Το Saw 3D είχε παραδόξως ροζ αίματα - Η παράξενη ιστορία πίσω από τα εφέ του

Η γκάφα του horror franchise ταινιών που έγραψε ιστορία
03 Ιανουαρίου 2021 13:53
Το Saw 3D είχε παραδόξως ροζ αίματα - Η παράξενη ιστορία πίσω από τα εφέ του

Πριν από δέκα χρόνια το franchise του Saw κυκλοφορούσε το -τότε- έβδομο και τελευταίο του κεφάλαιο κλείνοντας την μακάβρια και αιματοκυλισμένη του δράση. Κανείς δεν γνώριζε όμως ότι αρκετά χρόνια μετά θα επέστρεφε με ένα prequel, το Jigsaw, αλλά και με ένα ολοκληρωτικό reboot ονόματι "Spiral". Το Saw 3D ή Saw: The Final Chapter δεν ήταν το ιδανικότερο φινάλε που περίμεναν οι fans και μεταξύ άλλων έπεσε και σε ένα παράπτωμα που αφαίρεσε πόντους από την "gore" εμπειρία. Τα εφέ του αίματος ήταν σε πολλές σκηνές ροζ αντί για βαθύ κόκκινο όπως συνηθίζεται κάτι που δημιούργησε προφανώς παράπονα.

Τι έφταιγε, λοιπόν, και το αίμα εμφανιζόταν ροζ; Εκείνη την περίοδο η ανεπανάληπτη επιτυχία του Avatar και της 3D τεχνολογίας του ξεκίνησε μια μόδα και η πλειοψηφία των ταινιών γυρίζονταν σε 3D ή γινόταν 3D μετατροπή. Όσοι πηγαίνατε σινεμά εκείνη την περίοδο θα θυμάστε πως όλες οι ταινίες -ακόμη και οι πιο άκυρες θεματικά- έβγαιναν σε 3D. 

To Saw 3D γυρίστηκε εξ' ολοκλήρου χάρις την RealD 3D τεχνολογία με τους συντελεστές να χρησιμοποιούν την SI-3D κάμερα, αντί να μετατραπεί σε 3D που ήταν και η φθηνή και διαδεδομένη μέθοδος. Μάλιστα, όλα τα σκηνικά και οι σατανικές παγίδες που έστησε ο "Jigsaw" είχαν σχεδιαστεί με τον γνώμονα να εκμεταλλεύονται την μοντέρνα 3D τεχνολογία και έτσι αποτέλεσε και την ακριβότερη ταινία του franchise που κόστισε περίπου $20 εκατομμύρια δολάρια. 

Όλη αυτή η διαδικασία επηρέασε έναν παράγοντα που δεν είχαν προβλέψει οι συντελεστές και αυτό ήταν το κόκκινο στο χρώμα της φωτογραφίας. Αυτό, σε συνδυασμό με τα διάφορα τρισδιάστατα εφέ που χρησιμοποιήθηκαν, έκανε το αίμα σε πολλές σκηνές να εμφανίζεται με ροζ απόχρωση. Πράγματι, το ψεύτικο αίμα στις σκηνές ήταν ροζ, καθώς η παραγωγή είχε προνοήσει ούτως ώστε στις 3D προβολές το ροζ να φαίνεται κόκκινο μιας και τα 3D γυαλιά σκουραίνουν τα χρώματα. 

Η γκάφα έγινε από τους μοντέρ και colourists του φιλμ που στην μετέπειτα DVD/ Blu-ray κυκλοφορία του Saw 3D δεν διόρθωσαν ποτέ το color grading για την απλή 2D βερσιόν. Το ροζ αίμα σε μια ταινία που στην πλειοψηφία των σκηνών της περιέχει βίαιες σκηνές, ήταν εμφανές και αποσπούσε την προσοχή των θεατών. 

Ετσι, αυτή η κακή παράλειψη εκ μέρους των editors του Saw 3D άφησε ένα στίγμα στην ταινία και το ροζ αίμα έμεινε στην ιστορία ως μια από τις μεγάλες γκάφες που έχουν γίνει σε ταινίες τρόμου. 

Tags: