall Review

Overfall Review

22 Μαρτίου 2016 09:48
Ένα μοναδικό turn-based υπερθέαμα

Τον τελευταίο καιρό τα indie studios έχουν μια ανοδική πορεία, με πολλά και όμορφα παιχνίδια. Μέσα από αυτά τα studios, ξεπηδάνε ιδέες από ανθρώπους με όραμα και μεράκι για να δημιουργήσουν τη δική τους περιπέτεια στο χώρο των βιντεοπαιχνιδιών. Έτσι, αυτή τη φορά σειρά έχει η Pera Games, ένα νέο ανεξάρτητο studio από την Κωνσταντινούπολη. Η Pera Games ιδρύθηκε το 2014 από μία ομάδα παθιασμένων gamers και κατασκευαστών παιχνιδιών. Το Overfall αποτελεί την πρώτη προσπάθεια του studio να αναδείξει τις ιδέες του και το ταλέντο του. Λόγω του μικρού μεγέθους της εταιρίας, ο τίτλος κατάφερε να χρηματοδοτηθεί με επιτυχία μέσω του kickstarter. Πρόκειται για ένα tactical turn-based RPG παιχνίδι με στοιχεία αφήγησης. Ο παίκτης ελέγχει μία ομάδα περιπετειωδών ατόμων, που ταξιδεύουν κατά μήκος ενός κόσμου περιτριγυρισμένου από θάλασσα, πηγαίνοντας από νησί σε νησί και αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις. Οι πιθανές λύσεις και τα αποτελέσματα των συναντήσεών τους, επηρεάζονται από τις επιλογές τους, αναλόγως τα διακριτά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και των ικανοτήτων του κάθε ηρώα.

Η ιστορία του παιχνιδιού είναι αρκετά απλή. Έχουμε σταλεί για μία αναζήτηση σε έναν άλλο κόσμο από το βασιλιά μας και ενώ είμαστε εκεί, ταυτόχρονα στην πατρίδα μας περνάνε αιώνες, ενώ εμείς είμαστε στον άλλο κόσμο μόνο λίγες μέρες. Κατά την επιστροφή μας, μαθαίνουμε πως ο βασιλιάς μας έχει χαθεί και ότι ο κόσμος μας είναι στο χάος, με τις διάφορες φατρίες να μάχονται για τον έλεγχο και την υπεροχή. Κύριος στόχος των ηρώων είναι να κλέψουν ένα μυστήριο Artifact από την Ακρόπολη, ένα νησί κρυμμένο κάπου στον παγκόσμιο χάρτη. Συνεχώς όμως έρχονται αντιμέτωποι με ένα τεράστιο στόλο από εισβολείς που ονομάζονται Vorn. Οι Vorn είναι σκληροτράχηλοι μαχητές οι οποίοι καταστρέφουν τα νησιά που εντοπίζουν, παρακινώντας τον παίκτη να κινείται συνεχώς προς ανακάλυψη νέων, καθώς εξερευνούν τον κόσμο του παιχνιδιού.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε ξεκινώντας τον τίτλο είναι η επιλογή χαρακτήρα. Κατά την έναρξη του κάθε playthrough, ο παίκτης επιλέγει δύο χαρακτήρες από τους συνολικά εννέα που υπάρχουν στον τίτλο. Αν και στην αρχή μπορούμε να διαλέξουμε μόνο μία κατηγορία χαρακτήρα, οι επιλέξιμες κατηγορίες ηρώων είναι Fighter, Cleric, Wizard, Druid, Guardian, Rogue, Ranger, Monk, και Warlord. Ο παίκτης έχει δυο μαχητές στην διάθεσή του κάθε φορά, με τους δεύτερους να δρουν κυρίως ως υποστήριξη στη μάχη. Εκτός όμως από τη βοήθεια που προσφέρουν, έχουν και τις δίκες τους προσωπικότητες και backstories που μπορούν να επηρεάσουν την πορεία και την πλοκή της ιστορίας σας. Εξερευνούμε τον κόσμο, ταξιδεύουμε με πλοίο από νησί σε νησί και μπορούμε να επιβιβαστούμε σε οποιοδήποτε πλοίο βρούμε στη θάλασσα, και ανάλογα τη φήμη μας και την παράταξη, οι αντίπαλοι θα αντιδράσουν αναλόγως. Κατά τη διάρκεια του διαλόγου μπορούμε να επιλέξουμε είτε το εμπόριο, την επίθεση ή να πείσουμε τον εχθρό για συμμαχία, ανακωχή και συνεργασία. Η ιστορία ξεδιπλώνεται αργά και μετά από ψάξιμο και συνομιλίες με τους διάφορους NPCs του τίτλου, ένα χαρακτηριστικό που είτε το μισείς, είτε το αγαπάς.

