Η Apple κέρδισε την έφεση εναντίον της Ε.Ε. και γλιτώνει δισεκατομμύρια

Δεν είναι παράνομη η συμφωνία της με την Ιρλανδία
16 Ιουλίου 2020 10:21
Η Apple κέρδισε την έφεση εναντίον της Ε.Ε. και γλιτώνει δισεκατομμύρια

Η δεύτερη υψηλότερη δικαστική αρχή της Ευρώπης ανέτρεψε την αρχική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2016 που ήθελε την Apple να πληρώνει €13 δισεκατομμύρια σε φόρους στην κυβέρνηση της Ιρλανδίας. Η τότε λογική της απόφασης έλεγε πως η Apple πληρώνει λιγότερο από 1% φόρους στην Ιρλανδία, κρίνοντας τη μεταξύ τους σχέση ως “παράνομη κρατική βοήθεια”.

Τα κράτη-μέλη δεν μπορούν να δίνουν φορολογικά προνόμια σε επιλεγμένες εταιρίες, είναι παράνομο βάσει των ευρωπαϊκών αρχών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε πως η Ιρλανδία έδωσε παράνομα φορολογικά προνόμια στην Apple, τα οποία της επέτρεψαν να πληρώσει σημαντικά λιγότερους φόρους από άλλες επιχειρήσεις με την πάροδο των χρόνων. – Margrethe Vestager, η τότε επικεφαλής ανταγωνισμού Ε.Ε.

Η Apple φυσικά προχώρησε σε έφεση της απόφασης, με τον Tim Cook να την αποκαλεί “πολιτικές βλακείες”. Το μέρος της Apple πήρε και η Ιρλανδία, για να καταρρίψει τις κατηγορίες πως αποτελεί φορολογικό παράδεισο στην Ένωση.

Το αποτέλεσμα της έφεσης λοιπόν δικαιώνει την Apple.

Το δικαστήριο θεωρεί πως η Επιτροπή δεν απέδειξε, στην εναλλακτική λογική της, πως οι φορολογικές αποφάσεις ήταν αποτέλεσμα ευνοϊκής αντιμετώπισης από τις ιρλανδικές φορολογικές αρχές.

Η Apple καλωσόρισε την απόφαση:

Δεν είναι ζήτημα το πόσους φόρους πληρώνουμε αλλά πού απαιτείται να τους πληρώσουμε.

Με τη σειρά της η ιρλανδική κυβέρνηση δήλωσε:

Η Ιρλανδία ήταν πάντα ξεκάθαρη στο ότι δεν υπάρχει ειδική μεταχείριση προς την Apple. Χρεώθηκε το σωστό ποσό φόρων, η φορολόγηση έγινε βάσει των κανόνων φορολόγησης της Ιρλανδίας.

Η Vestager, η οποία έχει πλέον τη θέση της Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε απλά πως η Επιτροπή θα μελετήσει την απόφαση.

Η Επιτροπή στηρίζει πλήρως το στόχο πως όλες οι εταιρίες θα πρέπει να πληρώνουν το δίκαιο μερίδιο φόρων τους. Αν τα κράτη-μέλη δίνουν σε μερικές πολυεθνικές εταιρίες φορολογικά πλεονεκτήματα που δεν είναι διαθέσιμα στους αντιπάλους τους, αυτό βλάπτει το δίκαιο ανταγωνισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δύο μήνες για να ασκήσει με τη σειρά της έφεση στην ανώτατη δικαστική αρχή της Ευρώπης και αυτό το αποτέλεσμα θα είναι οριστικό.