Ένα διαστημικό σκάφος κατέγραψε την έκλειψη της Σελήνης όπως δεν την έχετε ξαναδεί (ΒΙΝΤΕΟ)

Εντυπωσιακή ματιά
23 Μαΐου 2022 10:41
Ένα διαστημικό σκάφος κατέγραψε την έκλειψη της Σελήνης όπως δεν την έχετε ξαναδεί (ΒΙΝΤΕΟ)

Η σεληνιακή έκλειψη είναι σίγουρα ένα εντυπωσιακό φαινόμενο, το έχουμε δει όμως αρκετές φορές. Τώρα όμως το διαστημικό σκάφος Lucy, μας προσφέρει μια ματιά που δεν έχουμε δει ξανά. Όντας σε απόσταση 100 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, κυνηγώντας αστεροειδείς, το Lucy κατέγραψε την πλήρη έκλειψη Σελήνης που έλαβε χώρα στις 16 Μαΐου και ήταν ορατή από τα περισσότερα μέρη της βόρειας και νότιας Αμερικής.

Ενώ οι σεληνιακές εκλείψεις δεν είναι τόσο σπάνιες – συμβαίνουν μια φορά το χρόνο περίπου – είναι σπάνια η ευκαιρία να παρατηρήσεις το φαινόμενο από μία εντελώς διαφορετική σκοπιά. Όταν η ομάδα κατάλαβε πως το Lucy είχε τη δυνατότητα να παρατηρήσει τη σεληνιακή έκλειψη κατά τη διάρκεια μίας βαθμονόμησης των οργάνων, όλοι ενθουσιαστήκαμε. – Hal Levison, πλανητικός επιστήμονας του Southwest Research Institute (SwRI)

Μέσα σε διάρκεια τριών ωρών, το Lucy κατέγραψε 86 εκθέσεις του 1 millisecond χρησιμοποιώντας την υψηλής ανάλυσης ασπρόμαυρη κάμερα L’LORRI και οι επιστήμονες πίσω στη Γη συνέθεσαν τις εικόνες για να δημιουργήσουν ένα timelapse.

Στο παρακάτω video φαίνεται η Γη και η Σελήνη  στα δύο άκρα του πλάνου σε μία απόσταση 360.000 χιλιομέτρων μεταξύ τους. Η Σελήνη είναι πολύ πιο αχνή από τη Γη και έτσι οι επιστήμονες της τόνισαν το φωτισμό για να είναι εμφανής. Καθώς λαμβάνει χώρα η έκλειψη, η Σελήνη σχεδόν εξαφανίζεται από τη σκιά της Γης.