Samsung Galaxy Note9 review

Το πιο ολοκληρωμένο τηλέφωνο της αγοράς!
11 Αυγούστου 2018 07:34
Samsung Galaxy Note9 review

Η παγκόσμια παρουσίαση του Galaxy Note9, έγινε στις 9 Αυγούστου στην Νέα Υόρκη, σε ένα unpack event, όπως το ονομάζει η Samsung, στο οποίο οι Unboxholics ήταν εκεί. Βέβαια, καταφέραμε και εξασφαλίσαμε για όλους εσάς από τον Γερμανό, μία συσκευή και σας την παρουσιάζουμε. Στο τέλος του άρθρου σας περιμένει μια όμορφη έκπληξη! Αυτό, λοιπόν, είναι το Samsung Galaxy Note9. Στο παρελθόν έχω δείξει τη συμπάθειά μου για τη σειρά Note της Samsung. Θεωρώ αυτές τις συσκευές τις πιο ολοκληρωμένες, όχι μόνο από την οικογένεια της Samsung, αλλά και γενικότερα. Το Note9, εκ πρώτης όψεως, δε φαίνεται να έχει δεχθεί σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τον προκάτοχό του. Όταν το έπιασα στα χέρια μου όμως ένιωσα κάποιες θετικές βελτιώσεις, όπως το γεγονός ότι είναι λεπτότερο και λιγάκι πιο άνετο στο κράτημα. Για να είμαι ειλικρινής, θα ήθελα κάτι πιο γενναίο σχεδιαστικά, αλλά έχω την εντύπωση πως έχει επιτευχθεί ήδη το ιδανικό για την Samsung, οπότε δε βλέπω και λόγο να γίνουν ριζικές αλλαγές. Μια αλλαγή, για παράδειγμα, που εγκρίνω, είναι η τοποθέτηση του αισθητήρα δαχτυλικών αποτυπωμάτων, κάτω και όχι δίπλα από τους φακούς της κάμερας. Το μέγεθος της συσκευής όμως είναι τέτοιο που ακόμη και εκεί, άνθρωποι με μικρότερα χέρια θα ζορίζονται να βρίσκουν με ευκολία τον αισθητήρα.

Η γυάλινη φύση συνεχίζει να υφίσταται, τόσο στο μπροστά, όσο και στο πίσω μέρος, με ένα μεταλλικό αλουμινένιο πλαίσιο να ενώνει τις δύο Gorilla Glass 5 επιφάνειες. Προστέθηκαν δύο επιπλέον χρωματισμοί, οπότε συνολικά έχουμε τέσσερις. Εγώ είμαι τυχερός και έχω στα χέρια μου το Ocean Blue, αυτό δηλαδή που μου έκλεισε το μάτι από την αρχή. Συνολικά, όπως συνηθίζει τελευταία η Samsung, έχουμε να κάνουμε με μία εξαιρετικά στιβαρή και ποιοτική κατασκευή. Το audio jack δηλώνει για ακόμη μία φορά βροντερό παρόν, το τηλέφωνο για τη φόρτιση και τη μεταφορά δεδομένων έχει μια type-C θύρα, ενώ στα του ήχου, έχουμε ένα κανονικό ηχείο στο κάτω μέρος, ωστόσο το ακουστικό στηρίζει ηχητικά τη συσκευή, με αποτέλεσμα να έχουμε μία έντονη stereo αίσθηση. Τολμώ να πω πως ο ήχος στο Note9 είναι ό,τι καλύτερο έχουμε δει από την Samsung τα τελευταία χρόνια, παρόλο που η συσκευή είναι αδιάβροχη με IP68 πιστοποίηση.

Αυτό που ρίχνει τα σαγόνια στο Note9 είναι η οθόνη. Έχουμε διαγώνιο 6.4 ιντσών, με πολύ περιορισμένα περιθώρια, ελαφριά καμπυλότητα στις δύο πλαϊνές πλευρές και άπλετο χώρο για να δεις, να παίξεις, να δουλέψεις. Η ανάλυση φτάνει τα 1440x2960 pixels, η φωτεινότητα είναι εκθαμβωτική, τα χρώματα δεν χορταίνονται, υπάρχει υποστήριξη HDR10, ενώ το sAMOLED του πράγματος χαρίζει τα καλύτερα μαύρα της αγοράς. Χωρίς ίχνος αμφιβολίας, το Note9 κουβαλάει την καλύτερη οθόνη που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε τηλέφωνο. Μετά τις εκρηκτικές περιπέτειες των προηγούμενων χρόνων, η Samsung δεν το βάζει κάτω και καταφέρνει να χωρέσει μία τεράστια μπαταρία 4000mAh στο Note9, η οποία με μικρές παραμετροποιήσεις, όπως η ελαφριά μείωση της ανάλυσης, μπορεί να κρατήσει έως και δύο 24ωρα και αυτό είναι ένας από τους λόγους που αγαπάω τα Note! Φυσικά υποστηρίζεται ασύρματη αλλά και ταχεία φόρτιση.

Ώρα να μιλήσω για το stylus, το σήμα κατατεθέν των Note. Η γραφίδα γνωρίζει μεγάλες στιγμές φέτος. Ως προς τη γενική χρήση της, ναι, έχει παραμείνει ίδια. Αυτό που έχει αλλάξει όμως είναι το γεγονός ότι έχει προστεθεί Bluetooth υποστήριξη, κάτι που την κάνει να αλληλεπιδρά με τη συσκευή, εξ αποστάσεως. Έχει διάφορες χρήσεις. Επί παραδείγματι, με παρατεταμένο πάτημα, ανοίγει η εφαρμογή της κάμερας. Με δύο διαδοχικά πατήματα αλλάζεις από την πίσω, στην selfie κάμερα και με ένα απλό πάτημα ενεργοποιείται το κλείστρο. Η μπαταρία του stylus διαρκεί 30 λεπτά, αλλά για να φορτίσει χρειάζονται μόλις 40 δευτερόλεπτα εντός της ειδικής θύρας, πάνω στο τηλέφωνο. Κάποτε, ήμουν από αυτούς που δεν πολυπίστευαν στη χρησιμότητα του stylus, αφού έζησα μαζί του για πάνω από ένα χρόνο, πλέον μου λείπει.

Στο εσωτερικό του και προς τη δική μας πλευρά του Ατλαντικού Ωκεανού, το Note9 έρχεται με τον Exynos 9810, έναν ικανότατο οκταπύρηνο επεξεργαστή, που σε συνδυασμό με την Mali-G72 στα γραφικά, μπορούν να φέρουν εις πέρας τις πλέον απαιτητικές διεργασίες, από gaming, έως επαγγελματικές multimedia εφαρμογές. Στη μνήμη RAM, έχουμε 6GB για το μικρό και 8GB για το μεγάλο μοντέλο. Το μικρό προς αποθήκευση διαθέτει 128GB, ενώ στο μεγάλο Note9 ο αποθηκευτικός χώρος φτάνει το μισό terabyte, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζεται και επέκταση για ακόμη μισό terabyte μέσω SD κάρτας. Το νούμερο είναι εντυπωσιακά μεγάλο. Θέλω όμως να εκφράσω το παράπονό μου, όσον αφορά στο μικρό μοντέλο. Θεωρώ πως και τα δύο μοντέλα έπρεπε να έχουν 8GB στη μνήμη RAM.

Η Samsung κάνει λόγο για εξελιγμένο σύστημα ψύξης και για πρώτη φορά σε Note, εστιάζει πολύ στο gaming. Πράγματι τα πρώτα teardown δείχνουν ένα τεράστιο σύστημα υδρόψυξης το οποίο είναι ικανό να κρατάει τις θερμοκρασίες σε λογικά επίπεδα, ακόμη και σε ακραίο gaming, κάτι που και ο ίδιος διαπίστωσα παίζοντας. Αν μη τι άλλο είναι μία παράξενη αλλά ευπρόσδεκτη αλλαγή κατεύθυνσης, για μια συσκευή που παραδοσιακά θεωρούταν «business». Στα του λογισμικού, δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που έχουν αλλάξει και πάνω κάτω, πέρα από τις λειτουργίες του stylus, αυτό που βρήκα είναι το ίδιο με αυτό που βίωσα στο S9 πριν μήνες. Το experience UI 9.5, το οποίο βασίζεται στο Android 8.1 έχει όλα όσα χρειάζονται, συν ένα σκασμό από λειτουργίες που στο μέσο χρήστη δε χρειάζονται. Εμένα λίγο με κουράζει αυτό το πλήθος λειτουργιών και μέχρι να το φέρω στα μέτρα μου, ξοδεύω πολλές ώρες. Για να καταλάβετε, αυτό που προσπαθώ κάθε φορά να κάνω είναι να σταματήσω όλα αυτά να ξοδεύουν πόρους, άρα και να κερδίζω στην μπαταρία. Ευτυχώς, το καταφέρνω σε ικανοποιητικό βαθμό και αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να δώσω εύσημα στην Samsung, η οποία δε σε υποχρεώνει να τα βλέπεις αν δεν τα θέλεις.

Όσον αφορά τις κάμερες, το Note9 ενσωματώνει μία εξαιρετικής ποιότητας selfie κάμερα των 8MP, δίπλα από τον αισθητήρα ανάγνωσης της ίριδας. Οι βασικές, πίσω Dual Pixel κάμερες των 12MP, έχουν f/1.5 και f/2.4, auto-HDR, οπτικό σταθεροποιητή και μπορούν να καταγράψουν βίντεο ανάλυσης 4K στα 60fps. Με τη βοήθεια της Α.Ι. η κάμερα του Note 9 αναβαθμίζεται και μπορεί να αναγνωρίζει χάρη σε αυτή 20 διαφορετικά είδη σκηνών και να ενσωματώνει τις σωστές -κατά αυτήν- ρυθμίσεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Οι επιδόσεις, γενικότερα, είναι φανταστικές, τόσο στα φωτεινά, όσο και στα σκοτεινά σκηνικά. Στις φωτογραφίες διαπίστωσα λίγο πιο κορεσμένα χρώματα από αυτό που εγώ θεωρώ ιδανικό, αλλά άλλοι μπορεί να το προτιμούν. Το Samsung Galaxy Note9 θα ξεκινήσει να διατίθεται στην αλυσίδα καταστημάτων Γερμανός στις 24 Αυγούστου, ωστόσο μπορείτε να το προπαραγγείλετε από τώρα. Όσον αφορά στην τιμή, το μικρό μοντέλο των 128GB κοστίζει €1049, ενώ το μεγάλο μοντέλο των 512GB αγγίζει τα €1299 παρακαλώ. Προφανώς μιλάμε για υψηλότατες τιμές και νομίζω πως δυστυχώς θα πρέπει να αποδεχτούμε το νέο μοντέλο κοστολόγησης αυτών των συσκευών, από όλες τις καταξιωμένες εταιρίες.

Και περνάω στην έκπληξη που κράτησα για το τέλος. Σε συνεργασία με τον Γερμανό, σας χαρίζουμε ένα ολοκαίνουργιο, σφραγισμένο Note9, σε μαύρο χρώμα. Για να το κερδίσετε, αυτό που έχετε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε τα βήματα που θα βρείτε στην περιγραφή του βίντεο που συνοδεύει το άρθρο. Καλή επιτυχία σε όλους και όλες!