Ανακαλύφθηκε ένας πολικός κυκλώνας στον Ουρανό

Για πρώτη φορά
28 Μαΐου 2023 13:08
Ανακαλύφθηκε ένας πολικός κυκλώνας στον Ουρανό

Ο Ουρανός χρειάζεται 84 χρόνια για να κάνει μία περιφορά γύρω από τον Ήλιο και έτσι την τελευταία φορά που ο βόρειος πόλος του πλανήτη ήταν γυρισμένος προς τη Γη, η τεχνολογία των ραδιοτηλεσκοπίων ήταν ακόμα στα σπάργανά της. Τώρα όμως οι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν το Very Large Array (VLA) για να παρατηρήσουν το μακρινό πλανήτη και τα δεδομένα αποκάλυψαν πως ένας τεράστιος κυκλώνας βρίσκεται στο βόρειο πόλο του Ουρανού και στο κέντρο μία φωτεινή κουκίδα.

Γνωρίζαμε εδώ και χρόνια πως ο νότιος πόλος του πλανήτη είχε έντονη δραστηριότητα αερίων όταν πέρασε το Voyager 2 από τον Ουρανό το 1986. Ωστόσο η κλίση του πλανήτη δεν επέτρεψε στο Voyager να παρατηρήσει και το βόρειο πόλο. Τώρα, με το VLA, οι επιστήμονες ανέλυσαν και τις θερμικές εκπομπές που δείχνουν πως ο αέρας που κυκλοφορεί στο βόρειο πόλο είναι θερμότερος και πιο ξηρός, με όλα τα χαρακτηριστικά ενός ισχυρού κυκλώνα.

Οι παρατηρήσεις μας ξεδιπλώνουν την ιστορία του Ουρανού. Είναι ένας πολύ πιο δυναμικός κόσμος από αυτό που νομίζαμε. Δεν είναι απλά μία μπλε σφαίρα αερίων. Συμβαίνουν πολλά κάτω από τα νέφη του. – Alex Akins, Jet Propulsion Laboratory, NASA

Οι ερευνητές λένε πως ο κυκλώνας του Ουρανού μοιάζει αρκετά με τους πολικούς κυκλώνες που παρατήρησε το Cassini στον Κρόνο. Με τα νέα δεδομένα, μπορούμε να πούμε πλέον πως κυκλώνες και αντικυκλώνες έχουν εντοπιστεί σε κάθε πλανήτη του Ηλιακού μας συστήματος ο οποίος διαθέτει ατμόσφαιρα.

Καθώς είναι άνοιξη τώρα στο βόρειο πόλο του Ουρανού, οι αστρονόμοι ελπίζουν να παρατηρήσουν περισσότερες αλλαγές στην ατμόσφαιρά του καθώς διανύει το καλοκαίρι.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Geophysical Letters.