Xbox One Controller

Προς όφελος ή εις βάρος οι πολλές αλλαγές του νέου χειριστηρίου;

Στο σημερινό επεισόδιο των Unboxholics θα ρίξουμε μια ματιά στο ανασχεδιασμένο και με πολλές βελτιώσεις χειριστήριο του ολοκαίνουργιου Xbox One, που έχουμε στα χέρια μας εδώ και μία εβδομάδα. Η Microsoft ισχυρίζεται πως έχει βελτιώσει την εμπειρία με το Xbox One controller, ωστόσο επιτρέψτε μας να διαφωνήσουμε, μιας και θεωρούμε πως το νέο χειριστήριο, όντως έχει μερικές ευχάριστες και καλοδεχούμενες προσθήκες, αλλά ορισμένες επιλογές μας απογοήτευσαν. Ας ξεκινήσουμε με το γενικότερο σχεδιασμό, ο οποίος κατά την άποψή μας, δεν έπρεπε να αλλάξει. Το Xbox One controller συνεχίζει να έχει έναν εργονομικό σχεδιασμό που το κάνει φοβερά βολικό στα χέρια. Όμως, μερικές κοφτερές γωνίες, κυρίως στο εσωτερικό μέρος των λαβών, είναι μία παράξενη επιλογή. Επίσης, έχουμε την εντύπωση πως υπήρξε και έκπτωση στη γενικότερη ποιότητα κατασκευής. Τα πλαστικά και τα matte textures δεν κολακεύουν το οπτικό σύνολο. Η δεύτερη δυσάρεστη είδηση, αφορά τους αναλογικούς μοχλούς, οι οποίοι πλέον είναι αρκετά πιο χαλαροί και με λιγάκι μικρότερη διάμετρο στο πάνω μέρος τους.

Πραγματικά μία ακαταλαβίστικη κίνηση από τη Microsoft, την ώρα που σε αυτόν τον τομέα είχε "αγγίξει ταβάνι" με το χειριστήριο του Xbox 360. Στα θετικά των μοχλών συγκαταλέγεται το πιο έντονο βαθούλωμα για τους αντίχειρες, καθώς και το έντονο texture που περιτριγυρίζει το πάνω μέρος τους. Δεν ξέρουμε αν με την πάροδο του χρόνου, το συγκεκριμένο texture ξεθωριάσει, αλλά προς το παρόν χαρίζει εξαιρετικό κράτημα στους αντίχειρες.

Οι σκανδάλες από την άλλη, είναι το πιο αγαπημένο στοιχείο του νέου χειριστηρίου. Έχουν μεγάλη διαδρομή, γρήγορη και αυστηρή επιστροφή, ενώ έρχονται με έναν πολύ πιο εργονομικό σχεδιασμό.

Αλλαγμένο είναι και το D-pad, το οποίο αν και με πιο χαμηλό προφίλ, δίνει μία πολύ πιο "clicky" αίσθηση. Εδώ που τα λέμε, το D-pad ήταν από τα μελανά σημεία του κατά τ' άλλα εκπληκτικού controller του Xbox 360, κάτι που απ' ότι φαίνεται φρόντισε να διορθώσει η Microsoft. Τα action buttons, ABX και Y, δεν εμφανίζουν κάποια σημαντική διαφορά, πέρα από το γεγονός ότι έχουν ελαφρώς μεγαλύτερο μέγεθος. Τα πλήκτρα Start και Back έχουν αντικατασταθεί από τα Menu και View αντίστοιχα. Το πρώτο εμφανίζει μενού επιλογών και ρυθμίσεων στα διάφορα applications και παιχνίδια, ενώ το View θα αλλάζει την προοπτική σε διάφορα παιχνίδια ή θα εμφανίζει πληροφορίες σχετικά με αυτά. Αισθητά αλλαγμένο είναι και το Home Button (πρώην Xbox Guide πλήκτρο). Πλέον το σήμα κατατεθέν των Xbox Controllers βρίσκεται στην κορυφή του χειριστηρίου το Xbox One, φωτίζεται εσωτερικά με LED λυχνίες, ενώ όπως μαρτυράει και το όνομά του, εμφανίζει το Home Screen της κονσόλας. To Home Button χρησιμοποιείται και από διάφορες ακόμη εφαρμογές, όπως το Snap, που με διπλό πάτημα γίνεται αλλαγή μεταξύ των τρεχουσών εφαρμογών.

                               

Ο ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ CONTROLLER ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ

Στο κέντρο του κάτω περιγράμματος, βρίσκουμε τη θύρα που τοποθετούνται τα ακουστικά, η οποία είναι πολύ αλλαγμένη σε σχέση με τον προκάτοχό του, ενώ στο πάνω μέρος του περιγράμματος, σε ένα glossy μέρος, υπάρχει το πλήκτρο συγχρονισμού με την κονσόλα, καθώς και η microUSB θύρα για τη φόρτιση της μπαταρίας (αν και εφόσον είναι επαναφορτιζόμενη) ή την επικοινωνία με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Επίσης, στο ίδιο σημείο αχνοφαίνονται κάποιες LED λυχνίες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την επικοινωνία με το Kinect. Όπως συνέβαινε με το Xbox 360, έτσι και εδώ, οι δύο AA μπαταρίες του χειριστηρίου είναι αποσπώμενες. Αυτή τη φορά τοποθετούνται μέσα στο σώμα του controller, οπότε το κάτω μέρος του μένει καθαρό και επίπεδο.

Και πάμε τώρα στη σημαντικότερη αλλαγή του Xbox One controller, η οποία αφορά στα bumpers και στις σκανδάλες. Πλέον, τα RB και LB πλήκτρα καταλαμβάνουν αισθητά μεγαλύτερο χώρο, ενώ σχεδιαστικά δίνουν ευκολότερη πρόσβαση στους δείκτες των χεριών. Αρχικά είχαμε παράπονα από τα bumpers, μιας και μας φαινόντουσαν αρκετά πιο ψηλά και άβολα, από αυτό που είχαμε συνηθίσει, αλλά μετά από μία εβδομάδα χρήσης είμαστε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα. Οι σκανδάλες από την άλλη, είναι το πιο αγαπημένο στοιχείο του νέου χειριστηρίου. Έχουν μεγάλη διαδρομή, γρήγορη και αυστηρή επιστροφή, ενώ έρχονται με έναν πολύ πιο εργονομικό σχεδιασμό. Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό τους όμως είναι η ενσωμάτωση δύο επιπλέον μηχανισμών δόνησης, γι' αυτό και χαρακτηρίζονται ως Impulse Triggers. Μέχρι στιγμής ελάχιστα είναι τα παιχνίδια που χρησιμοποιούν τα Impulse Triggers, αλλά αυτά που το κάνουν εκτοξεύουν την εμπειρία στα ύψη.

Όσον αφορά τη γενική δόνηση, από τη μέχρι τώρα ενασχόλησή μας με το Xbox One controller δεν αντιληφθήκαμε σοβαρές διαφορές σε σχέση με το χειριστήριο του Xbox 360. Η αλήθεια είναι όμως ότι η δόνηση ήταν ήδη πολύ καλή, οπότε δε χρειαζόταν περεταίρω προσπάθεια από τους μηχανικούς της Microsoft. Το Xbox One controller, δίνεται σαφώς μαζί με την κονσόλα, αλλά πωλείται και ξεχωριστά στα καταστήματα στην τιμή των €55 περίπου.

0 σχολια