Το Facebook θα χάσει το 80% των χρηστών

Θα γίνει το επόμενο MySpace;
25 Ιανουαρίου 2014 08:19
Το Facebook θα χάσει το 80% των χρηστών

 

Σαν μια μεταδοτική ασθένεια, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να εξαπλωθούν με γοργούς ρυθμούς σε εκατομμύρια χρήστες μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και μετά να εξαφανιστούν το ίδιο γρήγορα. Αυτό συνέβει στο MySpace και τώρα σύμφωνα με μια έρευνα του Princeton University, το ίδιο μπορεί να συμβεί και στο Facebook. Ερευνητές στο τμήμα Mechanical and Aerospace Engineering του πανεπιστημίου, προβλέπουν ότι το Facebook θα έχει μια ταχεία πτώση στον αριθμό χρηστών του στα επόμενα χρόνια, χάνοντας το 80 τοις εκατό μεταξύ 2015 και 2017. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επιδημιολογικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται για παρακολούθηση μεταδοτικών ασθενειών και δεδομένα αναζητήσεων από τη Google για να αναλύσουν την υιοθέτηση και την εγκατάλειψη των online κοινωνικών δικτύων.

"Η χρησιμοποίηση επιδημιολογικών μοντέλων είναι πολύ αποτελεσματική στα OSN (Online Social Networks) επειδή η συμμετοχή σε αυτά πραγματοποιείται επειδή συνήθως κάποιοι φίλοι έχουν συμμετάσχει ήδη σε αυτό" έγραψαν οι ερευνητές στην αναφορά τους. "Οι ιδέες, όπως και οι επιδημίες, έχουν τάση να εξαπλώνονται μεταξύ των ανθρώπων, πριν τελικά σβήσουν και έχουν καταφέρει να περιγραφούν επιτυχώς με επιδημιολογικά μοντέλα". Σύμφωνα με την έρευνα το Facebook έχει φτάσει ήδη την κορυφή της δημοτικότητάς του και έχει εισέλθει σε μια περίοδο πτώσης μετά το 2012. Όσο οι χρήστες αρχίζουν να το εγκαταλείπουν, η τάση αυτή θα μεταδοθεί ωθώντας και άλλους να σταματήσουν να το χρησιμοποιούν αφού οι φίλοι τους θα έχουν φύγει.

Ας πάρουμε το παράδειγμα του MySpace. Το άλλοτε πολύ δημοφιλές social network, που ιδρύθηκε το 2003, έπιασε την κορυφή το 2008 με 75,9 εκατομμύρια μοναδικές επισκέψεις στις ΗΠΑ και κατόπιν χάθηκε στη λήθη μέχρι το 2011. Το site αγοράστηκε από τη News Corp. κατά τη διάρκεια της μεγάλης ανάπτυξής του το 2005 για $580 εκατομμύρια και πουλήθηκε έξι χρόνια αργότερα για $35 εκατομμύρια. "Η δυναμική με την οποία ένα OSN ανέρχεται και φθίνει δεν έχει μόνο ακαδημαϊκό ενδιαφέρον αλλά και οικονομικό για τους μετόχους των OSN" γράφουν οι ερευνητές. Αντιπρόσωπος του Facebook απέφυγε να απαντήσει για τη μελέτη όταν ρωτήθηκε από το PCMag την Τετάρτη. Το Facebook είχε μια από τις πιο παραγωγικές χρονιές το 2012, από την εισαγωγή του στο χρηματιστήριο εώς τους 1 δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες και την εξαγορά του Instagram. Πρόσφατα όμως υπήρξε ανησυχία λόγω των πρώτων αποτελεσμάτων μιας μελέτης που διεξήχθει από την Ευρωπαϊκή Ένωση το Δεκέμβριο, που έδειχνε ότι οι έφηβοι στο Ηνωμένο Βασίλειο εγκατέλειπαν το Facebook και στρέφονταν σε άλλα κοινωνικά δίκτυα. Αυτή τη στιγμή το Facebook έχει 1.19 δισεκατομμύρια μηνιαία ενεργούς χρήστες. Η έρευνα του Princeton λοιπόν δείχνει πως το δίκτυο μπορεί να χάσει 800 εκατομμύρια χρήστες τα επόμενα τρία χρόνια.

Tags: