Οδηγός αγοράς οθόνης

Πως να επιλέξετε την κατάλληλη οθόνη
26 Φεβρουαρίου 2015 13:09
Οδηγός αγοράς οθόνης

Είναι πιθανόν να έχετε μόλις αποκτήσει το νέο σας υπολογιστή ή την καινούργια σας κονσόλα. Θα ήταν άδικο, όμως, να χρησιμοποιείτε τον καινούργιο σας εξοπλισμό με μια παλιά οθόνη οποία δεν είναι ικανή να αποδώσει με ακρίβεια τα διάφορα χρώματα ή "δυσκολεύεται" με τη γρήγορη εναλλαγή των εικόνων. Ενώ οποιαδήποτε παλιά οθόνη είναι σε θέση να εκπληρώσει στο ελάχιστο την απαίτηση της οθόνης -να εμφανίζει δηλαδή μια εικόνα- εσείς οφείλετε στον εαυτό σας να επιλέξετε τη σωστή οθόνη ανάλογα με τις καθημερινές σας ανάγκες. Ας υποθέσουμε ότι παίζεται κυρίως first-person shooters, MOBAs ή γενικότερα ανταγωνιστικά παιχνίδια τότε μάλλον θα πρέπει να επενδύσετε σε μια οθόνη με ρυθμό ανανέωσης μεγαλύτερο των 60Hz και γρήγορο χρόνο απόκρισης, καθώς η ομαλότερη εικόνα θα σας βοηθήσει στην απόδοσή σας στα διάφορα παιχνίδια. Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσατε επίσης να δώσετε τα χρήματά σας για μια οθόνη που έχει σχεδιαστεί για υψηλού επιπέδου χρωματική ακρίβεια, αν δεν ενδιαφέρεστε τα παιχνίδια σας να τρέξουν σε περισσότερα από 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο

Πριν αναλύσουμε, όμως, αυτές τις επιλογές, ας ασχοληθούμε με διάφορες άλλες παραμέτρους των οθονών.

Μέγεθος και Ανάλυση

Παρά το παλιό γνωμικό, το μεγαλύτερο δεν είναι πάντα και καλύτερο όταν μιλάμε για οθόνες. Ανάλογα με το μέγεθος του γραφείου ή του επίπλου σας, μια οθόνη 27 ιντσών μπορεί να είναι πολύ μεγάλη. Εκτός αν μιλάμε για φορητούς υπολογιστές, μια οθόνη 15 έως 19 ιντσών θεωρείται μικρή και αν δεν περιορίζεστε από ένα μικρό γραφείο, μάλλον θα πρέπει να κοιτάξετε κάτι μεγαλύτερο. Οθόνες μεταξύ 22 και 24 ίντσες δεν είναι ούτε πολύ μικρές, ούτε πολύ μεγάλες, προσφέροντας μια αρκετά ικανοποιητική εμπειρία για τους περισσότερους χρήστες με αρκετά ευκρινέστερη εικόνα σε 1080p αναλύσεις (περίπου στα 100ppi).

Όμως το μέγεθος μιας οθόνης δεν αποτελεί μια ανεξάρτητη συνιστώσα και πρέπει να αποφασίζεται λαμβάνοντας υπόψη και την ανάλυσή της, καθώς αν μεγαλώσουμε το μέγεθος μιας οθόνης διατηρώντας την ίδια ανάλυση η πυκνότητα των pixels μειώνεται και έτσι η εικόνα χάνει την ευκρίνειά της. Άρα, σε μια οθόνη 20 ή 22 ιντσών η πυκνότητα των pixel σε σχέση με το μέγεθος της οθόνης παράγουν μια ευχάριστα ευκρινής εικόνα σε ανάλυση 1920x1080.
Μόλις όμως πηγαίνετε πέρα ​​από τις 24 ίντσες, αξίζει να εξετάσετε οθόνες ανάλυσης 2560x1440. Στις 27 ίντσες, επιλέγοντας μια οθόνη 1440p έναντι μιας οθόνης 1080p μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά όσον αφορά τη συνολική ευκρίνεια. Συνοψίζοντας, αν ενδιαφέρεστε λοιπόν για την αγορά μιας οθόνης βεβαιωθείτε ότι η οθόνη που αγοράζετε είναι μεγαλύτερη από 20 ίντσες με ανάλυση τουλάχιστον 1920x1080 ή 2560x1440 αν είναι 27-ιντσών και άνω.

4K

Όταν οι άνθρωποι μιλούν για 4K οθόνες ή τηλεοράσεις, στην πραγματικότητα αναφέρονται σε οθόνες υψηλής ευκρίνειας που φέρουν ανάλυση Ultra High Definition (UHD) ή 3840x2160. Όπως υποδηλώνει το όνομα, οι UHD οθόνες μπορούν να προβάλλουν εικόνες με εξαιρετικά επίπεδα λεπτομέρειας. Το 4K ίσως αποτελεί το μέλλον του gaming καθώς καθιστά τεχνολογίες όπως το anti-aliasing μη απαραίτητες. Το hardware όμως που απαιτείται να έχει ο υπολογιστής σας για να “τρέξει” παιχνίδια σε υψηλές ρυθμίσεις σε μια τέτοια υψηλή ανάλυση είναι απαγορευτικά ακριβό για τους περισσότερους και δεδομένου ότι οι ίδιες οι 4K οθόνες είναι, ακόμη, αρκετά ακριβές σε σύγκριση με τις 1440p και 1080p οθόνες, κάνει το 4K δύσκολο να συσταθεί.

Ρυθμός ανανέωσης και χρόνος απόκρισης

Στον κόσμο του gaming, ο ρυθμός ανανέωσης και ο χρόνος απόκρισης μιας οθόνης είναι δύο σημαντικοί παράγοντες για την επιλογή της κατάλληλης οθόνης. Ο ρυθμός ανανέωσης μπορεί να συσχετιστεί με το framerate, υπό την έννοια ότι υποδηλώνει τον αριθμό των φορών που μια νέα εικόνα μπορεί να εμφανίζεται στην οθόνη σε μια δεδομένη στιγμή. Ουσιαστικά, μια οθόνη που έχει βαθμολογηθεί σε 60Hz είναι σε θέση να εμφανίζει 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο.

Αν και μια οθόνη με υψηλό ρυθμό ανανέωσης μπορεί να προσφέρει μια πολύ ομαλότερη εικόνα, η αξιοποίησή της προϋποθέτει και περιεχόμενο με υψηλό framarate. Για αυτό το λόγο μια τέτοια οθόνη προϋποθέτει και ένα δυνατό υπολογιστή για να αξιοποιηθεί πλήρως.

Ο χρόνος απόκρισης του μόνιτορ δείχνει πόσο χρόνο παίρνει για ένα pixel για να αλλάξει φωτεινότητα ή με άλλα λόγια, να γίνει από μαύρο λευκό, αν και συνήθως μετράται η ταχύτητα εναλλαγής του από γκρι σε λευκό και πάλι σε γκρι (Grey to Grey- GTG). Μια οθόνη με αργό χρόνο απόκρισης, για παράδειγμα 16ms GTG, μπορεί να παράγει ένα εφέ θολώματος όταν καλείται να αναπαράγει περιεχόμενο με γρήγορες κινήσεις. Αυτές τις μέρες, είναι εύκολο να βρείτε οθόνες με χρόνους απόκρισης μεταξύ 2ms και 5ms. Αυτοί οι χρόνοι απόκρισης είναι ιδανικοί για gaming, με τους μικρότερους χρόνους να είναι βέβαια καλύτεροι.

Τεχνολογία πάνελ

Για την επιλογή της κατάλληλης οθόνης είναι επιτακτική ανάγκη να εξετάσει ο ενδιαφερόμενος το είδος του panel που διαθέτει η οθόνη, διότι αποτελεί ένα χαρακτηριστικό με σημαντικές επιπτώσεις στην ακρίβεια των χρωμάτων, στο χρόνο απόκρισης, στη φωτεινότητα και στη γωνία θέασης. Οι τέσσερις τύποι πάνελ που βρίσκονται στις περισσότερες σύγχρονες οθόνες είναι οι TN, VA, IPS και PLS.

Τα TN panels (Twisted Nematic) έχουν κατά βάση γρήγορους χρόνους απόκρισης και τείνουν επίσης να είναι σχετικά φθηνά. Ωστόσο, οι οθόνες TN έχουν κακές γωνίες θέασης, σχετικά ανακριβή αναπαραγωγή χρωμάτων, καθώς και χαμηλά επίπεδα φωτεινότητας. Ο γρήγορος χρόνος απόκρισής τους τις καθιστά, όμως, ιδανικές για παιχνίδια. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως τα TN panels προσφέρουν συνήθως και μεγαλύτερους ρυθμούς ανανέωσης, πράγμα όμως που μελλοντικά ενδέχεται να αλλάξει.



Τα VA panels (Vertical Alignment) αποτελούν ουσιαστικά μια βελτίωση των TN πάνελ, με ελαφρώς υποδεέστερο χρόνο απόκρισης αλλά σαφώς καλύτερη χρωματική ακρίβεια, καλύτερη φωτεινότητα και μια ευρύτερη οπτική γωνία. Αξίζει να σημειωθεί πως τα VA panels διαθέτουν την καλύτερη αντίθεση και κατά συνέπεια τα καλύτερα επίπεδα μαύρου από οποιονδήποτε άλλο τύπο panel. Επίσης, στις περισσότερες περιπτώσεις κοστίζουν περισσότερο από ότι τα TN panels.


Τα IPS panels (In Plane Switching) είναι ικανά να ικανοποιήσουν τους χρήστες με αυστηρές ανάγκες για ακρίβεια χρωμάτων. Για σχεδιαστικές εφαρμογές αλλά και για μη ανταγωνιστικά παιχνίδια, οι οθόνες IPS αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή, με μεγάλη γωνία θέασης, εξαιρετική απόδοση χρωμάτων και υψηλά επίπεδα φωτεινότητας. Όπως και οι VA οθόνες, οι οθόνες με IPS panel δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις TN οθόνες, όταν πρόκειται για το χρόνο απόκρισης.

Τα PLS panels αποτελούν έναν τύπο panel όμοιο με των IPS, συνήθως είναι πιο φωτεινά, με ακόμη καλύτερη χρωματική ακρίβεια και γωνίες θέασης, πράγμα που όμως εξαρτάται από το εκάστοτε μοντέλο.


Συνοψίζοντας, εάν είστε επαγγελματίας gamer ή περνάτε τον περισσότερο χρόνο σας με MOBAs ή FPS και άλλα ανταγωνιστικά παιχνίδια, ίσως να θέλετε να αναζητήσετε μια οθόνη με TN panel, αλλά αν η ποιότητα της εικόνας είναι πιο σημαντική για σας ή ενδιαφέρεστε για την παρακολούθηση ταινιών και την ενασχόληση με μη ανταγωνιστικά παιχνίδια, αξίζει να επενδύσετε σε μια IPS ή PLS οθόνη αντ 'αυτού.

Βάσεις

Μια οθόνη με κατακόρυφο προσανατολισμό μπορεί να είναι εκπληκτικά χρήσιμη κατά την περιήγηση ιστοσελίδων ή την επεξεργασία κειμένου.

