Η CD Projekt μιλά ανοιχτά για το downgrade του The Witcher 3

Απάντηση για όλα έδωσε ο πρόεδρός της, Adam Badowski
21 Μαΐου 2015 11:54
Η CD Projekt μιλά ανοιχτά για το downgrade του The Witcher 3

Μετά τον χαμό που προκλήθηκε και τις συγκρίσεις επί συγκρίσεων για το εάν υφίσταται ή πόση ήταν η έκταση του downgrade του The Witcher 3, η CD Projekt βγήκε δημοσιώς για να αντιμετωπίσει το θέμα. Ο ίδιος ο πρόεδρος της εταιρίας, ο Adam Badowski, μαζί με άλα υψηλόβαθμα στελέχη, απάντησαν σε όλα τα ερωτήματα με ειλικρίνεια και όχι έτοιμες PR δηλώσεις, μέσω του Eurogamer

Ο Marcin Iwinski δήλωσε τα εξής όταν ερωτήθηκε για το εάν οι εκδόσεις του The Witcher 3 κράτησαν πίσω τη PC έκδοση: "Αν δεν υπήρχαν οι κονσόλες δεν θα υπήρχε και το The Witcher 3 όπως το βλέπετε. Τόσο λιανά μπορούμε να σας το πούμε. Απλά δεν μπορούσαμε να το αντέξουμε οικονομικά, επειδή οι κονσόλες μας επιτρέπουν να πάμε ψηλότερα στο θέμα των πωλήσεων, να έχουμε έτσι υψηλότερο budget για το παιχνίδι και να το επενδύσουμε για να αναπτύξουμε αυτόν τον γιγαντιαίο, αχανή κόσμο."

Εάν αναπτύσσονταν για το PC μόνο ο τίτλος τότε δεν θα υπήρχε αυτή η διαφορά στα γραφικά με τον Iwinski να λέει: "Αν αναπτύσσαμε αποκλειστικά για το PC τότε ναι, πιθανώς να μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα στον τομέα των γραφικών, καθώς θα ήταν τόσο εστιασμένοι, όπως αν θα αναπτύσσαμε μόνο στο Xbox One ή το PS4, Αλλά από μόνοι μας δεν θα αντέχαμε οικονομικά ένα τέτοιο παιχνίδι."

Ο ίδιος συνέχισε να μιλάει και στην ερώτηση για την δραματική αλλαγή στα γραφικά: "Αν παρακολουθείς την διαδικασία ανάπτυξης κάνουμε συγκεκριμένα builds για τις εκθέσεις, τα συμμαζεύουμε, βλέπουμε ότι δουλεύει και δείχνει φοβερό. Και είσαι πολύ μακριά από να ολοκληρώσεις το παιχνίδι. Τότε το βάζεις στο πλαίσιο του open-world, ανεξάρτητα από τη πλατφόρμα και λες 'Φτού! Δεν δουλεύει στην πραγματικότητα'. Το έχουμε ήδη δείξει έτσι και τώρα πρέπει να το κάνουμε να δουλεύει. Και τότε το δοκιμάζουμε σε μια τεράστια κλίμακα. Αυτή είναι η φύση του games development.”

Ο Badowski, αναφερόμενος στο downgrade, επιβεβαίωσε ότι το trailer του VGX προερχόταν από πλάνα στο PC και όχι pre-rendered, όμως πολλά πράγματα έπρεπε να αλλάξουν. “Δεν θα φέρω αντίρρηση, αν ο κόσμο βλέπει τις αλλαγές τότε δεν μπορούμε να φέρουμε αντίρρηση, όμως υπάρχουν πολύπλοκοι τεχνικοί λόγοι πίσω από αυτή την απόφαση. Ίσως να ήταν η κακή απόφαση μας να αλλάξουμε το rendering system γιατί αυτό άλλαξε μετά το VGX.”

Τα απίθανα εφέ φωτισμού, φωτιάς και particle effects που βλέπαμε, θα σκότωναν ακόμη και τα PC σε ένα open world περιβάλλον, οπότε έπρεπε να τα αφαιρέσουν και να εστιάσουν στο να μην έχουν πρόβλημα π.χ. οι 5000 πόρτες του Novigrad. Αναφέρθηκαν επίσης στο γεγονός πως παρά το ότι το παιχνίδι έδειχνε ανώτερο στο trailer του 2013, η απόδοση από τότε βελτιώθηκε σημαντικά. Ο Badowski είπε το παιχνίδι έχει καλό optimization για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρίας, σύμφωνα με το feedback των παικτών.

Παραδεχόμενοι το λάθος τους, ο Iwinski λέει πως δεν θα έπρεπε να έχουν δείξει το περιβόητο trailer, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Ίσως να μην έπρεπε να δείξουμε εκείνο το trailer.. δεν ξέρω, αλλά δεν ξέραμε επίσης πως δεν θα λειτουργούσε, οπότε δεν είναι ψέμα ή κακή βούληση, για αυτό δεν σχολιάζαμε τότε τόσο συχνά. Δεν συμφωνούμε ότι υπήρξε downgrade όμως αυτή είναι η γνώμη μας και τα συναισθήματα των gamers διαφέρουν. Εάν αποφάσισαν να το αγοράσουν με βάση το υλικό του 2013 τότε λυπάμαι βαθύτατα για αυτό και ήδη συζητάμε για το πως να αναπληρώσουμε αυτή την αδικία.”

Παίρνοντας προσωπικά το θέμα ο επικεφαλής της CD Projekt είπε πως δεν νιώθει ο ίδιος καλά για αυτό το θέμα και είναι κάτι που άγγιξε ολόκληρη την ομάδα γιατί νοιάζονται πολύ για το δημιούργημα τους. Τέλος, υπόσχονται να κάνουν τα πάντα για να επανορθώσουν.

Tags: