OnePlus 6 Review

Η "Σταυροφορία" της OnePlus συνεχίζεται...
31 Μαΐου 2018 08:53
OnePlus 6 Review

Και έφτασε, λοιπόν, η στιγμή που ακόμη ένα τηλέφωνο της OnePlus βρίσκεται στα χέρια μου και εγώ κλίνομαι να μιλήσω γι’ αυτό. Δε σας κρύβω ότι εφόσον έχω δείξει τον ενθουσιασμό μου και την προτίμησή μου στην OnePlus εδώ και χρόνια, το φορτίο που κουβαλάω σε μία τέτοια κριτική, είναι βαρύτερο. Και σας διαβεβαιώνω ότι, όπως κάνω με κάθε τι που λατρεύω, η οπτική μου είναι πάντα αυστηρότερη, μιας και πλέον έχω απαιτήσεις από μια εταιρία που καλώς ή κακώς, έχει ανέβει ραγδαία. Στο στούντιο των Unboxholics έφτασε το OnePlus 6, το νέο smartphone της κινεζικής εταιρίας που έρχεται μήνες μετά την έλευση του εξαιρετικού OnePlus 5T. Υπάρχουν αλλαγές, υπάρχουν βελτιώσεις, υπάρχουν όμως και οι συμβιβασμοί, οπότε ας τα πάρω με τη σειρά.

Η OnePlus, στο 6, υιοθετεί το γυαλί ως το κύριο υλικό. Έτσι, τόσο στο μπροστά, όσο και στο πίσω μέρος το τηλέφωνο καλύπτεται από γυάλινες επιφάνειες, οι οποίες εφάπτονται πάνω σε ένα αλουμινένιο πλαίσιο. Το OnePlus 6 έρχεται σε δύο αποχρώσεις, αυτή του Midnight Black, με θολωμένο το πίσω μέρος και αυτή του Mirror Black, το οποίο χαρίζει ένα πολύ εντυπωσιακό καθρεπτιζόμενο θέαμα. Παρεμπιπτόντως, το γυαλί πλέον άνοιξε το δρόμο και για το NFC, κάτι που έλειπε από τις συσκευές της OnePlus. Το τηλέφωνο είναι αισθητά λεπτό, η ποιότητα κατασκευής βρίσκεται στα ύψη και γενικά έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ στιβαρό premium σύνολο. Παρόλες τις αλλαγές, το OnePlus 6 συνεχίζει να είναι ένα τηλέφωνο που στα χέρια μου κάθεται φανταστικά και αυτό είναι που μετράει σε τελική ανάλυση.

Ο slider των ειδοποιήσεων πλέον ζει στην δεξιά πλευρά, λίγο πιο δύστροπος απ’ ότι στο παρελθόν, ενώ το ελαφρώς αλλαγμένο σχέδιο στον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, δεν άλλαξε, ούτε την ταχύτητα εύρεσής του με το δάχτυλο, ούτε την αποτελεσμάτικότητά του, που έτσι κι αλλιώς ήταν εξαιρετικά και τα δύο. Η εταιρία επιμένει στο audio jack και αυτό είναι προς τιμήν της, μιας και θεωρώ πως ακόμη δεν ήρθε η εποχή που όλα τα ακουστικά μας είναι Bluetooth και όχι, οι λύσεις με τους αντάπτορες, δεν είναι βιώσιμες στην καθημερινότητα. Δηλώνω πολύ απογοητευμένος με το μοναδικό ηχείο της συσκευής, το οποίο ακούγεται πολύ χειρότερα από το παρελθόν και δεν αγγίζει ούτε καν το μέσο όρο των high-end smartphones. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην αδιαβροχοποίηση, την οποία η OnePlus δε θέλει πολυδιαφημίζει, μιας και δεν είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες, αλλά διάφορα βίντεο στο internet δείχνουν πως το OnePlus 6 είναι ανθεκτικό στην έκθεση σε νερό.

Η οθόνη είναι αυτή που κατά την άποψή μου δέχτηκε τις περισσότερες αλλαγές. Το Notch πλέον χτύπησε και την OnePlus, με αποτέλεσμα να οθόνη 6.28” η οποία καταλαμβάνει το 83.8% του σώματος, χαρίζοντας μία αρκετά bezel-less συσκευή. Το Notch είναι σαφέστατα μικρότερο από την πρώτη του υλοποίηση από την Apple, ωστόσο συνεχίζω να πιστεύω πως πολλές φορές γίνεται ενοχλητικό μιας και υπάρχουν εφαρμογές που δεν το υποστηρίζουν, ενώ πολλά στοιχεία στην status bar κρύβονται, όπως το ποσοστό της μπαταρίας. Για τους γκρινιάρηδες, υπάρχει επιλογή από το μενού, για να απενεργοποιηθεί. Στα υπόλοιπα, έχουμε να κάνουμε με μία Optic AMOLED οθόνη που προστατεύεται από γυαλί Gorilla Glass 5 και έχει ανάλυση 1080x2280 pixels, η οποία, δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από οθόνες μεγαλύτερες ανάλυσης και αυτό ειλικρινά δεν ξέρω πως έχει επιτευχθεί. Απεναντίας, το πάνελ χαρίζει εκπληκτικά μαύρα και λευκά, τρομερή ευκρίνεια, όμορφα χρώματα και πλούσιες γωνίες θέασης. Κατ’ εμέ, μία από τις ομορφότερες οθόνες εκεί έξω.

Η χαμηλή ανάλυση της οθόνης, φυσικά σε συνάρτηση με τη διαχείριση των πόρων από το software, έχουν για ακόμη μία φορά ευεργετική επίπτωση στην μπαταρία των 3300mAh που έγινε ακόμη καλύτερη, με αποτέλεσμα να αντέχει τουλάχιστον 1.5 μέρα βαριάς χρήσης. Η τεχνολογία του dash charge συνεχίζει να αποτελεί ό,τι γρηγορότερο υπάρχει σε ταχεία φόρτιση, αλλά θεωρώ φάουλ από την OnePlus, ειδικά τώρα που έχει γυαλί στο πίσω μέρος, να μην ενσωματώσει τεχνολογία ασύρματης φόρτισης. «Η ταχύτητα που χρειάζεσαι» λέει το μότο της εταιρίας για το OnePlus 6 και εγώ δεν έχω παρά να συμφωνήσω, αν και πιστεύω πως το τηλέφωνο παραείναι γρήγορο για το μέσο χρήστη. Τα γρανάζια του γυρίζουν με το Snapdragon 845 chipset της Qualcomm το οποίο αποτελείται από έναν ταχύτατο οκταπήρυνο επεξεργαστή και την Adreno 630 για τα γραφικά. Στην RAM υπάρχουν 8GB διαθέσιμα, ενώ στα του αποθηκευτικού χώρου, στην έκδοση που έχω εγώ στα χέρια μου, υπάρχουν 256GB τα οποία ακόμη και με 4K videos δε γεμίζουν καθόλου εύκολα. Δεν υποστηρίζεται SD κάρτα, ωστόσο η συσκευή δέχεται DUAL Sim διάταξη.

Το OnePlus 6 έρχεται με εγκατεστημένο το Oxygen OS της ίδιας της εταιρίας, το οποίο έχει ως βάση το Android Oreo και πρακτικά έχουμε να κάνουμε με μία έκδοση πολύ κοντά στο stock λειτουργικό της Google. Χωρίς φανφάρες, χωρίς αχρείαστες εφαρμογές και με τα απολύτως απαραίτητα, το Oxygen OS είναι ένα από τα πλέον αξιόπιστα λειτουργικά συστήματα, που είτε αφορά στο multitasking, είτε οτιδήποτε άλλο, δεν απογοητεύει. Μόνο όσοι έχουν χρησιμοποιήσει για κάποιο καιρό OnePlus μπορούν να αντιληφθούν την απροβλημάτιστη και γλυκιά εμπειρία χρήσης.

Η OnePlus υποσχέθηκε πως θα πάρει σοβαρά το feedback σχετικά με την κάμερα των συσκευών της και βάλθηκε να κάνει σοβαρά βήματα προς την βελτίωση των φακών της. Καταρχάς, έχουμε να κάνουμε με διπλό φακό των 16MP και 20MP με f/1.7. Ο φακός είναι αισθητά πιο wide από το συνηθισμένο πράγμα που δίνει στο χρήστη τη δυνατότητα να καταγράφει περισσότερα, από μικρότερη απόσταση. Επιπροσθέτως, πλέον έχουμε οπτικό σταθεροποιητή και καταγραφή 60fps σε 4K ανάλυση. Το portrait mode είναι καλό, το HDR δίνει φανταστικά αποτελέσματα σε φωτογραφίες και τα βίντεο, στο σύνολό τους είναι καλά. Με ενόχλησε ένας μωβ χρωματισμός στο preview της κάμερας, όταν έχουμε συνθήκες χαμηλού φωτισμού που μάλλον προέρχεται από το αυτόματο exposure, μιας και εξαφανίζεται στο Pro Mode. Αυτό έχει να κάνει με το software και ελπίζω να διορθωθεί σύντομα. Γενικά, η κάμερα, σε σχέση με το OnePlus 5T είναι βελτιωμένη, ωστόσο συνεχίζω να θεωρώ πως υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης, ειδικά σε ό,τι αφορά στα βίντεο.

Το OnePlus 6 έρχεται σε τρεις εκδόσεις, αυτή των 6GB RAM με 64GB αποθηκευτικού χώρου στα €519, αυτή των 8GB RAM και 128GB αποθηκευτικού χώρου στα €569 και αυτή των 8GB και 256GB αποθηκευτικού χώρου στα €619. Καταρχάς, το μικρό μοντέλο δεν το προτείνω, μιας και με €50 επιπλέον παίρνετε 2GB RAM επιπλέον και διπλάσιο αποθηκευτικό χώρο. Τα υπόλοιπα δύο και δεδομένου των επίσημων τιμών που δίνει το online κατάστημα της OnePlus, είναι κατά την άποψή μου τα πιο value for money high end smartphones που υπάρχουν εκεί έξω. Όσο κι αν στείψω το μυαλό μου, καλύτερη πρόταση στα €569 δε μπορώ να βρω. Οι κάτοχοι του 5T δε νομίζω ότι πρέπει να θορυβηθείτε και καλά θα κάνετε να περιμένετε το 6T. Όλοι οι υπόλοιποι, και εφόσον το budget σας βρίσκεται εκεί γύρω, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήσετε το OnePlus 6 να περάσει απαρατήρητο.