Samsung Galaxy Tab A

Μία ενδιαφέρουσα περίπτωση tablet στα €190
16 Φεβρουαρίου 2016 14:52
Samsung Galaxy Tab A

Η Samsung εκτός από πολύ δραστήρια και με πολύ μεγάλη ποικιλία στον τομέα των smartphones, είναι το ίδιο ενεργή και στον τομέα των tablets. Αφενός η επιλογή του κατάλληλου tablet μπορεί να αποτελέσει μικρό εφιάλτη για τον υποψήφιο αγοραστή, αφετέρου δε παύει να είναι θετικό το γεγονός ότι υπάρχει μια συσκευή για τις ανάγκες του οποιουδήποτε. Στο στούντιό μας έφτασε το Samsung Galaxy Tab A, ένα σχεδόν «10ιντσο» tablet που απευθύνεται στην budget κατηγορία. Και όταν λέω budget αναφέρομαι, όχι στην επίσημη τιμή λιανικής των €280 που τη θεωρώ υψηλή και δεν είναι budget, αλλά στη ρεαλιστική τιμή που μπορείτε να το βρείτε διαθέσιμο στα ελληνικά καταστήματα και αυτή ξεκινάει από τα €190. Με αυτό το γνώμονα, λοιπόν, πάμε να δούμε τι έχει να μας δείξει το Tab A.

Το tablet της Samsung σχεδιαστικά και εκ πρώτης όψεως δίνει την εντύπωση μιας πολύ ποιοτικής και στιβαρής συσκευής. Μάλιστα το πίσω μέρος του μπορεί κάλλιστα κανείς να το μπερδέψει με μέταλλο. Ωστόσο όταν το πιάνεις στα χέρια σου αποκαλύπτεται η πλαστική του φύση. Είναι επιρρεπές στις πιέσεις, ακούγονται λίγο τα πλαστικά του, λυγίζει σχετικά εύκολα και γενικά δεν είναι ότι πιο στιβαρό έχω πιάσει στα χέρια μου. Από την άλλη για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, τέτοιου είδους συσκευές με κάνουν να νιώθω μεγαλύτερη ασφάλεια σε επικείμενες πτώσεις και κακομεταχείριση με αποτέλεσμα να νιώθω πιο άνετος όταν το χρησιμοποιώ σε σχέση με ένα πιο premium tablet.

Στο κάτω μέρος του Tab A υπάρχει υποδοχή για ακουστικά, η microUSB θύρα και τα διπλά ηχεία τα οποία κάνουν καλά τη δουλειά τους και είναι τόσο δυνατά και καθαρά όσο χρειάζεται. Στη δεξιά πλευρά βρίσκουμε το power button, τα πλήκτρα αυξομείωσης της έντασης του ήχου και slot για τη microSD κάρτα. Πίσω υπάρχει μία πολύ τυπικών επιδόσεων κάμερα των 5MP, χωρίς flash φυσικά, ενώ μπροστά πέραν του αισθητήρα της οθόνης, βρίσκω επίσης μία πολύ τυπική selfie κάμερα video κλήσεων 2MP. Αριστερά και δεξιά του φυσικού home button υπάρχουν και τα δύο πλήκτρα αφής βασικών λειτουργιών τα οποία δυστυχώς δε φωτίζονται.

Η οθόνη είναι κατά την άποψή μου η «Αχίλλειος Πτέρνα» της συσκευής. Καταρχάς έχουμε να  κάνουμε με ένα TFT panel με διαγώνιο 9.7 ιντσών. Από πλευράς φωτεινότητας, χρωμάτων και γωνιών θέασης είναι μια χαρά. Χωλαίνει αισθητά όμως στην ευκρίνεια μιας και η ανάλυση των 1024x768 επιτρέπει στο μάτι να βλέπει έντονα pixels. Ειδικά στις περιπτώσεις ανάγνωσης κειμένων. Τα 132ppi είναι ένα αποδεκτό νούμερο για video παιχνίδια και τέτοιου είδους ασχολίες, αλλά δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση στο σερφάρισμα ιστοσελίδων με κείμενα. Εν ολίγοις δε θα μπορούσα να προτείνω το εν λόγω tablet σε αυτούς που διαβάζουν πολύ κείμενα στο tablet τους. Όλους τους υπόλοιπους η οθόνη της συσκευής ενδέχεται να τους ικανοποιήσει.

Στα ενδότερα τώρα, το tablet τρέχει με τετραπύρηνο επεξεργαστή χρονισμένο στα 1.2GHz και στη WiFi έκδοση διατίθενται 1.5GB RAM, σε αντίθεση με την LTE έκδοση που έχει 2GB RAM. Από πλευράς αποθηκευτικού χώρου υπάρχουν διαθέσιμα 16GB για την WiFi και 16GB ή 32GB για την LTE έκδοση. Η μπαταρία, ένα ζωτικής σημασίας χαρακτηριστικό στα tablets κατά τη δική μου άποψη, έχει χωρητικότητα 6.000mAh και σε συνδυασμό με την όχι και τόσο απαιτητική οθόνη, έχει καλές επιδόσεις, κρατώντας τη συσκευή σε λειτουργία έως και δύο μέρες έντονης χρήσης.

Στο λειτουργικό δεν μπορώ να έχω παράπονα. Το tablet έρχεται με εγκατεστημένη την 5.0.2 έκδοση του Android και είναι ντυμένο με την πιο πρόσφατη υλοποίηση του TouchWiz της Samsung. Απαλλαγμένο από τα βάρη του παρελθόντος, το TouchWiz προσφέρει ανέσεις όπως είναι η εξαιρετικά χρήσιμη λειτουργία -ειδικά για μεγάλες οθόνες- των πολλαπλών παραθύρων και τη δυνατότητα δημιουργίας πολλών διαφορετικών προφίλ, ώστε ο καθένας στην οικογένεια να χειρίζεται το tablet από τη δική του προοπτική. Στο λειτουργικό υπάρχουν όλες οι ανέσεις, τα χαρακτηριστικά και οι λειτουργίες που απαιτούνται. Στο κομμάτι του multitasking το hardware ανταποκρίνεται σωστά και γενικά το tablet χαρίζει μια άνετη και ομαλή χρήση.

VIDEO REVIEW

 

Όπως ανέφερα και παραπάνω, το Tab A της Samsung μπορείτε να το βρείτε στα ελληνικά καταστήματα με τιμή που ξεκινάει από τα €190. Γενικά δε θα το χαρακτήριζα κακή περίπτωση για κάποιον που δεν έχει εξαιρετικά υψηλές απαιτήσεις από ένα tablet. Επαναλαμβάνω ότι ελέω της πολύ χαμηλής ανάλυσης σε αυτές τις ίντσες δεν το προτείνω σε αυτούς που διαβάζουν πολύ σε μία τέτοια συσκευή. Για όλους τους υπόλοιπους θα μπορούσε να ανήκει στη λίστα των υποψήφιων προς αγορά συσκευών.