Hori Fighting Stick Mini - Review

Η καλύτερη entry-level πρόταση της αγοράς
08 Μαρτίου 2016 13:29
Hori Fighting Stick Mini - Review

Όποιος δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά με ένα fighting game όπως είναι το Street Fighter, προφανώς δεν αντιλαμβάνεται εύκολα την επιστήμη που κρύβεται πίσω από αυτό το genre. Δε φαντάζεστε πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν τα fighting sticks σε έναν παίκτη, είτε είναι επαγγελματίας, είτε απλά κοιτάει από πιο σοβαρή σκοπιά το αγαπημένο του hobby. Στα χέρια μου έπεσε το Fighting Stick Mini της Hori, ένα entry level arcade stick που απευθύνεται στους αρχάριους του είδους, ωστόσο νομίζω πως μπορεί να ικανοποιήσει και παίκτες πιο προχωρημένου επιπέδου. Βέβαια, η εταιρία έχει σαφέστατα πιο εξελιγμένα fighting sticks τα οποία ξεφεύγουν, τόσο σε χαρακτηριστικά, όσο και σε τιμή. Ίσως στο μέλλον, αν θέλετε κι εσείς, να σας τα δείξω.

Για την ώρα ας δούμε το Mini, το οποίο έρχεται με τέλειο timing μιας και εδώ και λίγες ημέρες το πέμπτο κεφάλαιο του βασιλιά της κατηγορίας είναι κοντά μας. Αναφέρομαι φυσικά στο Street Fighter 5, το review του οποίου μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Η συσκευασία δεν παρουσιάζει εκπλήξεις. Εντός της, εκτός από το fighting stick υπάρχει μόνο ένα manual. Περνάω στο Mini. Αρχικά έχουμε να κάνουμε με συσκευή αρκετά μικρού μεγέθους η οποία χωράει τα δύο χέρια του παίκτη και τίποτα παραπάνω, εξ’ ου και το «mini» στον τίτλο. Συγκεκριμένα έχουμε 210mm στο μήκος, 150mm στο πλάτος και 87mm στο ύψος. Το βάρος του αγγίζει τα 500g και αυτό ελέω της πλαστικής του φύσης. Γενικά, τα πλαστικά που έχουν χρησιμοποιηθεί από την Hori ικανοποιούν, αλλά το δικό μου παράπονο αφορά το πόσο σταθερό μένει το περιφερειακό στις περιπτώσεις που ο παίκτης το χρησιμοποιεί σε σταθερή επιφάνεια και όχι στα γόνατα. Παίζοντας με το Mini, είχα την έννοια μου στο να την επαναφέρω με τα χέρια μου στη σωστή θέση.

Πριν περάσω στα ενδότερα, να αναφερθώ στη συνδεσιμότητα του Mini. Το περιφερειακό συνδέεται με την κονσόλα μέσω λαστιχένιου USB καλωδίου 2.5 μέτρων. Λέω κονσόλα και όχι PC γιατί επίσημα το Mini αφορά τα PS4 και PS3, ωστόσο, με λίγο ψάξιμο θα μπορέσετε να το κάνετε να λειτουργήσει και στο PC αλλά μόνο από παιχνίδια που το υποστηρίζουν. Η εναλλαγή μεταξύ PS4 και PS3 λειτουργίας γίνεται μέσω ενός διακόπτη στην πάνω δεξιά γωνία της συσκευής. Δίπλα από το διακόπτη, υπάρχουν Share και Option buttons ή Select και Start για το PS3 αντίστοιχα, καθώς και το παραδοσιακό PS Button.

Αρχικά, έχουμε 8 βασικά πλήκτρα με την ένδειξη των PlayStation συμβόλων. Τα πλήκτρα έχουν glossy φινίρισμα και στο πάτημα σε γενικές γραμμές ικανοποιούν. Ο ήχος τους, αν και δεν καταφέρνει να φτάσει τον παραδοσιακό μεταλλικό arcade ύφος, τον βρήκα άνω του μετρίου. Το feedback είναι καλό, η επιστροφή είναι αυστηρή και ειδικά για τους αρχάριους στους οποίους απευθύνονται, τα πλήκτρα του Mini δε θα απογοητεύσουν. Βέβαια, σε κινήσεις όπως το Double Tapping ή το Plinking, τα εν λόγω πλήκτρα ενδεχομένως να τα βρουν σκούρα, ειδικά σε παίκτες που έχουν δαμάσει τις προαναφερθείσες τεχνικές. Να σημειώσω πως δεν έχουμε να κάνουμε τα πιο επαγγελματικά Kuro buttons, τα οποία θα τα βρείτε σε πιο ακριβά μοντέλα της Hori, αλλά με τυπικά πλήκτρα.

Περνάω στο Joystick. Και εδώ, δεν έχουμε το ανώτερης ποιότητας και ακρίβειας Hayabusa, αλλά ένα απλό square gate joystick. Ο λεβιές είναι μεταλλικός, το Ball Top είναι σκληρό και περιστρέφεται δεξιά και αριστερά, ενώ από θέμα ακρίβειας, επίσης δεν απογοητεύει. Όταν αναφέρομαι, φυσικά στο θέμα ακρίβειας, αναφέρομαι ταυτόχρονα στα διάφορα και παραδοσιακά inputs των fighting games όπως είναι τα Shoryuken, Hadouken και Tiger Knee, τα οποία είναι όλα κυκλικής φύσεως. Στα θετικά επίσης συγκαταλέγω και τη μικρή απόσταση ενεργοποίησης των 8 κατευθύνσεων, πράγμα που βοηθάει πολύ σε κινήσεις όπως το dash και το back dash, καθώς και στις charge moves.

Το Hori Fighting Stick Mini κυκλοφορεί στα ελληνικά καταστήματα έναντι €49.99. Πρόκειται, ίσως για την καλύτερη entry-level πρόταση της αγοράς των arcade sticks που θα καλύψει και με το παραπάνω αυτούς που θέλουν να εισέλθουν στα πιο βαθιά νερά της fighting σκηνής. Αν είστε βετεράνος με τα arcade sticks, προφανώς και θα πρέπει να στραφείτε πιο εξελιγμένες προτάσεις. Αν θέλετε, όμως, να αγοράσετε το πρώτο σας arcade stick, το mini είναι μάλλον η καλύτερη επιλογή.