Η Google χρειάζεται την Apple και την πληρώνει ένα τεράστιο ποσό ετησίως!

Αλλά αυτό ενδέχεται σύντομα να σταματήσει
11 Οκτωβρίου 2023 16:12
Η Google χρειάζεται την Apple και την πληρώνει ένα τεράστιο ποσό ετησίως!

Εδώ και περίπου δύο δεκαετίες, η Apple και η Google είναι δύο από τους διασημότερους ανταγωνιστές της tech βιομηχανίας. Ειδικότερα, οι εταιρίες ανταγωνίζονται η μία την άλλη στην αγορά των smartphones και όχι μόνο. Έτσι, ανά τα χρόνια έχουμε δει συχνά να αφήνουν αιχμές για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του άλλου, μέχρι και μεγαλύτερων διαστάσεων αντιπαραθέσεις. Παραδόξως όμως, η Google φαίνεται πως χρειάζεται την Apple και έτσι την πληρώνει ένα τεράστιο ποσό ετησίως. Αυτό ήταν κάτι που είχε ακουστεί ως φήμη πριν από κάποιους μήνες, αλλά τώρα επιβεβαιώθηκε ξανά πως πράγματι η σχέση των δύο tech κολοσσών είναι αρκετά διαφορετική παρασκηνιακά .

Συγκεκριμένα, η κυριαρχία της Google και του δημοφιλέστερου προϊόντος της βασίζεται εν μέρει στην Apple, ενώ από την άλλη τα οικονομικά της Apple παίρνουν μια γερή τονωτική ένεση ετησίως από την Google. Ο λόγος; Κάθε χρόνο η Google πληρώνει την Apple περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια, έτσι ώστε να εξασφαλίζει πως το Google Search είναι η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης των iPhone και των Mac στο Safari.

Φυσικά, αυτό ωφελεί ιδιαίτερα την Google, η οποία οικονομικά εξαρτάται από την διαφημιστική της επιχείρηση, για την οποία η κυριαρχία του Google Search είναι ζωτική σημασίας. Έτσι, παρόλο που τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια είναι μεν ένα τεράστιο ποσό, η εναλλακτική είναι να χαθεί μερίδιο αγοράς στη Microsoft και το Bing, κάτι που η Google δεν βλέπει ως εναλλακτική.

Οι πληροφορίες αυτές ήρθαν στο φως μέσω μιας Συμφωνίας Υπηρεσιών Πληροφοριών μεταξύ της Apple και της Google, την οποία ερευνά το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αυτή την περίοδο. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του μέσου The Register, υπάρχει πιθανότητα το ομοσπονδιακό δικαστήριο να αποφανθεί εναντίον της Google και, αν συμβεί αυτό, θα τερματιστεί και η συμφωνία με την Apple.

Η εν λόγω συμφωνία αντιπροσωπεύει το 14 έως 16% των ετήσιων λειτουργικών κερδών της Apple. Από την άλλη, κοιτάζοντας τα οικονομικά της Google, η εταιρεία πληρώνει το 22% των συνολικών διαφημιστικών εσόδων της για το κόστος απόκτησης επισκεψιμότητας. Από αυτό το 22%, η Apple λαμβάνει το 40%. Κάνοντας λοιπόν τους υπολογισμούς, η Apple λαμβάνει το 8,8% των συνολικών διαφημιστικών εσόδων που παράγει η Google!

Για την ιστορία, τα 20 αυτά δις δολάρια αντιστοιχούν περίπου στο 75% του προϋπολογισμού του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης της Apple. Θεωρητικά, λοιπόν, θα μπορούσε κανείς να πει ότι η Google με τον τρόπο της χρηματοδοτεί εμμέσως την ανάπτυξη όλων των προϊόντων της Apple!

Tags: