Huawei Mate 10 Pro review - Το τηλέφωνο που σκέφτεται για εσένα

Η Huawei θέλει να αλλάξει το μέλλον των smartphones
10 Ιανουαρίου 2018 15:25
Huawei Mate 10 Pro review - Το τηλέφωνο που σκέφτεται για εσένα

Η Huawei αυτή τη στιγμή είναι μέσα στις τρεις μεγαλύτερες κατασκευάστριες smartphone στον πλανήτη. Δεν έχει κρύψει ποτέ τις φιλοδοξίες της να φτάσει ακόμα και το νούμερο ένα και χρόνο με το χρόνο βλέπουμε μια lifestyle προσέγγιση στο ύφος της Apple. Ένα από τηλέφωνά της που εντυπωσίασε λοιπόν φέτος, ήταν το Huawei Mate 10 Pro, το πρώτο της τηλέφωνο με τεχνητή νοημοσύνη, όπως ισχυρίζεται. Τι σημαίνει όμως τεχνητή νοημοσύνη στα τηλέφωνα; Πως μπορούμε εμείς ως χρήστες να επωφεληθούμε από αυτήν;

Όλα ξεκινούν από τον επεξεργαστή της συσκευής, ο οποίος είναι ειδικά κατασκευασμένος για να διαχειρίζεται το A.I. σύστημα. Ο Kirin 970, λοιπόν, είναι ένα 8πύρηνο chip με 12πύρηνη κάρτα γραφικών και δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης. Μην τρομάζετε, δε θα αποκτήσετε ένα ρομπότ που θα κάνει πράγματα μόνο του, αλλά δείτε το ως κάτι που θα μαθαίνει τις συνήθειές σας και θα διευκολύνει τη ζωή σας με τη συσκευή. Θα βλέπει ποιες εφαρμογές χρησιμοποιείτε περισσότερο, θα βελτιστοποιεί την μπαταρία ανάλογα με τη χρήση που κάνετε, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και στην κάμερα. Για παράδειγμα, θα φωτογραφίζετε ένα αντικείμενο και το τηλέφωνο θα καταλαβαίνει τι είδους αντικείμενο είναι αυτό και θα προσαρμόζει τις ρυθμίσεις ανάλογα. Είναι φαγητό, είναι φυτό, είναι πορτραίτο, είναι κείμενο; Το τηλέφωνο το ανιχνεύει αυτόματα και εφαρμόζει τις ανάλογες ρυθμίσεις. Kαι όλα αυτά θα πραγματοποιούνται τοπικά στο τηλέφωνο και όχι απομακρυσμένα μέσω cloud server.

Ας αφήσουμε όμως το μέλλον της ανθρωπότητας να έρθει και πάμε να δούμε τη γήινη πραγματικότητα. Το Mate 10 Pro, είναι η ποιοτικότερη συσκευή της Huawei. Αποτελείται από γυαλί μπρος-πίσω με όμορφες καμπύλες και πλαίσιο αλουμινίου που του χαρίζει κύρος. Γενικά έχουμε να κάνουμε με μία πάρα πολύ στιβαρή και ποιοτική συσκευή, σχεδόν όλη οθόνη και ακολουθάει έτσι τη bezel-less μόδα της εποχής. Η συσκευή αναπαράγει stereo ήχο, μιας και χρησιμοποιεί το ηχείο του ακουστικού ως δεύτερο και το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό. Το audio jack πήγε περίπατο με μία Type-C θύρα να αναλαμβάνει όλη τη δουλειά. Υπάρχει αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πίσω μέρος και είναι ο γρηγορότερος που έχω δει ποτέ.

Εντυπωσιασμένος δηλώνω από την οθόνη του. Το panel του Mate 10 Pro έχει διαγώνιο 6 ιντσών και είναι τεχνολογίας AMOLED. Η αναλογία της οθόνης είναι 18:9 οπότε και η ανάλυση είναι λίγο μεγαλύτερη από 1080p. Περίμενα στις 6 ίντσες να βλέπω pixels λόγω της FHD φύσης της οθόνης, αλλά δεν μπορώ να πω ότι υπήρχε κάτι που με χάλασε. Απεναντίας η HDR10 τεχνολογία στο περιεχόμενο που την υποστηρίζει, δείχνει τα δόντια της με πλούσια αλλά πιστά χρώματα. Γενικά, είναι μία από τις πολύ καλές οθόνες.

Όπως προείπα, ο επεξεργαστής είναι ένας 8πύρηνος Kirin 970 ο οποίος συνοδεύεται από τη δωδεκαπύρηνο Mali-G72 GPU. Η μνήμη RAM είναι στα 6GB ενώ ευτυχές βρήκα το γεγονός ότι η συσκευή χαρίζει εξαρχής 128GB για να αποθηκεύσω τα δεδομένα μου.

Η μπαταρία είναι χωρητικότητας 4.000mAh, υπέραρκετή για να καλύψει μία ολόκληρη ημέρα απαιτητικής χρήσης, ενώ δεν πρέπει να ξεχάσω να αναφέρω πως υποστηρίζεται η Super Charge τεχνολογία η οποία γεμίζει την μπαταρία στο 59% σε 30 λεπτά. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι έρχεται με πιστοποιητικό που υπόσχεται 600 κύκλους ταχείας φόρτισης και 1.000 κύκλους κανονικής φόρτισης…χωρίς εκρήξεις. Αλήθεια, αυτό λέει το πιστοποιητικό. Δεν το λέω εγώ. Αφήστε τα, σφάζονται εκεί στην κορυφή. Πάμε παρακάτω.

Αυτό που δε μου άρεσε καθόλου είναι το χρυσαφί skin με το οποίο έρχεται προεγκατεστημένο. Και άντε αυτό το έλυσα με ένα διαφορετικό theme. Αυτό που δε λύνεται εύκολα όμως, είναι η φιλοσοφία του EMUI, το οποίο προσωπικά με κούρασε.

Το δυνατό χαρτί του τηλεφώνου, πέρα από την τεχνητή νοημοσύνη, είναι οι κάμερες. Έρχεται με μία dual-camera διάταξη που ενσωματώνει ένα φακό 12MP με οπτικό σταθεροποιητή και έναν 20MP μονοχρωματικό. Πρόκειται για το πρώτο τηλέφωνο που διαθέτει f/1.6 και στις δύο κάμερές του. Σε συνδυασμό με τα πολλά modes που διαθέτει, προσφέρει εκπληκτικές φωτογραφίες και εντυπωσιακές επιδόσεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, ενώ υποστηρίζει RAW καταγραφή σε manual mode. Γενικά την τοποθετώ μεταξύ των κορυφαίων καμερών σε smartphone για το 2017.

Στην Ελλάδα το Mate 10 Pro κοστίζει €800 και αν και εφόσον υπάρχει το budget, είναι μία από τις δημοφιλέστερες επιλογές. Γενικά είναι μία σημαντική κυκλοφορία, κυρίως για την A.I. τεχνολογία που διαθέτει και νομίζω ότι πάνω σε αυτό η Huawei θα χτίσει ωραία πράγματα στο μέλλον.