Οι περισσότερες βάσεις οθονών σας επιτρέπουν να δώσετε κλίση στο panel της οθόνης σας ή να το τοποθετήσετε ψηλότερα. Υπάρχουν, όμως, και βάσεις που μπορούν να περιστρέφονται από ένα landscape σε portrait προσανατολισμό Υπάρχουν επίσης μερικές βάσεις που σας επιτρέπουν να περιστρέφετε την οθόνη δεξιά ή αριστερά χωρίς να μετακινήσετε ολόκληρη τη βάση. Είναι σημαντικό να ξέρετε ποια περίπου χαρακτηριστικά θα χρειαστείτε από τη βάση την οθόνης σας και αν μπορείτε είναι καλύτερό να επενδύσετε σε μια οθόνη με μια βάση που διαθέτει όσες περισσότερες επιλογές είναι δυνατόν. Ένα χρήσιμο χαρακτηριστικό που αξίζει να αναζητήσετε από μια οθόνη είναι η συμβατότητά της με VESA mounts, ανεξάρτητες δηλαδή βάσεις που δίνουν μεγαλύτερη ελευθεριά (π.χ. ‘’Κρέμασμα της οθόνης από τον τοίχο’’). Αξίζει να σημειωθεί πως αν και η ευελιξία και τα εργονομικά πλεονεκτήματα που προσφέρει μια βάση με επιπλέον χαρακτηριστικά, τα θετικά της δε δικαιολογούν για πολλούς χρήστες το αυξημένο κόστος.



Είσοδοι (inputs)

Οι περισσότερες οθόνες δεν προσφέρουν τις ίδιες εισόδους για τη διασύνδεση τους με την κονσόλα ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Όμως και οι διάφοροι είσοδοι δεν έχουν τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά

DVI

Το DVI επιτρέπει τη μεταφορά ενός ψηφιακού HD σήματος εικόνας χωρίς κανένα συνοδευτικό σήμα ήχου. Αποτελεί ένα ιδιαίτερα απλό μέσο για την μεταφορά εικόνας από την οποιαδήποτε συσκευή στην οθόνη και χρησιμοποιείται κυρίως στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Η απουσία όμως ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, όπως η αδυναμία του να "κουβαλήσει" 4K αναλύσεις, έχουν συντελέσει στη σταδιακή επικράτηση των HDMI και Display Port.



HDMI

Το HDMI έχει γίνει η πλέον διαδεδομένη είσοδος για οθόνες υψηλής ευκρίνειας. Στην ουσία κουβαλά το ίδιο ψηφιακό σήμα εικόνας, όπως και τα καλώδια DVI. Η διαφορά τους είναι ότι η υποδοχή HDMI είναι πολύ μικρότερη σε μέγεθος, φέρει σήμα ήχου και η τελευταία εκδοχή της υποστηρίζει και 4K αναλύσεις σε έως και 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Το HDMI χρησιμοποιείται σχεδόν παντού, από υπολογιστές και κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, σε συσκευές πολυμέσων, όπως συσκευές αναπαραγωγής Blu-ray κ.α.



Display Port

Το Display Port αποτελεί σχεδόν αποκλειστικά πρότυπο διασύνδεσης που χρησιμοποιούν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Αν και παρόμοιο με το HDMI κατά κάποιο τρόπο, υπό την έννοια ότι είναι ουσιαστικά σε θέση να παρέχει το ίδιο σήμα ήχου και εικόνας, το Display Port έρχεται με δικά του πλεονεκτήματα Το πιο σημαντικό είναι ότι το πρότυπο Display Port μπορεί να υποστηρίξει έως και τέσσερις οθόνες ταυτόχρονα με ένα καλώδιο, ενώ υποστηρίζει και χαρακτηριστικά όπως το FreeSync της AMD και το G-Sync της Nvidia.

VGA

Το VGA αποτελεί ένα πρότυπο διασύνδεσης που σταδιακά αρχίζει να αποσύρεται. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του είναι το ότι φέρει αναλογικό σήμα εικόνας, πράγμα που δεν συνάδει με την κοφτερή εικόνα που προσφέρουν οι περισσότερες σύγχρονες οθόνες.



Συνοψίζοντας, βεβαιωθείτε ότι η οθόνη που θέλετε να αγοράσετε έχει εισόδους HDMI και Display Port. Θύρες DVI και VGA μπορεί επίσης να φανούν χρήσιμες σε μερικές περιπτώσεις.

Tags: