Η Κίνα προσεδάφισε το Chang'e-6 στην αντίπερα πλευρά της Σελήνης (ΒΙΝΤΕΟ)

Μεγάλη επιτυχία για την CNSA
03 Ιουνίου 2024 10:18
Η Κίνα προσεδάφισε το Chang'e-6 στην αντίπερα πλευρά της Σελήνης (ΒΙΝΤΕΟ)

Το σεληνιακό lander Chang’e-6 προσεληνώθηκε με επιτυχία στην επιφάνεια του φυσικού μας δορυφόρου πριν λίγες ώρες. Η προσεδάφιση έγινε στην αντίπερα πλευρά της Σελήνης και συγκεκριμένα στο Aitken Basin του Νότιου Πόλου, σε έναν από τους μεγαλύτερους κρατήρες του Ηλιακού συστήματος.

Το Chang’e-6 εκτοξεύτηκε στις 3 Μαΐου και αποτελείται από ένα orbiter, ένα σκάφος επιστροφής, ένα lander και ένα σκάφος ανόδου. Αποστολή του είναι να συλλέξει δείγματα από αυτήν την ελάχιστα εξερευνημένη περιοχή της Σελήνης και να τα επιστρέψει στη Γη. Η αποστολή θα διαρκέσει 53 μέρες.

Το Chang’e-6 βρέθηκε σε υψόμετρο 200 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Σελήνης πριν ξεκινήσει την κάθοδό του.

Η κάθοδος σε χαμηλότερη τροχιά είχε ορισμένα ρίσκα και έτσι χρειαζόμασταν διαδικασίες ακριβούς ελέγχου για να θέσουμε το probe στη σωστή τροχιά. Έπειτα, έπρεπε να μειώσουμε γρήγορα τη σχετική ταχύτητα του probe σε σχέση με τη Σελήνη σε μηδέν, μέσα σε 15 λεπτά και αυτό απαιτούσε τεράστιες ποσότητες καυσίμου, ουσιαστικά το μισό του συνολικού βάρους του probe.

Το Chang’e-6 θα χρησιμοποιήσει ένα τρυπάνι για να συλλέξει δείγματα υπεδάφους και ένα βραχίονα για να συλλέξει δείγματα από την επιφάνεια. Έπειτα, θα επιχειρήσει εκτόξευση από την αντίπερα πλευρά της Σελήνης, κάτι που δεν έχει επιχειρηθεί ποτέ στο παρελθόν.

Να θυμίσουμε πως η Κίνα σκοπεύει να στείλει επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη μέχρι το 2030, ενώ σκοπεύει να χτίσει και μία βάση στην επιφάνειά της.