Heroes of the Storm Review

Heroes of the Storm Review

18 Αυγούστου 2015 08:40
Ένα φρέσκο ΜΟΒΑ για...όλους

Αν υπάρχει ένα genre για το οποίο δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να γράψει ένα καθόλα αντικειμενικό review, τότε αυτό είναι τα ΜΟΒΑ. Και όχι γιατί έχουν κάτι περισσότερο ή λιγότερο από τα άλλα παιχνίδια. Ούτε επειδή οι fans του είδους θυσιάζουν στο βωμό της “διασκέδασης με την παρέα” τα τεχνικά θέματα των τίτλων και κατ' επέκταση δεν ασχολούνται με τα θετικά και αρνητικά τους. Αντιμέτωπος με τη δυσκολία έρχεσαι, όταν καλείσαι να δεις ψυχρά και αντικειμενικά ένα ΜΟΒΑ, χωρίς να πέσεις στην παγίδα να το συγκρίνεις με τα “τέρατα” που στο παρελθόν καθόρισαν το είδος. Και πιστέψτε με, αυτό το πρόβλημα δεν θα υπήρχε, εάν τα εν λόγω…τέρατα είχαν από καιρό ηττηθεί και ξεχαστεί. Όμως αυτά είναι πιο ζωντανά από ποτέ και κοιτούν απειλητικά από τον θρόνο τους οτιδήποτε πλησιάζει. Στην περίπτωση των ΜΟΒΑ, αν θέλετε να δείτε αυτοπροσώπως τους “βασιλιάδες”, δεν έχετε παρά να κάνετε μία βόλτα από τη λίστα των κορυφαίων παιχνιδιών του Twitch.

Μέσα σε ένα τέτοιο, αυστηρά θα λέγαμε, δομημένο genre, χρειάζεσαι γερές βάσεις, τόλμη, καλές ιδέες και ποιοτικό περιεχόμενο αν θέλεις να μπεις στο χώρο και να καταφέρεις να επιβιώσεις. Αν συνδυάσουμε όλες τις παραπάνω αρετές και αναλογιστούμε όχι που έφτασαν, αλλά από που ξεκίνησαν τα ΜΟΒΑ, τότε μόνο μία εταιρία θα μας έρθει στο μυαλό. H Blizzard. H “μαμά” λοιπόν του genre, επιστρέφει πιο δυνατή από ποτέ, έχοντας συλλέξει εμπειρίες, λάθη, επιτυχίες αλλά και αποτυχίες του παρελθόντος, δοκιμασμένες και πρωτότυπες συνταγές, τόσο δικές της όσο και άλλων εταιριών και έτσι μας φέρνει το Heroes of the Storm. Ναι, το Heroes of the Storm είναι ένα ακόμα MOBA. Η ίδια το αποκαλεί team brawler ή arena brawler, αλλά όσο κι αν προσπάθησε να πείσει τους gamers ότι πρόκειται για διαφορετικό είδος παιχνιδιού, δεν τα κατάφερε. Σαν παιχνίδι έχει πολλές και σημαντικές διαφορές από όλα τα άλλα ΜΟΒΑ, τις οποίες θα δούμε στη συνέχεια, αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό για να το κατατάξουμε σε ξεχωριστή κατηγορία.

Αρκετά, όμως, με την εισαγωγή και τις γενικές πληροφορίες. Ώρα να περάσουμε στο παιχνίδι αυτό καθαυτό και να το γνωρίσουμε καλύτερα. Όντας, λοιπόν, MOBA, το βασικό concept παραμένει ίδιο, όπως το έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Δύο ομάδες των πέντε ατόμων, πολεμούν μέσα σε ένα χάρτη με σκοπό η μία να καταστρέψει το κεντρικό κτίριο της άλλης. Οι παίκτες επιλέγουν μέσα από ένα ρόστερ ηρώων, κάθε ένας από τους οποίους έχει διαφορετικές ικανότητες μέσα στη μάχη αλλά και διαφορετικό ρόλο μέσα στην ομάδα. Οι τέσσερις ρόλοι που μπορείτε να παίξετε είναι assassin, warrior, support και specialist, με τους τελευταίους να αποτελούν πολύ ευέλικτες μονάδες, μιας και παίζονται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Και στο σημείο αυτό έρχεται η πρώτη,  προσωπική θα μπορούσαμε να πούμε, πινελιά της Blizzard. Το ρόστερ του Heroes of the Storm, αποτελείται από γνωστούς ήρωες των τριών μεγάλων franchise της εταιρίας, Warcraft, Starcraft και Diablo, που τόσο πολύ όλα αυτά τα χρόνια αγαπήσαμε και παίξαμε. Αυτό, αποτελεί μία ενδιαφέρουσα κίνηση, που δίνει την ευκαιρία στους παλαιότερους να θυμηθούν και στους νεότερους να γνωρίσουν τους χαρακτήρες που έδωσαν πνοή σε τρεις από τις πιο πολυπαιγμένες σειρές της βιομηχανίας.

Μιας και αναφέραμε τις μάχες των ομάδων, ας σταθούμε λίγο εδώ. Μία ακόμη ενδιαφέρουσα αλλαγή της Blizzard, που αναμφίβολα τα ξεχωρίζει από τα άλλα ΜΟΒΑ, είναι οι πολλοί, διαφορετικοί χάρτες μέσα στους οποίους αγωνίζεστε κάθε φορά. Η Blizzard έχει κάνει μία πολύ προσεγμένη δουλειά στο σχεδιασμό μοναδικών χαρτών, γεμάτων από όμορφα και ζωντανά περιβάλλοντα, με χρώματα τόσο ζεστά που μεταφέρουν τον παίκτη στους μαγικούς τους κόσμους. Και το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η εταιρία έχει υλοποιήσει τον κάθε χάρτη με τρόπο τέτοιο ώστε να αποτελεί ένα ζωντανό τμήμα του gameplay και όχι απλώς μία ενδιαφέρουσα εικαστική αλλαγή. Στο Heroes of the Storm, οι ομάδες δεν αρκεί να μαζέψουν XP απλά σκοτώνοντας τα neutral minions που φτάνουν σε κάθε lane. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν και τα objectives του κάθε χάρτη, μικρές δηλαδή αποστολές που ζητάει το παιχνίδι από τις ομάδες να ολοκληρώσουν και προσφέρουν μία επιπλέον βοήθεια σε αυτές.

Έτσι λοιπόν, θα βρεθείτε στον ένα χάρτη να συλλέγετε χρυσά νομίσματα, για να πληρώσετε τον Davy Jones και να ανοίξετε πυρ εναντίον των αντιπάλων και σε άλλο χάρτη να μαζεύετε κρανία για να ξυπνήσετε ένα γιγάντιο golem που θα επιτεθεί εναντίον των εχθρικών κτιρίων. Τόσο οι χάρτες, όσο και τα μοναδικά objectives μέσα σε αυτούς, είναι πολύ έξυπνα σχεδιασμένα και προσφέρουν μία μεγάλη ποικιλία στο παιχνίδι, αφού κάθε ματς που παίζεται γίνεται σε τυχαίο χάρτη. Μέχρι στιγμής το παιχνίδι έχει 8 διαφορετικούς χάρτες και η εταιρία παράγει συνεχώς νέο περιεχόμενο, οπότε αναμένουμε σύντομα να γίνουν πολλοί περισσότεροι.

Περνάμε λοιπόν στα mechanics του Heroes of the Storm. Εδώ βρίσκεται η καρδιά, ο πυρήνας του παιχνιδιού, οι επιλογές εκείνες των δημιουργών που θα σας κάνουν να το αγαπήσετε ή να το μισήσετε. Σε μία πρώτη φάση αξίζει να αναφερθεί ότι κανένας παίκτης μέσα στην ομάδα δεν ανεβαίνει level μόνος του. Υπάρχει το συνολικό XP της ομάδας στο οποίο εννοείται ότι συνεισφέρει ο κάθε παίκτης ατομικά, αλλά όταν η ομάδα ανέβει level, τότε όλοι οι παίκτες της ανεβαίνουν ταυτόχρονα. Οι τρόποι για να κερδίσει μία ομάδα XP είναι τρεις. Πρώτον, ο παραδοσιακός τρόπος του laning όπου σκοτώνετε τα neutral minions που έρχονται από κάθε βάση.  Δεύτερο και αναμενόμενο, XP παίρνετε αν σκοτώσετε κάποιον αντίπαλο. Τέλος στη συνολική εμπειρία της ομάδας συνεισφέρουν και τα neutral camps, η ζούγκλα όπως θα λέγαμε με όρους LoL ή DotA, μόνο που στο HotS λειτουργούν κάπως διαφορετικά. Όταν σκοτώσετε ένα neutral camp, τότε τα τέρατα που ήταν σε αυτό έρχονται με την ομάδα σας, πολεμούν για εσάς βοηθώντας να κάνετε push ένα lane και επιτίθενται στους εχθρούς.

Όσον αφορά το customisation του ήρωα στο HotS, αισθητή είναι η απουσία του shop και των items μιας και δεν παίρνετε gold, σκοτώνοντας minions και αντίπαλους παίκτες. Κάθε φορά που η ομάδα σας φτάνει σε συγκεκριμένα level, επιλέγεται 1 talent, που είτε δίνει κάποιο buff σε μια από τις ικανότητές σας ή σας δίνουν κάποιο skill. Την εν λόγω επιλογή την κάνετε μέσα από 3 ή 4 talents τη φορά, ανάλογα με το level. Εξαίρεση αποτελεί το δέκατο level στο οποίο επιλέγετε ανάμεσα σε δύο ultimate abilities. Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι ξεκινάτε το παιχνίδι με τρεις ικανότητες και ένα trait (passive ή active). Κάτι τέτοιο πρακτικά σημαίνει ότι ένα team fight μπορεί να γίνει από το πρώτο κιόλας λεπτό του αγώνα. Παρόμοια με το σύστημα items + gold, σας δίνεται η δυνατότητα να προσαρμόσετε το build – talents σας, ανάλογα με τους συμπαίκτες σας, τους αντιπάλους και φυσικά τη ροή του αγώνα. Ομολογουμένως όμως, είναι ένα σύστημα εμφανώς πιο απλοποιημένο από το προηγούμενο και ίσως να “απογοητεύσει” τους πιο παραδοσιακούς παίκτες ΜΟΒΑ.

Το Heroes of the Storm είναι δομημένο έτσι ώστε, η δράση να είναι συνεχόμενη, με τις μάχες για την απόκτηση των objectives να είναι πολύ συχνές. Η βοήθεια που παίρνουν οι ομάδες από την ολοκλήρωση αυτών των objectives, είναι μεγάλη και επιταχύνει σημαντικά το ρυθμό του αγώνα. Έτσι, ένα ματς κρατάει κατά μέσο όρο 10-20 λεπτά, διάρκεια πολύ ικανοποιητική μιας και δεν προλαβαίνει να επιδράσει η κούραση και δίνεται η ευκαιρία κάποιος να παίξει πολλά συνεχόμενα παιχνίδια. Με τις τόσες μάχες να λαμβάνουν χώρα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, καταλαβαίνει κανείς ότι, ανατροπές μπορούν να γίνονται συνέχεια, ακόμα και στο τελευταίο λεπτό. Οι σωστές αποφάσεις και το συντονισμένο παιχνίδι παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο HotS, πολύ περισσότερο από όσο έχετε συνηθίσει σε άλλους ΜΟΒΑ τίτλους, μιας και το παν εδώ είναι η επικοινωνία με τους συμπαίκτες, η προσοχή στο χάρτη και η άμεση ανταπόκριση όταν η ομάδα πρέπει να συγκεντρωθεί σε ένα σημείο, να πολεμήσει τους αντιπάλους και να αποκτήσει ένα objective.

Από τεχνικής άποψης, το παιχνίδι είναι άρτιο, τα γραφικά του πολύ όμορφα και προσεγμένα, τα μοντέλα των ηρώων είναι λεπτομερώς σχεδιασμένα και με μεγάλη ποικιλία σε animations. Ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι οι εκρήξεις, τα particle effects και τα physics του παιχνιδιού μιας και τα περισσότερα αντικείμενα μέσα στους χάρτες μπορείτε να τα πυροβολήσετε και να τα καταστρέψετε. “Ξεκαρδιστικά” είναι και τα death animations των ηρώων όπου μπορεί να δείτε τον Diablo για παράδειγμα να εκτινάσσεται ψηλά στον αέρα και έπειτα να κάνει βουτιά μέσα στη θάλασσα. Μια όμορφη παλέτα χρωμάτων έχει χρησιμοποιηθεί και στη δημιουργία των χαρτών, οι οποίο έχουν πολύ ζεστά και ξεκούραστα χρώματα, ώστε να αφήνουν το μάτι να συγκεντρωθεί στην κυρίως δράση. Πολύ καλή δουλειά έχει γίνει και στα voice overs των ηρώων, όπου κάθε ένας από αυτούς έχει τις δικές του ατάκες ανάλογα με το συμβαίνει γύρω του, ποιος σκοτώνεται ή με ποιον είναι μαζί στο lane. Διάσημα ζευγάρια όπως οι Jaina-Arthas από Warcraft, ή Raynor-Kerrigan από Starcraft αλλά και ορκισμένοι εχθροί όπως Diablo και Tyrael έχουν δικούς τους διαλόγους που μπορείτε να ακούσετε αν τους φέρετε κοντά κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Το οικονομικό μοντέλο του παιχνιδιού, είναι παρόμοιο με αυτό του League of Legends και ακολουθεί το ρεύμα της εποχής. Έτσι το Heroes of the Storm είναι free-to-play, που σημαίνει ότι μπορείτε να το κατεβάσετε και να παίξετε ανά πάσα στιγμή εντελώς δωρεάν. Τα microtransactions εντός του παιχνιδιού περιορίζονται αποκλειστικά σε cosmetics αντικείμενα, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι μπορείτε να το απολαύσετε χωρίς “μικρο-περιορισμούς” και χωρίς να δώσετε χρήματα. Με αληθινά χρήματα ωστόσο, μπορείτε να αγοράσετε skins για τους ήρωες και τα mount σας -με τα mounts κινείστε πιο γρήγορα μέσα στο παιχνίδι-, ώστε να αλλάζει η εμφάνισή σας εντός του αγώνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι και στα skins έχει γίνει καταπληκτική δουλειά, με κάποια από αυτά να “βάφουν” τον έναν ήρωα στα χρώματα κάποιου άλλου (Diablo με skin αγγέλου ή Tyrael με skin δαίμονα). Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, η Blizzard παράγει νέο περιεχόμενο τόσο γρήγορα, που σχεδόν σε κάθε update προστίθενται νέοι ήρωες, skins και mounts.

Συνοψίζοντας : Η Blizzard κατάφερε να δημιουργήσει έναν πολύ δυνατό και με αρκετό βάθος, τίτλο στον οποίο δε διστάζει να υλοποιήσει πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες ιδέες, που στο σύνολό τους λειτουργούν άψογα. Στον τεχνικό τομέα του παιχνιδιού, έχει γίνει μία από τις πιο προσεγμένες δουλειές που έχουμε δει στην κατηγορία. Πρόκειται για ένα casual MOBA που απευθύνεται σε μεγάλο κοινό και το οποίο μπορούν να παίξουν και να απολαύσουν όλοι οι gamers, ακόμα και αυτοί που δεν ασχολούνται καθόλου με  το είδος. Ωστόσο, πρέπει να διευκρινιστεί ότι σαν παιχνίδι, απλουστεύει πολλά από τα core mechanics του genre, κάτι το οποίο ενδέχεται να κρατήσει μακριά τους πιο hardcore fans.
Box Art
Tested on : PC
Developer : Blizzard Entertainment
Publisher : Blizzard Entertainment
Available for : PC, Mac
Release date : 2015-06-02