Παγκόσμιες ελλείψεις chips αναγκάζουν την αυτοκινητοβιομηχανία να μειώσει την παραγωγή

Κλείνουν εργοστάσια
11 Ιανουαρίου 2021 12:02
Παγκόσμιες ελλείψεις chips αναγκάζουν την αυτοκινητοβιομηχανία να μειώσει την παραγωγή

Οι ελλείψεις σε chips δεν επηρεάζουν μόνο τη διάθεση GPU και CPU, αλλά καθώς φαίνεται επηρεάζουν και την αυτοκινητοβιομηχανία. Η Ford και η Nissan επιβεβαίωσαν πως προχωρούν σε μείωση της παραγωγής αυτοκινήτων στα εργοστάσια σε ΗΠΑ και Ιαπωνία, υπογραμμίζοντας την ανησυχία τους για ολόκληρη τη βιομηχανία το 2021. Τον κώδωνα του κινδύνου είχε κρούσει η VW από το Δεκέμβριο και τώρα το κλείσιμο των εργοστασίων άρχισε να έχει τις επιπτώσεις του. Η VW με τη σειρά της προσάρμοσε και αυτή την παραγωγή στις εγκαταστάσεις της σε Ευρώπη, Κίνα και Βόρεια Αμερική.

Η Fiat Chrysler και η Toyota αντιμετωπίζουν και αυτές προβλήματα παραγωγής. Η GM δεν έχει χρειαστεί ακόμα να πάρει μέτρα, αλλά παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Όπως καταλαβαίνετε, όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα βασίζονται σε chips, όχι μόνο για τα infotainment συστήματα, αλλά και για κρίσιμα συστήματα όπως driver assist, πλοήγηση, υβριδικά ηλεκτρικά συστήματα και άλλα. Οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες επιλέγουν να μειώσουν την παραγωγή μοντέλων με αδύναμες πωλήσεις για χάρη μοντέλων με υψηλότερες πωλήσεις.

Για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση πρέπει όχι απλά να ανέβει η διαθεσιμότητα των chips, αλλά και να ομαλοποιηθεί η ζήτηση στην αγορά την οποία η πανδημία έθεσε εκτός ελέγχου.