Sony Xperia Z4

Η επιστροφή της Sony στις δόξες...
24 Αυγούστου 2015 12:29
Sony Xperia Z4

Θεωρώ πως η Sony εδώ και καιρό προσπαθεί να βρει το μεταβατικό της στάδιο, όσον αφορά τις συσκευές Xperia. Κάνει πολλές αψυχολόγητες κινήσεις, που άλλοτε τις βγαίνει προς το καλό και άλλοτε όχι. Το σίγουρο είναι ότι παλεύει και προσπαθεί να βρει και πάλι τον παλιό, καλό εαυτό της. Στα χέρια μου έφτασε το Sony Xperia Z4, ένα Android tablet που αποδεικνύει πως αν ο Ιαπωνικός κολοσσός θέλει, μπορεί. Το Xperia Z4 καταρχάς εντυπωσιάζει σχεδιαστικά. Αποτελείται κυρίως από πλαστικό, στο πίσω μέρος καλύπτεται από ματ επίστρωση που βοηθάει στο καλύτερο κράτημα, ενώ δε γίνεται να μη σχολιάσω το απίστευτα λεπτό σώμα του που σε πάχος φτάνει τα 6.1 χιλιοστά. Αυτό, σε συνδυασμό με το πλαστικό που προανέφερα, χαρίζουν ένα αστεία χαμηλό βάρος για tablet που δεν ξεπερνάει τα 393 γραμμάρια.

Πραγματικά όταν το έπιασα για πρώτη φορά στα χέρια μου, νόμιζα πως πρόκειται για dummy συσκευή επίδειξης που βλέπουμε στα καταστήματα. Είναι τόσο ελαφρύ και λεπτό, που μπορούσα να κάνω scroll σε ιστοσελίδες κρατώντας το με το ένα χέρι, πράγμα αδύνατον στα περισσότερα tablets με οθόνη 10.1 ιντσών. Και μιας και καταπιάστηκα με τις διαστάσεις, ας ολοκληρώσω, λέγοντας πως, σε διάταξη πορτραίτου, το tablet καταλαμβάνει 254 χιλιοστά στο ύψος και 167 χιλιοστά στο πλάτος.

Στο υπόλοιπο σχέδιο, το Xperia Z4 αποτελείται από επίπεδες επιφάνειες, και ελαφρώς καμπυλωτές άκρες στο περίγραμμα που βοηθούν επίσης στο άνετο κράτημα. Εκεί υπάρχει το slot της κάρτας Sim (για το LTE μοντέλο), το κλασικό και εύχρηστο μεταλλικό power button των Xperia, θύρα audio jack 3.5mm για τα ακουστικά, slot για την microSD κάρτα και το πλήκτρο της αυξομείωσης της έντασης του ήχου των ηχείων. Τα στερεοφωνικά ηχεία, τώρα, βρίσκονται στα δεξιά και αριστερά της οθόνης και οφείλω να ομολογήσω πως εντυπωσιάστηκα από τις επιδόσεις του. Παράγουν έναν δυνατό και μεστό ήχο, πράγμα που δεν το περίμενα από συσκευή η οποία είναι αδιάβροχη. Συγκεκριμένα, η συσκευή είναι ανθεκτική στο νερό και στη σκόνη με δείκτη IP65 και IP68, που σημαίνει ότι μπορείτε να ρίξετε νερό πάνω του, αλλά όχι να το βουτήξετε πλήρως στο νερό για αρκετή ώρα.

Στο μπροστά μέρος υπάρχει μία κάμερα 5.1 megapixel και στο πίσω μέρος, μία κάμερα των 8.1 megapixel. Δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με tablet, και οι δύο κάμερες της συσκευής ανταπεξέρχονται επάξια στο ύψος των περιστάσεων, με όμορφες φωτογραφίες και Full HD video, HDR τεχνολογία, πολύ καλό image stabilization, αλλά χωρίς flash. Η οθόνη του Z4 είναι κατά την άποψή μου, το δυνατότερό του σημείο. Πρόκειται για panel τύπου IPS LCD, με διαγώνιο 10.1 ιντσών όπως προείπα, ανάλυσης 2K -συγκεκριμένα 2560x1600pixels- και πυκνότητα 299ppi. Η οθόνη του tablet παράγει πανέμορφα, φυσικά και ζωντανά χρώματα, με φοβερή αντίθεση, έχει εξαιρετική ευκρίνεια και πολύ υψηλή φωτεινότητα. Η εμπειρία θέασης υψηλής ευκρίνειας βίντεο, από σειρές ή ταινίες, είναι πραγματικά εκπληκτική.

Στα ενδότερα τώρα. Το Z4 τρέχει με το Snapdragon 810 chipset της Qualcomm, το οποίο αποτελείται από δύο τετραπύρηνους επεξεργαστές χρονισμένους στα 1.5GHz και 2.0GHz, καθώς και από τον Adreno 430 που είναι υπεύθυνος για τα γραφικά. Πρόκειται για έναν από τους γρηγορότερους επεξεργαστές της αγοράς, που με έβγαλε ασπροπρόσωπο σε οτιδήποτε του ζήτησα να κάνει, είτε σε ελαφριές, είτε σε βαριές εργασίες, όπως είναι το gaming. Το μοναδικό παράπονο που έχω είναι ότι o CPU ζεσταίνεται υπερβολικά, αλλά ελέω της μεγάλης επιφάνειας η θερμότητα απλώνεται ισόποσα και δεν ενοχλεί εξαιρετικά, όπως συμβαίνει με το Z3+ smartphone που θα δείτε στα επόμενα επεισόδια.

Στα της προσωρινής μνήμης, το Z4 έχει 3GB διαθέσιμα στη RAM, ενώ ο χώρος αποθήκευσης ανέρχεται στα 32GB, με δυνατότητα επέκταση μέσω microSD κάρτας έως και 128GB. Η μπαταρία, τώρα, σε ρεύμα έχει χωρητικότητα 6000mAh, φορτίζει σε περίπου 4 ώρες και με βαριά χρήση η διάρκεια ζωής της μπορεί να φτάσει με άνεση έως και δύο ολόκληρες ημέρες. Τέλος, όσον αφορά το software, το Z4 έρχεται με εγκατεστημένη την 5.0 έκδοση του Android, κοινώς Lollipop. Αν και η Sony έχει αρκετά πρόσθετα χαρακτηριστικά που πίστευα πως θα επιβαρύνουν τη λειτουργία, το λειτουργικό συμπεριφέρεται άψογα. Είναι γρήγορο, είναι πλήρες και πλούσιο σε χαρακτηριστικά και γενικά χαρίζει μία πάρα πολύ ομαλή λειτουργία. Προσπάθησα να βρω σημαντικές ελλείψεις ή προβλήματα, αλλά μάταια.

VIDEO REVIEW

 

Σε τελική ανάλυση, το Z4 με εντυπωσίασε περισσότερο απ’ όσο πίστευα. Γενικά η Sony έχει καιρό να με ενθουσιάσει με mobile συσκευή της. Το tablet της είναι όμορφο, είναι πανάλαφρο και άνετο στη χρήση, είναι πολύ γρήγορο και είναι ικανό για πολλά πράγματα, τόσο για έναν επαγγελματία, όσο και για αυτούς που θέλουν αψεγάδιαστη απλή χρήση. Είναι όμως και ακριβό μιας και ζητάει περίπου €600 για την απλή Wi-Fi έκδοση και €700 για την LTE έκδοση. Αν διαθέτετε, ωστόσο, το budget και δε δειλιάζετε να το ξοδέψετε σε ένα tablet, δε θα απογοητευτείτε.

Tags: