WRC 5: FIA World Rally Championship Review

WRC 5: FIA World Rally Championship Review

28 Οκτωβρίου 2015 08:54
Απλό, λιτό κι απέριττο…

Τα παιχνίδια με την επίσημη άδεια του World Rally Championship (WRC) έχουν μία μεγάλη ιστορία στο χώρο με δύο κύριες περιόδους. Η πρώτη ξεκινάει από το 2001 και ολοκληρώνεται το 2005 με τα παιχνίδια της βρετανικής Evolution Studios για λογαριασμό της Sony, ενώ η δεύτερη περίοδος ξεκίνησε το 2010 και διήρκησε έως το 2013 με την ιταλική Milestone S.r.l. να κρατάει το τιμόνι της ανάπτυξης. Υπήρξε και μία μικρή παρένθεση για τη σειρά στο PSP το 2005 από την Traveller's Tales. Γενικότερα, το franchise έχει περάσει από αρκετά «χέρια» και φάσεις και πλέον τη σκυτάλη της ανάπτυξης να έχει αναλάβει η Kylotonn, ένα στούντιο που εδρεύει στο Παρίσι της Γαλλίας.

Έτσι, λοιπόν, έχουμε το WRC 5: FIA World Rally Championship (όπως είναι η επίσημη ονομασία του). Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κάποιος με την έναρξη του παιχνιδιού είναι το πόσο βασικός και απλός είναι ο σχεδιασμός του. Τα μενού είναι όσο πιο απλά και λιτά μπορεί να είναι χωρίς να φτάνουν τα όρια του μηδαμινού. Τα modes περιλαμβάνουν τα απολύτως απαραίτητα όπως είναι τα Quickplay, Career και Multiplayer. Στο κομμάτι του multiplayer έχουμε επιλογή για τοπικό παιχνίδι, καθώς και online play με την προσθήκη διαφόρων challenges τα οποία ανανεώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα (συνήθως ανά λίγες ημέρες). Στον τομέα της καριέρας τα πράγματα είναι και εδώ απλά, με τον παίκτη να ξεκινά από τη μικρότερη κατηγορία Junior WRC με τελικό στόχο να κατακτήσει το πρωτάθλημα στη μεγάλη κατηγορία World Rally Championship. Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι ότι όταν ζητείται από τον παίκτη να υπογράψει ένα συμβόλαιο με κάποια αγωνιστική ομάδα, κριτήρια επιλογής είναι το Mentality και το Team Morale, το οποίο αλλάζει κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου ανάλογα με την οδήγηση και την απόδοση του παίκτη.

Το gameplay του WRC 5 ακολουθεί την πεπατημένη και επιλέγει τις σίγουρες λύσεις οι οποίες παλαιότερα μπορεί ικανοποιούσαν, με το πέρασμα του χρόνου και την εμφάνιση εξελιγμένων μοντέλων χειρισμού, όμως, δείχνει τη στασιμότητά του. Όλα τα αυτοκίνητα έχουν παρόμοια συμπεριφορά σαν να έχουν βγει από το ίδιο καλούπι με το μόνο στοιχείο διαφοροποίησης να είναι ο τύπος κίνησης του οχήματος (τετρακίνητο ή δικίνητο). Πέραν της ουδετερότητας της κίνησης, δεν υπάρχει φυσικότητα στο χώρο, κάτι που φαίνεται από τον τρόπο που το όχημα αντιδρά όταν κινείται σε επιφάνειες εκτός της κύριας διαδρομής, όπου παρατηρείται απλά το φαινόμενο του “αόρατου φρεναρίσματος”. Επιπροσθέτως, η αίσθηση της ταχύτητας αλλά και το σύστημα κρούσης είναι φτωχά, καθώς η χιλιομετρική διαφορά στην κίνηση δεν είναι αναγνωρίσιμη (είτε κινείται το όχημα με 20, είτε 200 χιλιόμετρα την ώρα ο παίκτης δεν το αισθάνεται) ενώ το σύστημα συγκρούσεων είναι μέτρια σχεδιασμένο, χωρίς να υπάρχει αντίκτυπο στη σύγκρουση.

Και τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ. Το χειρότερο χαρακτηριστικό του παιχνιδιού, το οποίο είναι και το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μου, είναι ο συνοδηγός. Σε αυτόν τον τομέα η εταιρεία αποτυγχάνει να μεταφράσει ένα βασικό στοιχείο του rally με το συνοδηγό να έχει μία τυπική θέση στο παιχνίδι με λάθη στη συμπεριφορά  και στη ρύθμιση. Ο ρυθμός των οδηγιών, αν και ρυθμιζόμενος, σε σημεία εκνευρίζει με την ταχύτητα και τα σημάδια σύγχυσης με ξαφνικές φωνές πανικού όταν δίνει σημειώσεις φρεναρίσματος ή ελιγμών, κάτι που μεταφράζεται σε λάθη και δυσφορία στην οδήγηση. Βέβαια το τοπίο δεν είναι τελείως μαύρο όσον αφορά το gameplay με μικρές λεπτομέρειες όπως είναι το διάγραμμα ζημιάς των εξαρτημάτων του οχήματος και οι καιρικές συνθήκες οι οποίες, αν και μέτρια σχεδιασμένες, παίζουν ρόλο στην επιλογή στρατηγικής κάθε διαδρομής.

Όσον αφορά τον τεχνικό τομέα, το παιχνίδι δείχνει σοβαρές αδυναμίες. Το sound design δεν παρουσιάζει προβλήματα τεχνικής φύσεως, αλλά δεν ανήκει σε παιχνίδι του 2015. Ο ήχος των αυτοκινήτων είναι, στην καλύτερη περίπτωση, μέτριος, το ίδιο και ο ήχος του περιβάλλοντος και θυμίζουν παιχνίδια δεκαετίας, με έλλειψη λεπτομέρειας και βάθους. Tο κερασάκι στην τούρτα, όμως, είναι τα γραφικά. Τα γραφικά δεν ικανοποιούν οποιονδήποτε έχει παίξει παρόμοια παιχνίδια της τρέχουσας γενιάς και δεν έχουν να δείξουν καμία εξέλιξη σε σχέση με προηγούμενα παιχνίδια της σειράς.

Μάλιστα σε ορισμένα σημεία μου φάνηκαν χειρότερα από πριν. Τα αυτοκίνητα αν και λεπτομερή, δεν ικανοποιούν στην ποιότητα σχεδιασμού τους, κάτι που ισχύει και για τα ανθρώπινα μοντέλα (μηχανικούς και θεατές) με textures τα οποία ανήκουν σε παιχνίδια προηγούμενων χρόνων και τεχνολογιών. Ακόμα οι πίστες, οι οποίες ακολουθούν το ίδιο μοτίβο σχεδιασμού σε σημεία παρουσιάζουν αστεία λάθη όπως είναι η λανθασμένη τοποθέτηση δέντρων και θάμνων σε αφύσικα μέρη εντός διαδρομής,  με το πέρασμα από μέσα τους να μην έχει καμία συνέπεια. Ο τεχνικός τομέας του παιχνιδιού δεν αντικατοπτρίζει παιχνίδι παραγωγής 2015 αλλά παιχνίδι παραγωγής του 2009 κάτι το οποίο ρίχνει το παιχνίδι στα μάτια των racing fan που ακολουθούν τις τάσεις και τις εξελίξεις της εποχής.

Συνοψίζοντας : Το WRC 5 έχει πέσει θύμα της “κατάρας” των Licensed Games. Η “κατάρα” αυτή θέλει τα παιχνίδια τα οποία χρησιμοποιούν μία επίσημη άδεια χρήσης από κάπου αλλού να μην μπορούν ποτέ να είναι κάτι ξεχωριστό, ένα AAA παιχνίδι, αλλά να παραμένουν στη μετριότητα. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι το μόνο στοιχείο διαφοροποίησης από τον ανταγωνισμό είναι η άδεια του WRC κάτι που, πρώτον για πολλούς δεν είναι κίνητρο αγοράς και δεύτερον και πιο σημαντικό, πάει χαμένη με τη γενική εικόνα του παιχνιδιού. Η αλλαγή του developer αντί να πάει το franchise ένα βήμα παραπέρα, στην παρούσα φάση το πηγαίνει ένα βήμα πίσω κι αυτό θέτει τον πήχη ακόμη υψηλότερα για τις απαιτήσεις στο μέλλον, ένα φαινόμενο που παρατηρήθηκε φέτος και στο φετινό παιχνίδι F1.
Box Art
Tested on : PS4
Developer : Kyloyonn
Publisher : BigBen Interactive
Available for : PC, Xbox One, PS4, PS3, Xbox 360, PS Vita
Release date : 2015-10-23