Στην μάχη τώρα, έχουμε ένα κλασσικό σύστημα turn-based στο οποίο θα αισθανθείτε πολύ οικεία εάν έχετε ασχοληθεί στο παρελθόν με οποιοδήποτε παιχνίδι που βασίζεται σε αυτό το genre. Ωστόσο, αντί να έχουμε ένα ορισμένο αριθμό κινήσεων ανά μονάδα, το Overfall φροντίζει για τη μάχη με έναν ενδιαφέρον τρόπο. Κάθε φορά που έρχεται η σειρά μας, οι κινήσεις μας χωρίζονται σε τρεις διαφορετικές φάσεις: την κίνηση, τη χρησιμότητα και την επίθεση. Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης μπορούμε, είτε να μετακινήσουμε τον χαρακτήρα μας, είτε να χρησιμοποιήσουμε μια ειδική ικανότητα-κίνηση, όπως το να πλησιάσουμε τους εχθρούς μας πηδώντας κοντά τους και προκαλώντας τους κάποια ζημιά. Στη δεύτερη φάση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις ικανότητες που δε βλάπτουν άμεσα τους εχθρούς μας, αλλά εξακολουθούν να τους επηρεάζουν με κάποιο τρόπο όπως η αναισθητοποίηση ή η αιμορραγία. Στην τελευταία φάση, έχουμε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε τις ικανότητες επίθεσης για να κάνουμε πραγματική ζημιά στους εχθρούς μας. Θεωρώ ότι αυτό το σύστημα μάχης λειτουργεί αρκετά καλά και ανοίγει πολλές ευκαιρίες στους παίκτες, ώστε ο καθένας να μπορεί να δημιουργήσει τη δική του στρατηγική αναλόγως τον εκάστοτε εχθρό που αντιμετωπίζει.

Ορισμένοι χαρακτήρες που θα βρούμε σε νησιά ή πλοία θα μας ενημερώσουν για γεγονότα, όπως π.χ. ότι κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια σε ένα νησί. Η ολοκλήρωση των αποστολών αυτών θα αυξήσει ή θα μειώσει τη φήμη μας με τις διάφορες φατρίες. Ωστόσο, όλες αυτές οι τυχαίες αποστολές δεν είναι γραμμικές, με αποτέλεσμα μερικές να ξεκινάνε κατευθείαν με επίθεση χωρίς να έχουμε άλλη επιλογή ή να μας δίνεται η δυνατότητα να μιλήσουμε πρώτα με τους εχθρούς όπως αναφέρθηκε και παραπάνω. Πρέπει να αναφέρω επίσης πως και η δυσκολία του παιχνιδιού σημειώνει αυξομειώσεις λόγω των τυχαίων γεγονότων.

Η ολοκλήρωση αυτών των γεγονότων θα μας ανταμείψει, είτε με φήμη, είτε με έναν από τους τέσσερεις πόρους του παιχνιδιού: α) τρόφιμα, τα οποία χρησιμοποιούμε για να θεραπεύσουμε τα μέλη της ομάδας μας, β) σκόνη που χρησιμοποιούμε για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων μας ή για να αυξήσουμε την ταχύτητα του πλοίου μας, γ) Rune που χρησιμοποιείται για την ανάσταση ή τη μίσθωση νέων συντρόφων και δ) Frag που είναι το νόμισμα του παιχνιδιού. Ολοκληρώνοντας τις αποστολές έχουμε και τη δυνατότητα να αναβαθμίσουμε τα όπλα μας και να κάνουμε την ομάδα μας ισχυρότερη. Τέλος, μεγάλη ποικιλία προσφέρουν και οι εχθροί, καθώς κατά τη διάρκεια της περιπέτειας μας με το Overfall, θα έρθουμε αντιμέτωποι με Orcs, Elvest, Dwarves, Goblins, Hollows και Forsakens.

Εκεί όμως που πραγματικά το παιχνίδι δίνει ρέστα είναι ο υπέροχος οπτικός τομέας του. Τα τοπία είναι καταπληκτικά, πολύ όμορφα σχεδιασμένα και με πολλή μεγάλη ποικιλία. Ο τίτλος περιέχει πάνω από 100 διαφορετικές τοποθεσίες να επισκεφτείτε, όλες σχεδιασμένες στο χέρι. Από τους χαρακτήρες, τους εχθρούς, τους NPCs και τα όπλα, όλα προσφέρουν ένα πανέμορφο οπτικό αποτέλεσμα, με τη σωστή μουσική επένδυση να προσθέτει και αυτή θετικούς πόντους. Δύσκολα κάποιος θα μείνει απογοητευμένος από τον οπτικό τομέα του Overfall.

Βέβαια δε θα μπορούσαν να λείψουν και τα παράπονα σχετικά με το παιχνίδι. Πέραν των διαφόρων τεχνικών προβλημάτων -το παιχνίδι «κρασάρει» μερικές φορές- τα οποία στο μέλλον μπορεί να βελτιωθούν μιας και η έκδοση που δοκιμάσαμε βρισκόταν σε early access, το μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι το Permanent death, δηλαδή ο μόνιμος θάνατος. Αν χάσετε ένα παίκτη κατά τη διάρκεια της μάχης, μπορείτε να τον επαναφέρετε μετά από αυτήν, αλλά από την στιγμή που θα σκοτωθούν όλοι θα πρέπει αναγκαστικά να ξεκινήσετε από την αρχή με νέους παίκτες. Αυτό το χαρακτηριστικό ίσως αποτρέψει πολλούς ώστε να ασχοληθούν με τον τίτλο. Η δυνατότητα να μπορούσαμε να ξεκινήσουμε ξανά από το σημείο που χάσαμε θα ήταν παραπάνω από καλοδεχούμενη.

Συνοψίζοντας : Το Overfall σε γενικές γραμμές προσφέρει ένα ικανοποιητικό σύνολο. Η λειτουργία της ιστορίας με τις τυχαίες συναντήσεις και τις πολλές διαφορετικές τάξεις και δεξιότητες, κάνει το παιχνίδι ιδανικό για πολλαπλά playthroughs. Η μάχη είναι απλή και εύκολη για να την κατανοήσετε, αλλά απαιτεί σκέψη και προσφέρει πρόκληση. Πέραν του μόνιμου θανάτου και των, ας ελπίσουμε, προσωρινών bugs, θεωρώ πως δεν υπάρχουν μεγάλα μειονεκτήματα. Το παιχνίδι σίγουρα είναι ενδιαφέρον, ειδικά προς τον τεχνικό του τομέα και προτείνεται ανεπιφύλακτα στους λάτρεις των tactical turn-base RPG.
Box Art
Tested on : PC
Developer : Pera Games
Publisher : Pera Games
Available for : Windows, Linux, Mac OSX
Release date : 2016-03-01