Οι τιμές των HDD αναμένεται να πέσουν δραματικά

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών
15 Δεκεμβρίου 2022 16:51
Οι τιμές των HDD αναμένεται να πέσουν δραματικά

Παρόλο που τον τελευταίο καιρό σχεδόν τα πάντα έχουν γίνει ακριβότερα στην αγορά, εξαιτίας της αύξησης του πληθωρισμού και των κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων παγκοσμίως, φαίνεται πως υπάρχει μια κατηγορία προϊόντων που θα γίνει πιο προσιτή: οι σκληροί δίσκοι.

Όπως μεταφέρει το techradar, η Backblaze, μια εταιρία που ειδικεύεται στην cloud αποθήκευση, πιστεύει πως οι τιμές των παραδοσιακών HDDs θα πέσουν δραματικά μέσα στα επόμενα χρόνια. Αναλυτικότερα, μέχρι το 2025, οι ειδικοί της προβλέπουν πως η τιμή ανά GB θα φτάσει το νέο χαμηλό ρεκόρ του $0.01.

Οι προβλέψεις αυτές βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα και ειδικότερα η Backblaze χρησιμοποιεί ως σημείο αναφοράς τις τιμές στις οποίες αγοράζει τους χιλιάδες δίσκους που χρειάζεται ως επιχείρηση. Συγκεκριμένα, από το 2009 μέχρι σήμερα έχει αποκτήσει πάνω από 250 χιλιάδες δίσκους, με μοντέλα που αγγίζουν σε χωρητικότητα μέχρι και τα 16TB.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που δημοσίευσε, από το 2017 μέχρι το Νοέμβριο του 2022, η τιμή ανά GB είδε τεράστια μείωση της τάξεως του 56%. Αν αυτή η πορεία συνεχιστεί, προσεχώς αναμένεται να φτάσουμε στο χαμηλό ρεκόρ του $0.01, ειδικότερα για τα μοντέλα μεγάλης χωρητικότητας.

Το σχετικό γράφημα που έδωσε η εταιρία στη δημοσιότητα ακολουθεί παρακάτω. Βέβαια, το κατά πόσο οι προβλέψεις της θα πέσουν μέσα και θα ανταποκριθούν στην πραγματικότητα μένει να το δούμε.

Tags: