Arms Review

Arms Review

07 Ιουνίου 2017 17:29
Όταν μια απλή ιδέα, είναι αυτό που κάνει κάτι να ξεχωρίζει

 Θα είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας. Είμαι από αυτή, την όχι και τόσο μικρή ομάδα ανθρώπων, που όταν ήρθαν σε πρώτη επαφή με το νέο “παιδί” της Nintendo, μία ανησυχία τους διαπέρασε. Δεν είναι άλλωστε και λίγο πράγμα, να ξεφεύγεις τόσο από την πεπατημένη και μάλιστα να προσπαθείς να θέσεις, αλλά και να χτίσεις νέες βάσεις, οι οποίες θα κρατήσουν σταθερές το οικοδόμημα του Nintendo Switch. Αυτό που έκανε το Arms τόσο ιδιαίτερο και ξεχωριστό στα μάτια μου και στα μάτια των περισσοτέρων εκεί έξω θέλω να φαντάζομαι, δεν είναι το πολύχρωμο περιβάλλον στον κόσμο του παιχνιδιού, ούτε οι περίτεχνοι χαρακτήρες που το απαρτίζουν άλλα ούτε και ο διαδικτυακός τρόπος παιχνιδιού, που μας έχει συνηθίσει πλέον η εταιρία μετά το Splatoon. Σε αυτό που διαφέρει το Arms, σε σχέση πάντα με τα υπόλοιπα Fighting Games της αγοράς είναι ο τρόπος που προσεγγίζει τη μάχη και το πώς αυτή, καταφέρνει με το στανιό, να σε βάλει στον κόσμο του και να σε κρατήσει εκεί με τις ώρες.

Ανοίγοντας την αρχική οθόνη του παιχνιδιού, το πρώτο πράγμα που αντικρίζει ο παίκτης είναι τα διαθέσιμα Modes, τα οποία απαρτίζονται από τα Grand Prix, Versus, Party Match, Ranked Match, Friends και Local. Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή. Βρισκόμαστε στον κόσμο του περίφημου Arms Grand Prix.  Ένας περίεργος χαρακτήρας, ο Biff, μας καλωσορίζει στο νέο πρωτάθλημα πάλης που λαμβάνει χώρα εκεί. Έχουμε στην κατοχή μας έναν από τους δέκα, διαθέσιμους προς επιλογή, χαρακτήρες του παιχνιδιού και σκοπός μας φυσικά είναι γίνουμε οι νέοι πρωταθλητές του μεγάλου αυτού γεγονότος. Οι ποικιλία στους χαρακτήρες, για αρχή, μπορεί να μην είναι και τόσο μεγάλη όσο θα θέλαμε, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι μικρή είναι και η, ας μου επιτραπεί η έκφραση, «ποικιλομορφία» τους. Μέσα στης επιλογές μας, βρίσκουμε robot, ninjas, μούμιες και κάθε λογής champions, ο κάθε ένας με τις ιδιαιτερότητες και με τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του.  Αφού έχουμε επιλέξει το χαρακτήρα μας, αμέσως μετά, επιλέγουμε το επίπεδο δυσκολίας του πρωταθλήματος, ο οποίος κυμαίνεται από το 1 έως το 10. Δε θα περάσουν παρά μόνο μερικά δευτερόλεπτα από την τελευταία επιλογή που θα κάνετε, πριν χτυπήσει η καμπάνα της έναρξης της μάχης και αυτή είναι, η επιλογή των Arms.

Τα Arms με πολύ απλά λόγια, είναι τα αντικείμενα, τα οποία θα έχουμε στους καρπούς μας όταν θα είμαστε αντιμέτωποι με τους αντιπάλους μας. Ο κάθε χαρακτήρας μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε τρία Arms, τα οποία θα έχουμε επιλέξει εμείς ποια αλλά και τι είδους θα είναι, πριν από την επιλογή του χαρακτήρα μας.  O κάθε champion,  έχει και από ένα Arm το οποίο τον αντιπροσωπεύει. Ο Ninjara στα άκρα του έχει κοφτερές λεπίδες, που τις χειρίζεται ως μία άλλη Ζήνα, ο χαρακτήρας Kid Cobra, έχει διαθέσιμα γάντια σε μορφή σκουληκιού και ο άνθρωπος «μοριακό ζελέ» έχει στα άκρα του, μεγάλες φούσκες με ένα περίεργο μπλε υγρό μέσα τους. Τα συγκεκριμένα Arms για αρχή είναι διαθέσιμα μόνο για τους χαρακτήρες με την αντίστοιχη μορφή, που όμως αργότερα θα μπορείτε να τα αποκτήσετε και να τα προσαρμόσετε στο δικό σας χαρακτήρα.

Με άλλα λόγια, κανείς δε θα σας πει, μη βάλετε το δράκο που πετάει λέιζερ στο αριστερό και τη βόμβα νερού, στο δεξί χέρι του χαρακτήρα σας ο οποίος κατά βάση, κραδαίνει γάντια του μποξ. Κάνετε λίγο τις πράξεις. Δέκα χαρακτήρες, δέκα διαφορετικά arms το κάθε ένα με το δικό του χαρακτηριστικό, βάρος και ιδική ικανότητα, τα οποία τα προσαρμόζουμε ανάλογα με τον τρόπο και του στιλ παιχνιδιού με τον οποίο θέλουμε να κινηθούμε κατά τη διάρκεια της μάχης. Οι επιλογές είναι πραγματικά πολλές και οι συνδυασμοί ακόμα περισσότεροι. Και ύστερα από την επιλογή των Arms, ο Biff θα σημάνει την έναρξη του αγώνα. Ο τρόπος παιχνιδιού είναι αυτό, που κάνει το συγκεκριμένο τίτλο τόσο ιδιαίτερο, κατά τη γνώμη μου.

Η κάμερα έρχεται σε τρίτο πρόσωπο πίσω από τον ώμο του χαρακτήρα που χειριζόμαστε και με την πρώτη επίθεση που εξαπολύουμε στον αντίπαλο, βλέπουμε ένα τεράστιο ελατήριο να κατευθύνεται προς την κατεύθυνση που εμείς έχουμε ορίσει. Τα χέρια μας ουσιαστικά κάνουν τη δουλειά ενός ελατηρίου, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι έχουν και τη μορφή του. Τα χέρια του Ninjara είναι αλυσίδες, του Kid Cobra φίδια, του Master Mummy είναι επίδεσμοι κοκ.  Όπως ανέφερα και προηγουμένως, στα άκρα μας τοποθετούμε Arms, τα οποία έχουν συγκεκριμένες ιδιότητες. Ας κάνουμε εικόνα ότι, στην απέναντι μεριά υπάρχει ένας χαρακτήρας μεγάλου μεγέθους, ο οποίος κραδαίνει Arms αντίστοιχου όγκου σε σχήματος μπάλας. Αν του κάνουμε επίθεση με γάντια του μποξ, η λογική λέει, ότι η μεγάλη ογκώδης μπάλα θα πέσει πάνω στα γάντια μας, θα τα ακινητοποιήσει και θα βρουν στόχο πάνω μας. Και ακριβώς αυτό θα συμβεί! Ωστόσο τα γάντια μας έχουν το χαρακτηριστικό της ταχύτητας. Ξαφνικά βλέπουμε τον ογκώδη αντίπαλο να επιτίθεται με τις μεγάλες βαριές μπάλες.

Ο χαρακτήρας μας, όντας πιο ευκίνητος, τα αποφεύγει χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία και η επίθεσή μας με τα ελαφριά γάντια φτάνει κατά πάνω του, προτού προλάβει να αντιληφτεί τι συνέβη. Και εδώ κρύβεται όλη η μαγεία του τίτλου. Αυτό που μόλις περιέγραψα παραπάνω, προσφέρεται με μία αμεσότητα προς τον παίκτη, που μερικά λεπτά αργότερα έχει την εντύπωση ότι γνωρίζει πως πρέπει να κινηθεί στο χώρο, πώς να επιτεθεί και πώς να βγει αλώβητος από τη μάχη. Ο κάθε χαρακτήρας έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, τα οποία, υποσυνείδητα, γνωρίζουμε ποια μπορεί να είναι, πριν καν ξεκινήσει η μάχη. Βλέπεις έναν ογκώδη χαρακτήρα και ξέρεις ότι είναι αργός, γιατί έτσι είναι, βλέπεις τον Ninjara και ξέρεις ότι είναι ευκίνητος. Θα μου πείτε ότι αυτό είναι λογικό, γιατί έτσι θα ήταν και στην πραγματικότητα.

Αυτό όμως που το κάνει τόσο εντυπωσιακό, είναι ο τρόπος που παρουσιάζονται μέσα στο παιχνίδι και το πόσο εύκολο είναι να παρασυρθείς μέσα στον κόσμο του, με σκοπό να δεις, πως θα αντιδράσει ο αντίπαλος όταν τον πετύχει ένα ηλεκτροφόρο Arm, η πόσο αντίκτυπο θα έχει η ιδική κίνηση από το γάντι πάγου που μόλις αποκτήσαμε. Θα κάνει άραγε τον αντίπαλο να παγώσει, με αποτέλεσμα να γίνει πιο αργοκίνητος; Ο ηλεκτρισμός θα παραλύσει κάποιον; Και τι θα μπορούσε να συμβεί άραγε, αν στο αριστερό καρπό έχουμε ένα μπούμερανγκ και στο δεξί μία μπάλα νερού, που κάνει τον αντίπαλο να χάσει την όραση του;  Όλες αυτές οι ερωτήσεις θα εμφανιστούν μέσα στο μυαλό μας από τα πρώτα κιόλας λεπτά του τίτλου, που σκοπό έχουν να σας κρατήσουν στον κόσμο του, ρουφηγμένο για πολλές ώρες.  

Το Grand Prix όμως είναι μόνο η αρχή, καθώς ο συγκεκριμένος τίτλος φτιάχτηκε κατά βάση, είτε για online αναμετρήσεις, είτε για να βρεθείτε αντιμέτωπος με κάποιον φίλο, στον ίδιο χώρο και όχι μόνο. Το Versus Mode από την άλλη, θα σας θυμίσει κατά πολύ το αντίστοιχο Battle Mode του Mario Kart. Διάφορα Mini Games, είναι διαθέσιμα με σκοπό να μας τραβήξουν και να μας κάνουν να ξεχαστούμε από το βασικό παιχνίδι. Ένα άλλο βόλεϊ είναι εκεί, με μία μεγάλη μπάλα βόμβα να είναι το αντικείμενο που πρέπει να απομακρύνουμε από το χώρο μας με τα Arms, ενώ σε μία άλλη περίπτωση, στο Hoops Mode, θα πρέπει να αρπάξουμε τον αντίπαλο και να τον βάλουμε καλάθι στην αντίστοιχη μπασκέτα, κάνοντας αυτά τα δύο Modes να είναι μερικά μόνο από αυτά που θα σας κρατήσουν απασχολημένους.

Και φτάνουμε στο Party Match, όπου είναι και ο βασικός τρόπος προώθησης ενός τίτλου σαν το Arms, το Online Gaming. Μόλις επιλέξουμε το συγκεκριμένο Mode του παιχνιδιού, διαλέγουμε αντίστοιχα και το χαρακτήρα που θα μας αντιπροσωπεύει. Από εκεί και έπειτα μεταφερόμαστε στο Lobby, στο οποίο συγκεντρώνονται οι συνδεδεμένοι χρήστες, με σκοπό τι άλλο, την απευθείας αναμέτρηση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει να ενημερώσω ότι στο Party Match δεν είναι απαραίτητο ότι το μόνο που θα κάνεις θα είναι η απευθυείας αναμέτρηση με ένα και μόνο χαρακτήρα ο οποίος προέρχεται από κάποια άλλη ήπειρο. Και τι θέλω να πω με αυτό; Εάν στο Lobby είμαστε τέσσερα άτομα, είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί ένα παιχνίδι από τους εκάστοτε servers, στο οποίο να μεταφέρει και τους τέσσερις παίκτες, μέσα σε μία πίστα με σκοπό ενός Death Match, ώστε ο τελευταίος που θα μείνει όρθιος να είναι και ο νικητής. Οι πιθανότητες το αμέσως επόμενο παιχνίδι να είναι ακριβός ίδιο με το προηγούμενο είναι πολύ μικρές.

Αυτό που έχει καταφέρει η ομάδα ανάπτυξης στο συγκεκριμένο σημείο είναι πραγματικά ενδιαφέρον, καθώς με μία πολύ απλή επιλογή, αυτή του ότι κάθε αγώνας να είναι διαφορετικός από τον προηγούμενο, είναι και ο λόγος που κάποιος παίκτης, δε θα νιώσει ότι, είτε κουράστηκε, είτε ότι δεν έχει κάτι άλλο να κάνει στο Party Match. Με πολύ απλά λόγια, είναι πιθανό, μόλις να τελειώσατε ένα match στο οποίο να ήσασταν 4 άτομα συνδεδεμένα, χωρισμένα σε δύο ομάδες. Σκοπός σας φυσικά ήταν εσείς και ο «συνεργάτης» σας να βγείτε αλώβητοι από τη μάχη. Στο αμέσως επόμενο match, μεταφέρεστε τρία άτομα μέσα σε ένα ring, με σκοπό ένας να είναι ο νικητής. Αφού έχετε αφήσει τους άλλους να «φαγωθούν» μεταξύ τους, επιτίθεστε στον όρθιο αντίπαλο που έχει σαφώς χαμηλότερη ενέργεια από εσάς που έως εκείνη τη στιγμή δεν είχατε εμπλακεί στη μάχη. Μόλις τελειώσει το Death Match το επόμενο παιχνίδι μπορεί να αφορά το Hoops ή το V-Ball.

Το Ranked Match όπως λέει και το όνομό του, αφορά αγώνες κατάταξης, όπου για να λάβετε μέρος, θα πρέπει τουλάχιστον μία φορά να έχετε έρθει νικητές στο τέταρτο επίπεδο δυσκολίας του Grand Prix. Οι νίκες σας στα Ranked Match όπως είναι λογικό θα σας ανεβάσουν επίπεδο στην κατάταξη του Arms, αλλά θα σας χαρίσουν περισσότερα Arms Coins, από ότι τα υπόλοιπα Modes του παιχνιδιού. Τα coins αυτά είναι το ψηφιακό νόμισμα του παιχνιδιού, με το οποίο αργότερα θα μπορέσετε να λάβετε μέρος σε ένα εντελώς διαφορετικό mode, με σκοπό να αναβαθμίσετε το χαρακτήρα σας με νέα Arms. Τα επόμενα δύο Modes από την άλλη, Friends και Local, αφορούν αγώνες που κατά βάση, διοργανώνονται είτε από εμάς, είτε από τους φίλους μας που έχουν στην κατοχή τους τον τίτλο.

Στο συγκεκριμένο σημείο θα ήθελα να πω δύο λόγια για το Online κομμάτι του τίτλου. Όντας χρήστης του Nintendo Switch από την πρώτη κιόλας μέρα, είχα την τύχη να δοκιμάσω αρκετά Online Games, όπως το Fast RMX, το Mario Kart 8 Deluxe κ.α. Όπως και στις άλλες περιπτώσεις, έτσι και στην περίπτωση του Arms το Online τμήμα του τίτλου τρέχει απροβλημάτιστα και μάλιστα σε τέτοιο επίπεδο που πραγματικά σε κάνει να αναρωτιέσαι αν όντως είσαι συνδεμένος στο διαδίκτυο και αν όντως οι αντίπαλοί σου είναι παίκτες από άλλα μέρη του πλανήτη. Από τη στιγμή που θα συνδεθείτε στο Lobby με άλλους και θα ανακοινωθεί ο αγώνας που θα συμμετάσχετε, τα δευτερόλεπτα που θα περάσουν έως την έναρξή του, είναι μπορεί και κάτω από δέκα.

Φτάνοντας στο σημείο της απεικόνισης, θα ήθελα να αναφερθώ στο πόσο καθαρή και κρυστάλλινη είναι η αίσθηση που αποκομίζει ο παίκτης, ασχολούμενος με το Arms. Αν και η λεπτομέρεια στους χαρακτήρες και στις αρένες είναι εμφανέστερη σε μία μεγάλη οθόνη, όπως η τηλεόρασή σας, η οθόνη του φορητού δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από την ΤV του σαλονιού σας. Τα πάντα εμφανίζονται με εξαιρετική λεπτομέρεια σε κάθε είδους texture, από τα πρόσωπα των χαρακτήρων, τις στολές τους, έως και τα τριγύρω περιβάλλοντα. Μοναδικό μειονέκτημα ίσως θα ήταν το κοινό στις εξέδρες που σε ορισμένες στιγμές φαίνεται μια θολούρα στο Hand Held Mode. Μειονέκτημα που δε μπορεί όμως να βλάψει τη συνολική εικόνα του τίτλου.

Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ στο χειρισμό του τίτλου ο οποίος, ξεχωρίζει για τις επιλογές που δίνει στον παίκτη. Ούτε λίγο ούτε πολύ, υπάρχουν πέντε διαθέσιμοι τρόποι παιχνιδιού για να επιλέξετε και να φέρετε το Arms στα μέτρα σας. Μπορούμε να συνδέσουμε το Switch στο Dock και να κρατάμε τα Joy Cons στα χέρια μας, συγχρονίζοντας τις κινήσεις μας με τα ψηφιακά Arms της οθόνης. Μπορούμε να δώσουμε το ένα από τα δύο Joy Cons σε ένα φίλο μας, ή μπορούμε να επιλέξουμε να τα συνδέσουμε και τα δύο στο Joy Cons Station, δημιουργώντας ένα Controller, σε περίπτωση που δεν έχουμε την κατοχή μας το Pro.

Συνοψίζοντας : To Arms είναι ένας τίτλος που βάζει τη Nintendo σε ξένα, θα έλεγε κάποιος, χωράφια και αυτό που καταφέρνει είναι εξαιρετικό. Έχουμε να κάνουμε με ένα διαφορετικό Fighting τίτλο βασισμένο σε ένα στιλ μάχης που δε μας συνηθίζει η βιομηχανία. Όλο αυτό, δοσμένο παρέα με ένα άρτιο online σύστημα από το οποίο τα προβλήματα λάμπουν δια της απουσίας τους. Το παιχνίδι της Nintendo έχει έναν χαρακτήρα που το κάνει να φαίνεται τόσο φυσικό, γνωρίζοντας όμως ότι αυτό που βλέπεις είναι πολύ αλλόκοτο. Η μάχη τελειώνει, κλείνεις το Nintendo Switch, και καθώς συνεχίζεις τις καθημερινές σου ασχολίες, στο πίσω μέρος του μυαλού σου, σκέφτεσαι το πότε θα ξανά ανοίξεις την κονσόλα για να χαθείς στον κόσμο του Arms. Από αυτό και μόνο, ένα παιχνίδι κρίνεται επιτυχημένο…
Box Art
Tested on : Nintendo Switch
Developer : Nintendo EPD
Publisher : Nintendo
Distributor : CD Media
Available for : Nintendo Switch
Release date : 2017-06-16