iPad Air 2

Το tablet που ζηλεύουν και οι haters...
11 Νοεμβρίου 2014 14:35
iPad Air 2

Μπορεί το iPhone, ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, να έχει δεχθεί σφοδρή κριτική –ασχέτως της εμπορικής επιτυχίας του- με το iPad η Apple έχει καταφέρει να κρατήσει ένα καθολικά θετικό κλίμα. Στο στούντιο των Unboxholics έφτασε το ολοκαίνουργιο iPad Air 2, ένα κόσμημα που είμαι σίγουρος πως το ζηλεύουν ακόμη και οι haters της Apple. Στα χέρια μας έχουμε τη Gold LTE έκδοση των 16GB, με τις εκδόσεις των 64GB και 128GB να υπάρχουν διαθέσιμες στα καταστήματα. Σε αντίθεση με τη συσκευασία του iPhone 6, εδώ τηρείται ο minimal χαρακτήρας σε φυσιολογικά και λογικά πλαίσια, και πρέπει να πω πως μου αρέσει πολύ. Μέσα στο κουτί, εκτός από iPad βρίσκω το μετασχηματιστή ρεύματος ευρωπαϊκών προδιαγραφών, το καλώδιο USB με την lightning απόληξη στη μία πλευρά και το γνωστό ποιοτικό φακελάκι με τα manuals, το αυτοκόλλητο και την πινέζα για την αφαίρεση της SIM.

Περνάω στο tablet. Πρώτα απ’ όλα σχεδιαστικά δεν υπάρχουν ειδοποιείς διαφορές με το πρώτο Air, ωστόσο είναι αδύνατον να μην ενθουσιαστεί κάποιος όταν πιάσει στα χέρια του Air 2 κυρίως για το πάχος και το βάρος του. Με μόλις 444 γραμμάρια και πάχος 6.1mm, το νέο tablet της Apple είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο κομψά προϊόντα της κατηγορίας. Στις υπόλοιπες διαστάσεις έχουμε 240 χιλιοστά στο ύψος, 169.5 χιλιοστά στο πλάτος, στον οποίο χώρο χωράει μία οθόνη 9.7 ιντσών. Αν και δεν είμαι fan του χρυσών αποχρώσεων στα gadgets μου, οφείλω να ομολογήσω πως του iPad του πάει περισσότερο απ’ ότι περίμενα. Βέβαια, το λευκό κομμάτι της LTE κεραίας στο πίσω μέρος, δεν είναι και ό,τι πιο κολακευτικό θα μπορούσε να κάνει η Apple, ειδικά στην Gold έκδοση του iPad.

Συνεχίζω, όμως, να λατρεύω το αλουμινένιο σκελετό, τις diamond cut άκρες σε όλο το περίγραμμα, ενώ θεωρώ όμορφο touch το μεταλλικό νίκελ δαχτυλίδι στο Home Button, το οποίο πρέπει να αναφέρω πως πλέον λειτουργεί και ως fingerprint sensor, που όμως εμένα με αφήνει παγερά αδιάφορο. Γενικότερα, η όλη αίσθηση κατά τη χρήση του νέου iPad, είναι εκπληκτική και θαρρώ πως σε αυτόν τον τομέα, η συσκευή δεν έχει και πολλούς ανταγωνιστές. Η διάταξη των πλήκτρων παραμένει η ίδια με τη μοναδική διαφορά πως στο Air 2 ο διακόπτης που αναλάμβανε το mute ή το κλείδωμα της περιστροφής της οθόνης, πλέον δεν υπάρχει. Επιπροσθέτως, τα stereo ηχεία αυτή τη φορά έρχονται με λιγότερες γρίλιες σε σχέση με το iPad Air, αλλά αυτό δε σημαίνει τίποτα απολύτως μιας και το Air 2 έχει ίσως το δυνατότερο και ποιοτικότερο ήχο που έχω ακούσει σε tablet. Μάλιστα, στο maximum volume, η δόνηση που προκαλείται από την ένταση, είναι μέχρι και ενοχλητική.

Στον εσωτερικό του κόσμο το iPad Air 2 κρύβει έναν 64-bit Α8Χ επεξεργαστή τριών πυρήνων που χρονίζεται στο 1.5GHz και, φυσικά, το δευτερεύοντα M8 coprocessor που αναλαμβάνει το βαρόμετρο, το γυροσκόπιο, το επιταχυνσιόμετρο, το GPS και την πυξίδα. Η μνήμη RAM του συστήματος φτάνει τα 2GB -νούμερο ρεκόρ για την Apple- και ο διαθέσιμος χώρος αποθήκευσης, στην έκδοση που κρατάω στα χέρια μου, βρίσκεται στα 16GB. Η οθόνη, τεχνολογίας Retina έχει μέγιστη ανάλυση 2048x1536 pixels που σε αυτές τις 9.7 ίντσες χαρίζονται 264ppi. Η μπαταρία των 7340mAh αν και δεν αγγίζει την αυτονομία του αξεπέραστου σε αυτόν τον τομέα iPad 3, ωστόσο συνεχίζει να εντυπωσιάζει με τις επιδόσεις της, αφού θα περάσουν μέρες μέχρι να χρειαστεί να το ξαναφορτίσετε. Τέλος, στις 3G/LTE εκδόσεις, αναμενόμενα, υποστηρίζεται μία τεράστια γκάμα αντίστοιχων δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στη νέα iSight κάμερα του iPad Air 2, η οποία αυτή τη φορά έρχεται με αισθητήρα ανάλυσης 8MP και τις επιτρέπει καταγράφει βίντεο 1080p στα 30fps και 720 στα 120fps. Εφόσον, όμως, δίνεται τέτοια έμφαση στην κάμερα, θα έπρεπε να υπάρχει και φλας. Για την ιστορία, η δευτερεύουσα μπροστινή κάμερα έχει ανάλυση 1.2MP και μπορεί να απαθανατίσει βίντεο έως και 720p στα 30fps. Περνάω στο κατά την άποψή μου highlight του Air 2, την πανέμορφη Retina οθόνη. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό και ικανότατο panel, με τρομερά ρεαλιστικά χρώματα, πολύ καλά επίπεδα μαύρου και ανεπανάληπτα πλούσιες γωνίες θέασης, που ειδικά σε ένα tablet τις θεωρώ απαραίτητες. Η οθόνη εντυπωσιάζει, επίσης, τόσο ως προς την καθαρότητα της εικόνας, όσο και ως προς τη φωτεινότητα. Γενικότερα, δε χωράει αμφιβολία πως το Air 2 έχει μία από τις ομορφότερες οθόνες στην κατηγορία.

Όσον αφορά στο λειτουργικό, την άποψή μου για το iOS τη γνωρίζετε, αλλά θέλω να σταθώ σε τρία σημεία. Πρώτον, είναι εντυπωσιακό το πόσο γρήγορα εκτελούνται εφαρμογές και παιχνίδια, καθώς και το πολύ βελτιωμένο multitasking το οποίο πήρε τρομερή πνοή από τα 2GB της μνήμης RAM. Τέλος, δε φαντάζεστε πόσο ομαλά τρέχουν τα παιχνίδια στο Air 2. Στο δια ταύτα. Θεωρώ πως οι κάτοχοι iPad παλαιότερων γενεών αξίζει να επενδύσουν γιατί οι βελτιώσεις είναι πολλές και σημαντικές. Δε νομίζω, όμως, ότι θα έλεγα κάτι τέτοιο και για τους κατόχους του ήδη υπέροχου iPad Air. Αυτό που στα iPad εκτιμώ περισσότερο από τα iPhone είναι η τιμολογιακή τους πολιτική, μιας και τα €470 περίπου ευρώ που ζητάει η Wi-Fi έκδοση των 16GB για το Air 2 είναι σαφέστατα κοντινότερα στην πραγματικότητα. Το σίγουρο είναι ότι η Apple στα tablets συνεχίζει να δίνει εξαιρετικές προτάσεις.

Tags: