Ντετέκτιβ επιχείρησαν να ανοίξουν το κινητό ενός νεκρού υπόπτου με το δακτυλικό αποτύπωμα

Υποστήριξαν ότι η πράξη τους ήταν νόμιμη
23 Απριλίου 2018 10:59
Ντετέκτιβ επιχείρησαν να ανοίξουν το κινητό ενός νεκρού υπόπτου με το δακτυλικό αποτύπωμα

Μια σπάνια υπόθεση από την Φλόριντα των ΗΠΑ έρχεται να προστεθεί σε αυτές που αφορούν και το κομμάτι της τεχνολογίας που έχει ριζώσει στις ζωές μας, αλλά και το σοβαρό θέμα της ιδιωτικότητας. Στην προκειμένη περίπτωση την ιδιωτικότητα μετά θάνατον, αφού δύο ντενέκτιβς επιχείρησαν να ξεκλειδώσουν το κινητό τηλέφωνο ενός νεκρού υπόπτου με το δακτυλικό του αποτύπωμα. Ο ύποπτος ονόματι Linus Phillip σκοτώθηκε στα τέλη Μαρτίου από τους αστυνομικούς Matthew Steiner και Prentice Ables όταν τον σταμάτησαν στην άκρη του δρόμου εξαιτίας των φιμέ τζαμιών του.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Tampa Bay Times, οι δύο αστυνομικοί προσπάθησαν να τον συλλάβουν όταν μύρισαν τη μαριχουάνα που έκρυβε στο αυτοκίνητο του και εκείνος αποπειράθηκε να ξεφύγει την ώρα που ο ένας εκ των δύο αστυνομικών έβγαινε από το αμάξι του. Εκείνος πυροβόλησε τον Phillip με αποτέλεσμα ο ύποπτος να χάσει τον έλεγχο και να προσκρούσει λίγο αργότερα όπου και διαπιστώθηκε ότι ήταν νεκρός. 

Λίγο μετά το περιστατικό, οι ντετέκτιβς πήγαν στο γραφείο κηδειών στο Clearwater της Florida όπου κρατούνταν το πτώμα του και εκεί επιχείρησαν να ξεκλειδώσουν το smartphone του, στο πλαίσιο μιας ξεχωριστής υπόθεσης ναρκωτικών με πρωταγωνιστή τον Phillip, χωρίς όμως αποτέλεσμα. 

Μιλώντας στους δημοσιογράφους η αρραβωνιαστικιά του, Victoria Armstrong είπε πως "ένιωσε ασέβεια και να παραβιάζεται η ζωή της" με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας να δηλώνει πως οι ντετέκτιβς δεν χρειαζόντουσαν ένταλμα για να προβούν σε μια τέτοια ενέργεια. Αν και μακάβρια ως κίνηση, είναι μια που υποστηρίζεται πως ισχύει από αρκετούς νομικούς ειδικούς και πως οι προστασίες περί ενταλμάτων δεν ισχύουν στους αποθανόντες. Τέτοιο περιστατικό όμως στις ΗΠΑ έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν.