Οδηγός αγοράς πληκτρολογίου

Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο πληκτρολόγιο
10 Αυγούστου 2015 08:40
Οδηγός αγοράς πληκτρολογίου

Πολλοί χρήστες υποτιμούν την αξία ενός καλού πληκτρολογίου, χωρίς να αναλογίζονται πόσο συχνά το χρησιμοποιούν καθημερινά. Πράγματι ακόμη και το πιο βασικό πληκτρολόγιο μπορεί να φέρεις εις πέρας την αποστολή του. Ωστόσο, αν παίζετε παιχνίδια στον ηλεκτρονικό υπολογιστή σας ή λόγω της δουλειάς σας περνάτε πολλές ώρες πληκτρολογώντας, τότε η επένδυση σε ένα καλό πληκτρολόγιο σίγουρα αξίζει. Βέβαια, ακόμη και αν η χρήση και ο σκοπός τους είναι αρκετά απλός, τα τεχνικά χαρακτηριστικά των πληκτρολογίων και οι διάφορες παράμετροί τους πολύ συχνά μπερδεύουν.

Παρακάτω ακολουθεί μια ανάλυση των σημαντικότερων σημείων που πρέπει να λάβετε υπόψιν πριν από την αγορά ενός νέου πληκτρολογίου.

Τύπος πληκτρολογίου

Τα πληκτρολόγια χωρίζονται σε πολλές κατηγορίες συναρτήσει του τύπου των διακοπτών που χρησιμοποιούν, όπως για παράδειγμα σε membrane, rubber dome, buckling-spring, scissor-switch, μηχανικά κτλ. Παρόλα αυτά, οι δύο συνηθέστερες κατηγορίες είναι τα μηχανικά και τα rubber dome/membrane πληκτρολόγια –γνωστά και ως «πληκτρολόγια μεμβράνης».

Η τεχνολογία που βρίσκεται πίσω από τα πληκτρολόγια με στρώματα μεμβράνης (membrane), αλλά και η τεχνολογία των rubber dome διακοπτών είναι εντελώς ανεξάρτητες. Ωστόσο, οι δύο τεχνολογίες χρησιμοποιούνται συνδυαστικά στα περισσότερα συμβατικά πληκτρολόγια της αγοράς. Σε αυτά τα πληκτρολόγια πιέζοντας κάποιο πλήκτρο, μετακινείτε ένα επαγωγικό κομμάτι προς τα κάτω, συμπληρώνοντας ένα ηλεκτρικό κύκλωμα. Έτσι το πληκτρολόγιο ανάλογα με το τμήμα του κυκλώματος που ενεργοποιήσατε μεταφέρει το αντίστοιχο μήνυμα, ότι δηλαδή πιέσατε το συγκεκριμένο πλήκτρο στον υπολογιστή σας. Χαρακτηριστικά αυτών των πληκτρολογίων είναι η προσιτή τιμή, η αθόρυβη λειτουργία και η απουσία κάποιου ιδιαίτερου feedback κατά την πληκτρολόγηση. Τα πληκτρολόγια αυτά αποτελούν εισαγωγική πρόταση.

Τα μηχανικά πληκτρολόγια αν και δεν βασίζονται σε κάποια ιδιαίτερα πρόσφατη τεχνολογία, έχουν αρχίσει να κερδίζουν δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια. Στο συγκεκριμένο τύπο πληκτρολογίου κάτω από κάθε πλήκτρο βρίσκεται ένας αυτόνομος μηχανικός διακόπτης που αποτελείται από τρία μέρη, ένα ελατήριο, μια βάση και ένα στέλεχος (stem). Τα μηχανικά πληκτρολόγια είναι γνωστά για την ιδιαίτερη αίσθηση που προσφέρουν κατά την πληκτρολόγηση, συνήθως βοηθούν τους χρήστες να γράφουν πιο γρήγορα ή να έχουν καλύτερες αντιδράσεις στα παιχνίδια, ενώ συνοδεύονται από ένα εθιστικό ήχο κατά τη χρήση τους, καθώς και από αρκετά υψηλότερη τιμή.

Όσον αφορά τα μηχανικά πληκτρολόγια αξίζει να αναφέρουμε, πως οι κατασκευαστές των μηχανικών διακοπτών, αλλάζοντας τα τρία προαναφερθέντα μέρη μπορούν να προσαρμόσουν τους διακόπτες για συγκεκριμένη χρήση, όπως για παράδειγμα το gaming.

