Η καλύτερη smartphone κάμερα σύμφωνα με 10 εκατομμύρια ψήφους

Δεν υπάρχει περίπτωση να τη μαντέψετε
03 Δεκεμβρίου 2020 10:12
Η καλύτερη smartphone κάμερα σύμφωνα με 10 εκατομμύρια ψήφους

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ο δημοφιλής YouTuber, Marques Brownlee, πραγματοποίησε το “Blind Smartphone Camera Test 2020”, στο οποίο ζητά από το internet να ψηφίσει την καλύτερη κάμερα σε smartphone, επιλέγοντας φωτογραφίες τις οποίες δε γνωρίζει από ποια συσκευή τραβήχτηκαν. Φέτος στη λίστα συμπεριλήφθηκαν 16 τηλέφωνα και ο διαγωνισμός ξεκίνησε με τα εξής ζευγάρια:

 

  • Moto Edge+ VS iPhone SE
  • Mate 40 Pro VS Poco F2 Pro
  • Oppo Find X2 Pro VS Pixel 5
  • LG Wing VS Zenfone 7 Pro
  • Surface Duo VS Sony Xperia 1 ii
  • Mi 10 Ultra VS OnePlus 8 Pro
  • iPhone 12 Pro Max VS OnePlus 8T
  • Note 20 Ultra VS Pixel 4a

 

Η τάση που είχε διαπιστωθεί τις προηγούμενες χρονιές, ήταν πως ο κόσμος επέλεγε τις πιο φωτεινές φωτογραφίες, αναδεικνύοντας νικητή το Huawei Mate 20 Pro το 2018 και το Samsung Galaxy Note 10+ το 2019. Αυτή τη χρονιά έπαιξε ρόλο και το white balance, αφού για παράδειγμα το iPhone 12 Pro Max αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο επειδή είχε πολύ ψυχρή απόχρωση σε σχέση με το OnePlus 8T που το κέρδισε. Μάλιστα η διαφορά ήταν τεράστια, με το 86% των ψήφων να καταλήγουν στο OnePlus 8T. Σε άλλες παρατηρήσεις, οι χρήστες προτίμησαν γενικότερα τα ελαφρώς πιο υπερτονισμένα χρώματα, ενώ έδωσαν σημασία και στις HDR αποδόσεις των καμερών, επιλέγοντας αυτές που ο ουρανός ή το κερί φαίνονταν ξεκάθαρα.

Προς έκπληξη όλων λοιπόν, ο νικητής της τυφλής δοκιμής καμερών 2020 ήταν το Zenfone 7 Pro.

Το μέσο στο οποίο είδαν οι χρήστες τις φωτογραφίες έπαιξε και αυτό ρόλο. Το Instagram στα Stories του τείνει να κάνει πιο άτονα τα χρώματα, ενώ το Twitter τα υπερτονίζει. Στον τελικό μεταξύ Zenfone 7 Pro και Xiaomi Mi 10 Ultra, οι αρχικές φωτογραφίες έδειχναν ελαφρώς πιο υπερτονισμένα χρώματα στο Mi 10 Ultra κάνοντας τον Marques να πιστέψει πως αυτός θα είναι και ο νικητής. Στο Instagram όντως νίκησε για 25.000 ψήφους αφού ο κόσμος προτίμησε την εικόνα με τα ελαφρώς υπερτονισμένα χρώματα. Στο Twitter όμως η νίκη του Zenfone ήταν χαοτική αφού προηγήθηκε με τις διπλάσιες ψήφους καθώς ο κόσμος θεώρησε υπερβολικά τονισμένα και ως εκ τούτου ψεύτικα τα χρώματα στο Mi 10 Ultra.

Ο Brownlee καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι φωτογραφίες μας διαφέρουν τόσο πολύ όταν τις βλέπει κάποιος, που δε θα έπρεπε να μας νοιάζουν οι λεπτομέρειες. Άλλη φωτογραφία βλέπει ο φωτογράφος όταν την καταγράφει, άλλη ανεβαίνει στα social media λόγω της συμπίεσης και άλλη βλέπει ο τελικός χρήστης σε διαφορετικές οθόνες τηλεφώνων, τηλεοράσεων κλπ. Κλείνει, παροτρύνοντας όλους να ανεβάζουν ό,τι θέλουν αρκεί να αρέσει στους ίδιους, χωρίς να αναλώνονται στις λεπτομέρειες.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το blind test στο video που ακολουθεί.