Η Αλβανία διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν λόγω κυβερνοεπίθεσης

Προς υπεράσπισή της οι ΗΠΑ
08 Σεπτεμβρίου 2022 10:46
Η Αλβανία διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν λόγω κυβερνοεπίθεσης

Η Αλβανία διέταξε το διπλωματικό σώμα της στο Ιράν να εγκαταλείψει τη χώρα, ενώ έδωσε 24 ώρες στους Ιρανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν την Αλβανία, κατηγορώντας το Ιράν πως οργάνωσε μία ευρείας κλίμακας κυβερνοεπίθεση στις υποδομές της χώρας. Ο Πρωθυπουργός, Edi Rama, ανακοίνωσε πως η έρευνα αποκάλυψε “αδιάσειστα στοιχεία” πως το Ιράν προσέλαβε τέσσερα hacker groups για να επιτεθούν στην Αλβανία στις 15 Ιουλίου. Οι hackers προσπάθησαν να παραλύσουν τις δημόσιες υπηρεσίες, να κλέψουν και να σβήσουν κυβερνητικά δεδομένα και να προκαλέσουν χάος.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν χαρακτήρισε τις κατηγορίες ως “αβάσιμες” και καταδίκασε την απόφαση να εκδιωχθούν οι διπλωμάτες του, ενώ άφησε υπόνοιες πως “τρίτοι” εμπλέκονται σε αυτές τις κατηγορίες, στρέφοντας το δάχτυλο στις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν εντόνως την κυβερνοεπίθεση στο μέλος-σύμμαχο του NATO και τόνισαν πως το Ιράν θα βρεθεί υπόλογο για τις πράξεις του, που έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια της Αλβανίας.

Οι σχέσεις μεταξύ Τιράνων και Τεχεράνης έχουν πάρει την κατιούσα από τότε που η Αλβανία πρόσφερε άσυλο σε χιλιάδες Ιρανούς αντιφρονούντες. Η απόφαση της κυβέρνησης για διακοπή των διπλωματικών σχέσεων “είναι ανάλογη της σοβαρότητας και του κινδύνου που έθεσε η κυβερνοεπίθεση”.

Στόχος των hackers ήταν η καταστροφή της ψηφιακής υποδομής της κυβέρνησης της Αλβανίας, καθώς και η κλοπή δεδομένων και ηλεκτρονικών επικοινωνιών μεταξύ των κυβερνητικών συστημάτων. Η επίθεση απέτυχε. Όλα τα συστήματα επανήλθαν στην κανονική τους λειτουργία και δεν έγινε κάποια μη αναστρέψιμη καταστροφή δεδομένων. – Edi Rama