Είδος του διακόπτη

Τα μηχανικά πληκτρολόγια μπορούν να διαιρεθούν σε ακόμη περισσότερες κατηγορίες ανάλογα με των τύπο των μηχανικών διακοπτών που χρησιμοποιούν. Τα περισσότερα μηχανικά πληκτρολόγια κάνουν χρήση διακοπτών που κατασκευάζονται από την γερμανική Cherry, η οποία παράγει διακόπτες όπως αυτούς της σειράς MX. Όμως, στο εμπόριο κυκλοφορούν και πληκτρολόγια με διακόπτες από άλλους κατασκευαστές, όπως για παράδειγμα από την κινέζικη Kailh, η οποία φτιάχνει διακόπτες παρόμοιους με αυτούς της Cherry που χρησιμοποιούνται σε πληκτρολόγια όπως το Razer BlackWidow 2014 ή το Thermaltake Poseidon Z.

Τα περισσότερα μηχανικά πληκτρολόγια διαθέτουν, είτε linear, είτε tactile διακόπτες.

Οι γραμμικοί διακόπτες (linear switches) έχουν σχετικά απλή λειτουργία, κινούνται κατ 'ευθείαν προς τα επάνω ή προς τα κάτω, χωρίς να προσφέρουν ιδιαίτερα αισθητό feedback ή κάποιο ηχηρό ‘κλικ’ θόρυβο. Ωστόσο είναι πιο θορυβώδη από τα συμβατικά πληκτρολόγια.

Οι tactile διακόπτες παρέχουν, όπως υποδηλώνει το όνομα τους, επιπλέον feedback κατά τη χρήση τους. Καθώς πιέζετε το πλήκτρο προς τα κάτω, ο διακόπτης δημιουργεί μια αξιοσημείωτη αίσθηση που σας αφήνει να καταλάβετε ότι το πάτημα του πλήκτρου έχει καταχωρηθεί.

Οι συνηθέστεροι μηχανικοί διακόπτες που θα βρείτε στο εμπόριο είναι οι εξής:

  • Cherry MX Black: Είναι γραμμικοί διακόπτες και μάλιστα από τους πιο ‘άκαμπτους’ της Cherry, καθώς απαιτούν μέτρια προς υψηλή δύναμη ενεργοποίησης, συγκεκριμένα 60 cN (εκατοστό Νιούτον). Οι εν λόγω διακόπτες δε θεωρούνται ιδανικοί για πληκτρολόγηση, αφού λόγω της μεγάλης δύναμης που απαιτούν κουράζουν εύκολα. Ωστόσο, το δυνατότερο ελατήριο που φέρουν αποτρέπει τα λανθασμένα πατήματα και έτσι τα πληκτρολόγια με αυτούς τους διακόπτες προτιμούνται για παιχνίδια στρατηγικής και MOBAs που απαιτούν ακρίβεια από τον παίκτη.
  • Cherry MX Red: Είναι γραμμικοί διακόπτες και απαιτούν σχετικά μικρή δύναμη ενεργοποίησης, στα 45 cN. Έτσι, δεν κουράζουν κατά την πολύωρη χρήση, ενώ μπορούν να πατηθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα. Αυτά τα χαρακτηριστικά τα έχουν κάνει συνώνυμους των gaming πληκτρολογίων.
  • Cherry MX Brown: Αποτελούν μαζί με τους Blue τους δημοφιλέστερους tactile διακόπτες. Προσφέρουν ικανοποιητικό feedback, σχετικά αθόρυβη λειτουργία και απαιτούν 45 cN για να ενεργοποιηθούν Είναι ιδανικοί για πληκτρολόγηση, αλλά και για τους περισσότερους τύπους παιχνιδιών, με εξαίρεση ίσως τα FPS.
  • Cherry MX Blue: Είναι tactile διακόπτες που διαθέτουν ένα σαφώς πιο ηχηρό ‘κλικ’ σε σύγκριση με τους προηγούμενους μηχανικούς διακόπτες. Ο ιδιαίτερος αυτός ήχος σας βοηθά να καταλάβετε ότι ενεργοποιήσατε τον διακόπτη, πράγμα που βοηθά στην ταχύτερη πληκτρολόγηση. Προτείνονται κυρίως για δακτυλογράφους παρά για gamers. Απαιτούν 50 cN για ενεργοποίηση.
  • Cherry MX Clear: Είναι ουσιαστικά μια πιο άκαμπτη έκδοση των Cherry MX Brown διακοπτών, καθώς απαιτούν περισσότερη δύναμη για να ενεργοποιηθούν (65 cN), αλλά φέρουν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά.
  • Cherry MX Green: Αποτελούν μια πιο άκαμπτη έκδοση των Cheery MX Blue, απαιτώντας 80 cN για ενεργοποίηση.

Διάταξη του πληκτρολογίου

Στα περισσότερα πληκτρολόγια της αγοράς τα βασικά πλήκτρα είναι τοποθετημένα με την ίδια σειρά ή διάταξη, ονόματι QWERTY. Ωστόσο, τα περισσότερα πληκτρολόγια είναι διαφορετικά ως προς τα επιπλέον πλήκτρα που διαθέτουν. Αρχικά, ένα πλήρες πληκτρολόγιο προσφέρει στο δεξί του μέρος επιπλέον πλήκτρα με αριθμούς, το γνωστό Numeric Keypad ή NumPad που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν η δουλειά σας προβλέπει τη συχνή πληκτρολόγηση αριθμών. Ωστόσο, υπάρχουν και επιλογές πληκτρολογίων χωρίς NumPad για όσους δεν το χρησιμοποιούν ή περιορίζονται από το χώρο του γραφείου τους.

Επίσης, πολλά πληκτρολόγια προσφέρουν επιπλέον media πλήκτρα για τον ταχύτερο χειρισμό της μουσικής ή των βίντεο που αναπαράγετε στον υπολογιστή σας. Τέλος, όσον αφορά τα επιπλέον πλήκτρα πολλά πληκτρολόγια προσφέρουν Macro πλήκτρα, ‘κενά’ πλήκτρα που δεν τους έχει ανατεθεί κάποια λειτουργία από τον κατασκευαστή, αλλά μπορούν να προγραμματιστούν από το χρήστη ώστε να εκτελούν οποιαδήποτε λειτουργία επιθυμεί. Για παράδειγμα αν παίζετε κάποιο MMO ή κάποια MOBA μπορείτε να αναθέσετε ένα από τα αντικείμενα ή τα spell του χαρακτήρα σας σε ένα Macro πλήκτρο για ταχύτερη πρόσβαση. Ή για παράδειγμα, αν χρησιμοποιείτε κάποιο σύνθετο πρόγραμμα, μπορείτε να αναθέσετε κάποια λειτουργία που χρησιμοποιείται συχνά σε ένα Macro πλήκτρο, ώστε να μην ανατρέχετε συνέχεια στα μενού.

Εργονομία

Για να αποτρέψουν το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα και τους επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς από την πίεση κατά την παρατεταμένη χρήση, πολλά πληκτρολόγια είναι σχεδιασμένα ειδικά, ώστε να βάζουν τα χέρια σας σε μια ουδέτερη θέση κατά την πληκτρολόγηση. Το αποτέλεσμα είναι όχι μόνο μεγαλύτερη άνεση, αλλά και μειωμένη καταπόνηση των αρθρώσεων και των τενόντων, βοηθώντας σας, τελικά, στο να αποφύγετε μια επώδυνη φλεγμονή ή σε πιο ακραίες περιπτώσεις ακόμη και μια δαπανηρή χειρουργική επέμβαση. Τα εργονομικά χαρακτηριστικά ενός πληκτρολογίου συνήθως ξεκινούν από μια προέκταση που υποστηρίζει του καρπούς, γνωστή και ως wrist rest. Βέβαια, αν το πληκτρολόγιό σας ή το πληκτρολόγιο που σκοπεύετε να αγοράσετε δε διαθέτει υποστήριξη για τους καρπούς, μπορείτε έπειτα να αγοράσετε ένα wrist rest, όπως αυτό της παρακάτω εικόνας. Στην αγορά υπάρχουν ακόμη και πληκτρολόγια με ειδικό εργονομικό σχεδιασμό, όπως το Microsoft Sculpt Ergonomic Desktop.

Συνδεσιμότητα

Ο απλούστερος τρόπος για να συνδέσετε το πληκτρολόγιό σας με τον υπολογιστή σας είναι μέσω ενσύρματης σύνδεσης USB. Τα πληκτρολόγια είναι συνήθως plug-and-play συσκευές, πράγμα που σημαίνει πως δε χρειάζεται να πραγματοποιήσετε εγκατάσταση κάποιου προγράμματος για να τα χρησιμοποιήσετε (με εξαίρεση ορισμένα gaming πληκτρολόγια). Σε αντίθεση με τα ασύρματα πληκτρολόγια, τα ενσύρματα πληκτρολόγια αντλούν ρεύμα από την USB θύρα που είναι συνδεδεμένα, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τις μπαταρίες, όπως στα ασύρματα πληκτρολόγια. Οι ενσύρματες συνδέσεις -ανεξαρτήτως συσκευής- προτιμώνται για το gaming, καθώς είναι απαλλαγμένες από το lag και τις παρεμβολές που μπορεί να επηρεάζουν μια ασύρματη σύνδεση. Ωστόσο, αν θέλετε περισσότερη ελευθερία και λιγότερη ακαταστασία λόγω των καλωδίων στο γραφείο σας, τα ασύρματα πληκτρολόγια προσφέρουν μια πολύ δελεαστική εναλλακτική.

Αξίζει να σημειωθεί πως ορισμένα πληκτρολόγια που χρησιμοποιούν μια USB θύρα για τη σύνδεσή τους με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, δίνουν τη δυνατότητα να αλλάξετε το polling rate. Κατά κάποιον τρόπο, ο υπολογιστής συνεχώς ‘ρωτά’ το πληκτρολόγιο αν έχει πατηθεί κάποιο πλήκτρο. Αυξάνοντας το polling rate, κάνετε το υπολογιστή σας να ρώτα ακόμη πιο γρήγορα το πληκτρολόγιο και έτσι η καταχώριση των πλήκτρων που πατάτε γίνεται πιο άμεση. Ωστόσο, τα οφέλη ενός μεγαλύτερου polling rate στα πληκτρολόγια, σε αντίθεση με τα ποντίκια, είναι αμφισβητήσιμα από πολλούς.

Τέλος, πολλά πληκτρολόγια προσφέρουν USB και Audio Pass Throughs, δηλαδή ορισμένες πολύ βολικές θύρες πάνω στο πληκτρολόγιο σας, όπου μπορείτε να συνδέσετε οποιαδήποτε άλλη USB συσκευή ή τα ακουστικά σας.

Φωτισμός

Ο φωτισμός των πληκτρολογίων και συγκεκριμένα των γραμμάτων ή των συμβόλων που είναι χαραγμένα σε κάθε πλήκτρο είναι σαφώς ένα χαρακτηριστικό που δεν είναι απαραίτητο για την λειτουργία ενός πληκτρολογίου. Ωστόσο πέρα από την ομορφότερη εμφάνιση του πληκτρολογίου και του γραφείου σας, ο φωτισμός των πλήκτρων είναι ιδιαίτερα χρήσιμος αν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, όπως για παράδειγμα αργά τη νύχτα. Στα πιο οικονομικά πληκτρολόγια που διαθέτουν κάποιο είδος φωτισμού, συνήθως όλα τα πλήκτρα φωτίζονται με το ίδιο χρώμα και η μόνη επιλογή που προσφέρεται είναι η εξολοκλήρου απενεργοποίηση ή η ενεργοποίηση του φωτισμού, καθώς και η ένταση του φωτισμού.

Σε πιο ακριβές προτάσεις συνήθως υπάρχει η επιλογή ανάμεσα σε περισσότερα χρώματα και δίνεται η δυνατότητα ο φωτισμός να ενεργοποιηθεί ή να απενεργοποιηθεί ανεξάρτητα για κάθε πλήκτρο. Σε ‘πολυτελή’ πληκτρολόγια όπως αυτά της RGB σειράς της Corsair ή τα Chroma της Razer δίνεται και η δυνατότητα επιλογής από μια τεράστια γκάμα χρωμάτων για κάθε πλήκτρο, ενώ προφέρονται και ειδικά εφέ, όπως για παράδειγμα ο φωτισμός ενός πλήκτρου να ενεργοποιείται μόνο κατά το πάτημά του.

Ποια είναι η γνώμη σας, αξίζει η επένδυση σε ένα ακριβό πληκτρολόγιο; Τι είναι αυτό που προσέχετε περισσότερο σε ένα πληκτρολόγιο; Πείτε μας στα σχόλια.

Διαβάστε επίσης: Οδηγός αγοράς οθόνης

Tags: