Ο πρώτος άνθρωπος που κάνει tweet μόνο με το μυαλό του χάρη σε εμφύτευμα (ΒΙΝΤΕΟ)

Πρόκειται για έναν άνδρα με ALS από την Αυστραλία
01 Ιανουαρίου 2022 09:11
Ο πρώτος άνθρωπος που κάνει tweet μόνο με το μυαλό του χάρη σε εμφύτευμα (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο πρώτος άνθρωπος που αναρτά στο Twitter χρησιμοποιώντας το μυαλό του, χάρη σε ειδικό εμφύτευμα, είναι γεγονός. Πρόκειται για έναν άνδρα που πάσχει από ALS (Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση), με το οποίο διαγνώσθηκε το 2015 και λόγω αυτής δε μπορεί να κινήσει τα άνω άκρα του. 

Το μήνυμα του 62χρονου Philip O'Keefe από την Αυστραλία ήταν απλό αλλά αρκετό για να γεμίσει με αισιοδοξία τους επιστήμονες που ανέπτυξαν την διεπαφή εγκεφάλου Stentrode

"Γεια σου κόσμε! Σύντομο tweet. Μνημειώδης πρόοδος"

Σε δεύτερό του tweet έγραψε:

Δεν χρειάζονται πλήκτρα ή φωνή. Δημιούργησα αυτό το tweet απλά με το να το σκεφτώ. 

Το εμφύτευμα που έκανε το θαύμα

Η συσκευή έχει το σχήμα και το μέγεθος ενός συνδετήρα, μήκους 40 χιλιοστών, αναπτύχθηκε από την Synchron, μια εταιρία με έδρα την Καλιφόρνια που ειδικεύεται στον τομεά της νευροαγγειακής βιοηλεκτρονικής ιατρικής

Ο O'Keefe έλαβε το εμφύτευμα τον Απρίλιο του 2020 και έκτοτε του έχει δόση τόση ανεξαρτησία ώστε να μπορεί να συνεχίσει την καθημερινότητά του. 

Στο βίντεο ο O'Keefe μιλάει για την εμπειρία του: 

Όταν άκουσα πρώτη φορά για αυτή την τεχνολογία, ήξερα ότι θα μου δώσει πίσω αρκετή ανεξαρτησία. Το σύστημα είναι εκπληκτικό, σα να μαθαίνεις ποδήλατο. Θέλει εξάσκηση αλλά μόλις το συνηθίσεις βγαίνει φυσικά. Τώρα απλώς σκέφτομαι από που θέλω να κλικάρω στον υπολογιστή και μπορώ να στείλω mail, να κάνω συναλλαγές στην τράπεζα, να ψωνίσω και τώρα να στείλω μηνύματα στον κόσμο μέσω Twitter. 

Αξίζει να σημειωθεί πως τα παραπάνω tweets έγιναν από τον λογαριασμό του CEO της Synchron, Thomas Oxley, τον οποίο χειρίστηκε ο 62χρονος για να μοιραστεί την εμπειρία του. 

Πώς λειτουργεί; 

Οι επιστήμονες που ανέπτυξαν το εν λόγω εμφύτευμα χρησιμοποιούν την διεπαφή Stentrode για να κάνουν τη σκέψη...πράξη στον υπολογιστή. Έτσι μπορούν να πετυχαίνουν ακρίβεια κλικ της τάξης του 93% με ταχύτητα πληκτρολόγησης τις 14-20 λέξεις ανά λεπτό μόνο με τη σκέψη τους

Τα αιμοφόρα αγγεία χρησιμοποιούνται ως δρομολογητές προς τον εγκέφαλο, διότι είναι εφοδιασμένα με αισθητήρες που καταγράφουν τη δραστηριότητα. Τα σήματα, έπειτα, αποστέλλονται μέσω μιας μονάδας τηλεμετρίας σε έναν μινι υπολογιστή που είναι κολλημένος με ταινία στο στήθος του ασθενούς και ερμηνεύει τις ενέργειες του ατόμου.

Μάλιστα υπάρχει και eye-tracker που καταγράφει την κίνηση του ματιού ώστε το άτομο να πλοηγείται με τον κέρσορα στην οθόνη. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η ομάδα τονίζει ότι η διαδικασία της εμφύτευσης είναι τόσο εύκολη όσο ενός βηματοδότη και δεν απαιτεί ανοιχτή εγχείρηση εγκεφάλου.