DualShock 4

Η πιο ευχάριστη έκπληξη από τη μέχρι σήμερα επαφή μας με το PS4

Στο σημερινό επεισόδιο των Unboxholics, θα ρίξουμε μια ματιά στο DualShock 4, το νέο χειριστήριο της οικογένειας των PlayStation, που κουβαλάει μπόλικες βελτιώσεις. Ως κάτοχοι του PlayStation 4 εδώ και μέρες, θεωρούμε πως το DualShock 4 είναι η πιο ευχάριστη έκπληξη από τη μέχρι σήμερα επαφή μας με την κονσόλα. Πάμε όμως να το δούμε πιο αναλυτικά. Το νέο χειριστήριο έχει λιγάκι μεγαλύτερες διαστάσεις από το DualShock 3 και συγκεκριμένα 162mm στο πλάτος, 52mm στο ύψος και 98mm στο βάθος. Το βάρος των 210 γραμμαρίων είναι το πλέον ιδανικό για το συγκεκριμένο χειριστήριο. Γενικότερα, το DualShock 4 είναι πολύ πιο στιβαρό, έχει ποιοτικά πλαστικά και δίνει μια πιο "κλασάτη" αίσθηση στα χέρια. Σχεδιαστικά, έχει ακολουθηθεί μία σαφέστατα πιο εργονομική προσέγγιση. Τα grips -ή οι λαβές στα ελληνικά- πλέον είναι μεγαλύτερα, με περισσότερες καμπύλες, οπότε όσοι έχουν μεγάλες παλάμες θα γεμίζουν τα χέρια τους με το χειριστήριο. Εξαιρετική επιλογή από πλευράς σχεδιαστών, είναι η τοποθέτηση μίας τραχιάς επιφάνειας που μπορεί να μοιάζει με mat, αλλά δεν είναι. Το συγκεκριμένο texture καλύπτει το κάτω μέρος το μοχλού, αυτό δηλαδή που έρχεται σε επαφή με το δέρμα της παλάμης, πράγμα που κάνει το κράτημα ακόμη πιο σταθερό και ασφαλές, ενώ ταυτόχρονα καταπολεμάται, κατά κάποιο τρόπο, η έκκριση του ιδρώτα, αφού το δέρμα αναπνέει ελέω της τραχιάς επιφάνειας.

Οι αναλογικοί μοχλοί τώρα, είναι αρκετά πιο σκληροί και αποδίδουν μεγαλύτερο feedback, κάτι που κατά την άποψή μου, έκοβε πόντους από το DualShock 3. Επιπλέον, οι μοχλοί στο πάνω μέρος έχουν βαθουλώματα για τους αντίχειρες, οπότε τέρμα τα γλιστρήματα. Το στραυρόνημα κατευθύνσεων, πέρα από την προσθήκη συμβόλων στις άκρες, δεν παρουσιάζει σημαντικές αλλαγές και η αλήθεια είναι ότι παραήταν "τέλειο" για να αλλάξει κάτι. Τα ίδια ισχύουν και για τα τέσσερα βασικά πλήκτρα, σήμα κατατεθέν των PlayStation.

Γενικότερα, το DualShock 4 είναι πολύ πιο στιβαρό, έχει ποιοτικά πλαστικά και δίνει μια πιο "κλασάτη" αίσθηση στα χέρια.

Το κέντρο του μπροστά μέρους είναι αυτό που εμφανίζει τις περισσότερες αλλαγές. Πρώτα απ' όλα, ξεκινάμε με την audio jack είσοδο των ακουστικών, η οποία δέχεται οποιοδήποτε headset με jack 3.5 χιλιοστών και επειδή το μονοφωνικό headset που δίνεται μαζί με την κονσόλα, είναι πολύ κακής ποιότητας, καλό θα ήταν να προμηθευτείτε ή να χρησιμοποιήσετε ήδη υπάρχοντα ακουστικά. Η ευχάριστη έκπληξη είναι ότι μέσω των ακουστικών, δεν ακούγονται μόνο οι παίκτες από το party chat, αλλά υπάρχει δυνατότητα να ακούτε και τον ήχο του παιχνιδιού ή της ταινίας. Και για να τελειώνουμε με τα του ήχου, το DualShock 4 έχει ένα μικρό ηχείο στο κέντρο, που αναπαράγει κανονικό ήχο, σχετικά καλής ποιότητας. Κάπου εκεί βρίσκεται και το PS Button, αρκετά αλλαγμένο, πιο ψηλό και με πολύ πιο "clicky" αίσθηση.

                                

ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ ΕΙΝΑΙ 6-7 ΩΡΕΣ

Η μεγάλη αλλαγή όμως έρχεται με το touch pad, που καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος του χειριστηρίου. Πρόκειται για μία επιφάνεια αφής η οποία θα χρησιμοποιείται από πολλούς τίτλους, είτε για περιήγηση στα μενού, είτε για διάφορες touch λειτουργίες. Όσοι έχουν επαφή με το PS Vita, ενδεχομένως να αντιλαμβάνονται πως θα μπορούσε να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο. Από τη μέχρι τώρα εμπειρία μας με το touch pad, μπορούμε να πούμε πως η απόκριση στο touch είναι άψογη. Επίσης, η συγκεκριμένη επιφάνεια πιέζεται προς τα μέσα, δημιουργώντας δύο επιπλέον πλήκτρα. Τελειώνοντας με το μπροστά τμήμα, αριστερά και δεξιά του touch pad υπάρχουν τα Share και Options πλήκτρα αντίστοιχα. Το πρώτο επιτρέπει την καταγραφή φωτογραφιών ή βίντεο από οτιδήποτε κάνετε στην κονσόλα και τη δημοσίευση αυτού του περιεχομένου σε Facebook ή Twitter, ενώ το δεύτερο εμφανίζει επιλογές που διαφέρουν από εφαρμογή σε εφαρμογή. Ευτυχώς, τα συγκεκριμένα πλήκτρα, αν και κοντά σε όλα τα υπόλοιπα, απαιτούν μία επιπλέον προσπάθεια για να πιεστούν, οπότε δε διατρέχει κίνδυνος να πατηθούν από λάθος την ώρα του παιχνιδιού.

Τόσο τα L1 και R1 πλήκτρα, όσο και οι L2 και R2 σκανδάλες έρχονται με σημαντικές και ευπρόσδεκτες αλλαγές. Οι σκανδάλες είναι πλέον κοίλες, οπότε τα δάχτυλα τις αγκαλιάζουν και δε γλιστράνε, ενώ έχουν γρήγορη και αυστηρή επιστροφή, πράγμα ιδιαίτερα χρήσιμο στα παιχνίδια, ειδικότερα στα shooters. Θα τις θέλαμε λιγάκι πιο πλατιές, η αλήθεια είναι, αλλά σε γενικές γραμμές είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τις σκανδάλες. Στο πίσω μέρος, υπάρχει επίσης η microUSB θύρα για τη φόρτιση της μπαταρίας του DualShock 4 και μιας και το έφερε η κουβέντα, πρέπει να αναφέρουμε το σημαντικότερο αρνητικό του χειριστηρίου: τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, που δε ξεπερνάει τις 6-7 ώρες. Εδώ πίσω, υπάρχει επίσης και μία μεγάλη LED λυχνία που αλλάζει χρώματα ανάλογα με την περίσταση και είναι αυτή που θα συνεργάζεται με τη PlayStation Camera.

Οι σκανδάλες είναι πλέον κοίλες, οπότε τα δάχτυλα τις αγκαλιάζουν και δε γλιστράνε, ενώ έχουν γρήγορη και αυστηρή επιστροφή, πράγμα ιδιαίτερα χρήσιμο στα παιχνίδια.

Ένα ακόμη πολύ θετικό στοιχείο του νέου χειριστηρίου, είναι η λειτουργία της δόνησης, που πλέον είναι αρκετά μεγαλύτερης έντασης, μεταβάλλεται από πολύ χαμηλή, σε πολύ υψηλή και τη βρήκαμε αρκετά πιο "απαλή". H λειτουργία SIXAXIS πλέον είναι σωστά υλοποιημένη, οι κινήσεις είναι πιο ακριβείς, ενώ μου άρεσε ιδιαίτερα η πλοήγηση στο πληκτρολόγιο. Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε πως το DualShock 4 είναι συμβατό με το PlayStation 3, αλλά ενσύρματα και όχι ασύρματα, ενώ υπάρχει τρόπος να λειτουργήσει και στο PC, που όμως δεν είναι επίσημος.

Το DualShock 4, πωλείται και ξεχωριστά στην τιμή των €59, ενώ για την ιστορία να αναφέρουμε πως, εκτός από μαύρη, θα υπάρξει μπλε και κόκκινη έκδοση.

0 σχολια