Τα €1000 του Samsung Galaxy S9+

Η "στάσιμη" ναυαρχίδα της Samsung
15 Μαρτίου 2018 13:10
Τα €1000 του Samsung Galaxy S9+

Ακόμη μία χρονιά, ακόμα ένα Galaxy S και ακόμη μία φορά εγώ εδώ, για να σας μεταφέρω την άποψή μου. Πριν σας μιλήσω για το Galaxy S9+ να πω ότι το S8 δε με είχε εντυπωσιάσει αλλά το Note 8 με κράτησε για πολλούς μήνες κάτοχό του και συνεχίζω ακόμη να το θεωρώ ως μία από τις καλύτερες στιγμές της Samsung. Με το Galaxy S9 η Samsung θέλει απλά να τελειοποιήσει το πακέτο. Δεν είναι μία ολοκαίνουρια συσκευή, δεν έχει τίποτα σοκαριστικά καινοτόμο και πρωτοποριακό και γενικά μοιάζει επικίνδυνα πολύ με το κατά πολύ φθηνότερο πλέον S8. Έχει και έναν τεράστιο ανταγωνισμό και μιλάω πάντα για το στρατόπεδο των Android, που ολοένα και αυξάνεται και ολοένα φέρνει τη Samsung σε δυσκολότερη θέση να πουλήσει κάτι που κοντεύει τα €1.000.

To S9 δεν παίρνει καμία σχεδιαστική πρωτοβουλία και ακολουθεί ευλαβικά τη σχετικά επιτυχημένη συνταγή του S8. Για να το θέσω πιο απλά, ένα άπειρο μάτι δε θα μπορέσει να ξεχωρίσει το S8 από το S9 αν τα δει πάνω σε ένα τραπέζι. Αυτό που κάνει το S9 τελικά να ξεχωρίζει είναι τα ελαφρώς λεπτότερα bezels πάνω και κάτω και ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων, ο οποίος βρίσκεται πλέον κάτω από την κάμερα. Όχι ότι βρίσκεται σε τέλεια θέση, αλλά σίγουρα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη από το παρελθόν. Φαίνεται η κατακραυγή του κόσμου επέφερε αποτελέσματα. Τα υπόλοιπα παραμένουν ίδια με γυαλί Gorilla Glass 5 εμπρός και πίσω, μεταλλικό πλαίσιο και -ευτυχώς- audio jack 3.5mm.  Βελτίωση γνώρισαν τα ηχεία τα οποία απέκτησαν stereo φύση, μιας και το ακουστικό για τις κλήσεις πλέον λειτουργεί και σαν δεύτερο ηχείο. Οι επιδόσεις είναι εντυπωσιακές ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι η συσκευή είναι αδιάβροχη με πιστοποίηση IP68.

Η οθόνη δεν έχει γνωρίσει κάποιες αλλαγές και η αλήθεια είναι ότι δεν τις χρειαζόταν μιας και μιλάμε για ίσως την καλύτερη οθόνη που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε smartphone. Πέρα από το γεγονός ότι είναι 20% φωτεινότερη, η QHD+ ανάλυση στις 6.2 ίντσες με αυτά τα σχεδόν ανύπαρκτα bezels σε κάνουν να μην την χορταίνεις. Φανταστικά λευκά, φανταστικά μαύρα, ζωντανά χρώματα, εξαιρετικές γωνίες θέασης.

Το Samsung Galaxy S9+ ενσωματώνει τον οκταπύρηνο Exynos 9810 ο οποίος αναμενόμενα είναι παντοδύναμος, 6GB RAM και 64GB αποθηκευτικού χώρου. Η Duos έκδοση που έχω εγώ υποστηρίζει δεύτερη SIM, ή στη θέση της microSD έως 400GB. Η μπαταρία έχει χωρητικότητα 3.500mAh και σε ότι αφορά τις επιδόσεις της, απλά και αυτή βγάζει μία μέρα κανονικής χρήσης. Τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο.

Σε ότι έχει να κάνει με το software, έχουμε να κάνουμε με το Experience UI της Samsung στην έκδοση 9, το οποίο βασίζεται στο Android 8.0 Oreo. Και εδώ, τίποτα απολύτως δεν έχει αλλάξει. Μιλάμε για το λειτουργικό το οποίο απολαμβάνουν έτσι ακριβώς όπως είναι οι κάτοχοι του S8. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, μιας και η Samsung έχει εξελίξει πολύ το UI της το οποίο παραδίδει μία πολύ πλούσια εμπειρία στο χρήστη, με εξαιρετικό multitasking. Ίσως το παρακάνει με τις λειτουργίες και τις ανέσεις αλλά αυτό είναι θέμα γούστου. Εγώ για να είμαι ειλικρινής κουράζομαι λίγο από όλο αυτό το χαμό χαρακτηριστικών του UI.

Το μεγάλο selling point και σε αυτό που στάθηκε πολύ η Samsung κατά την αποκάλυψη των νέων S μοντέλων, είναι η ανανεωμένη κάμερα που στο S9+ και μόνο είναι διπλή. Συγκεκριμένα υπάρχουν δύο φακοί των 12MP με τον έναν εκ των δύο να φέρει μεταβαλλόμενο διάφραγμα για πρώτη φορά σε κινητό τηλέφωνο. Αυτό ο φακός λοιπόν που τον βρίσκουμε και στο S9, προσφέρει επιλογή διαφράγματος f/1.5 ή f/2.4. Αυτό πρακτικά σημαίνει φωτογραφίες ότι σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, οι φωτογραφίες έχουν και ακρίβεια αλλά και ωραίο depth of field. Δε χρειάζεται καν να πω ότι σε συνθήκες καλού φωτισμού τα αποτελέσματα ρίχνουν σαγόνια. Ειδικά το dynamic range με άφησε άφωνο. Επιπλέον, στα video, ακόμη και στο 4K το image stabilization είναι από τα καλύτερα που έχω δει, ενώ δεν πρέπει να ξεχάσω να αναφέρω τη Super Slow Motion λειτουργία η οποία έχει πλάκα αλλά για να γίνει σωστά χρειάζεται και μία διαδικασία. Βέβαια τα 720p χαλάνε πολύ το αποτέλεσμα. Η selfie κάμερα των 8MP παρέμεινε η ίδια, μόνο που αυτή τη φορά προστέθηκε η λειτουργία των AR Emoji, τα οποία…δε δουλεύουν.

Αν το δεις μεμονωμένα, το Samsung Galaxy S9+ είναι ένα από τα πληρέστερα πακέτα που μπορεί κανείς να βρει σε Android smartphone. Τα κάνει όλα και τα κάνει καλά. Πανάκριβο και με ανταγωνισμό που το φέρνει σε δύσκολη θέση. Και το μεγάλο του πρόβλημα είναι ότι αυτός ο ανταγωνισμός είναι εσωτερικός. Το S8+ το οποίο είναι ελάχιστα πίσω το βρίσκετε στη μισή τιμή. Επίσης με προβληματίζει ότι σε λίγο καιρό θα έχουμε Note 9, το οποίο όλοι ξέρουμε ότι θα είναι η πραγματική ναυαρχίδα. Οπότε, αν έχετε να ξοδέψετε €1.000, περιμένετε το Note 9 ή πάρτε δύο OnePlus 5T.