Σύλληψη εμπόρου ναρκωτικών από τα ορατά δακτυλικά αποτυπώματα φωτογραφίας

Πρωτοποριακή δουλειά στο Ηνωμένο Βασίλειο
17 Απριλίου 2018 08:33
Σύλληψη εμπόρου ναρκωτικών από τα ορατά δακτυλικά αποτυπώματα φωτογραφίας

Μπορεί οι εγκληματίες να κάνουν χρήση της τεχνολογίας για να επεκτείνουν τις εγκληματικές δραστηριότητές τους – όπως η πώληση ναρκωτικών μέσω internet – ωστόσο η ίδια τεχνολογία βοηθάει και στην επιβολή του νόμου. Ένα πρωτάκουστο περιστατικό έλαβε χώρα στη Νότια Ουαλία που οδήγησε στη σύλληψη ενός εμπόρου ναρκωτικών.

Ο κακοποιός χρησιμοποιούσε το WhatsApp για να επικοινωνεί με πελάτες του. Μία φωτογραφία που έστειλε λοιπόν (εξώφυλλο) απεικόνιζε την παλάμη του, στην οποία κρατούσε ένα σακουλάκι με ναρκωτικά χάπια. Η φωτογραφία έπεσε στα χέρια των Αρχών και οι αστυνομικοί γρήγορα διαπίστωσαν πως σε αυτή φαινόταν και τα δακτυλικά του αποτυπώματα. Δυστυχώς κατάφεραν να πάρουν μόνο μερικό αποτύπωμα από την εικόνα, το οποίο δεν έβγαλε κάποιο αποτέλεσμα στο σύστημα. Σε συνδυασμό όμως με μερικές ακόμα πληροφορίες, οδήγησε στη σύλληψή του κακοποιού και θεωρείται πλέον η πρώτη σύλληψη στην Ουαλία βασισμένη σε δακτυλικά αποτυπώματα που πάρθηκαν από την εικόνα μιας φωτογραφίας.

Ενώ η κλίμακα και η ποιότητα της φωτογραφίας ήταν μία πρόκληση, μικρές λεπτομέρειες ήταν αρκετές για να αποδείξουμε πως αυτός ήταν ο έμπορος. Έτσι άνοιξε μία πόρτα και τώρα όποτε υπάρχει χέρι σε φωτογραφία, οι αστυνομικοί μας τις στέλνουν. – Dave Thomas, επικεφαλής επιστημονικής υποστήριξης της Αστυνομίας Νότιας Ουαλίας