Samsung Galaxy Note 8 - Όταν δεν βιάζεσαι, δεν σκοντάφτεις

Είναι αυτό που έπρεπε να είναι το S8
25 Οκτωβρίου 2017 11:41
Samsung Galaxy Note 8 - Όταν δεν βιάζεσαι, δεν σκοντάφτεις

Όσοι θυμάστε, το Galaxy S8 δε με ικανοποίησε. Αν και ήταν και είναι αδιαμφισβήτητα μια εξαιρετική συσκευή, δεν κάλυψε τα standards που έθετε τόσο η τιμή, όσο και το όνομά του. Θεωρώ ακόμη ότι το S8 ήταν μια βιαστική κίνηση από τη Samsung και θεωρώ πως το Note 8 είναι ό,τι έπρεπε να είναι το S8 πριν έξι μήνες. Στα χέρια μου, πριν από περίπου 10 μέρες, έφτασε το Note 8, το οποίο μας  διέθεσε ο Κωτσόβολος και τον ευχαριστούμε πολύ, μιας και αυτό το review το ζητούσατε έντονα. Η συσκευασία δεν εμφανίζει εκπλήξεις και μέσα σε αυτήν ξεχωρίζουν οι δύο αντάπτορες που μετατρέπουν microUSB και USB σε USB Type-C και τα premium ακουστικά τα οποία έχει επιληφθεί η AKG.

Τα Note γενικότερα διακρίνονται και ξεχωρίζουν από τις άλλες ναυαρχίδες της Samsung για δύο πράγματα. Το μεγάλο μέγεθός τους και τη γραφίδα. Για τη γραφίδα θα σας μιλήσω αργότερα. Θα σταθώ όμως στο μέγεθος. Η Infinity Display φιλοσοφία έχει βοηθήσει το Note 8, αφενός να κρατάει το μέγεθός του στα χέρια σε φυσιολογικά επίπεδα και αφετέρου να διατηρεί και την κληρονομιά μιας μεγάλης οθόνης σε Note. Συγκεκριμένα η συσκευή διαθέτει οθόνη 6.3 ιντσών με πολύ μικρά bezels πάνω και κάτω και μηδενικά bezels δεξιά και αριστερά. Η Edge αισθητική δηλώνει και εδώ παρών αλλά με αρκετά πιο απότομη καμπύλη. Γυαλί Gorilla Glass 5 καλύπτει και προστατεύει όλο το τηλέφωνο, χαρίζοντάς του υπέροχη εμφάνιση, φανταστική ολισθηρότητα και εκθαμβωτικές…δαχτυλιές. Μία σοφή σχεδιαστική επιλογή κατά την άποψή μου, είναι η προσθήκη μιας σύντομης επίπεδης επιφάνειας στα δεξιά και αριστερά, προσδίδοντας πολύ πιο ασφαλές κράτημα. Γενικά, στην ποιότητα κατασκευής, τη στιβαρότητα αλλά και την εμφάνιση, το Note 8 είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά τηλέφωνα εκεί έξω.

Επίσης, πάρα πολύ εντυπωσιακή είναι η οθόνη του. Ως Super AMOLED, χαρίζει απίστευτα μαύρα, ζωηρά και έντονα χρώματα και μάλιστα με υποστήριξη HDR10, κάτι που απογειώνει τη θέαση σε εφαρμογές όπως το YouTube, το Netflix και όσες εφαρμογές το υποστηρίζουν. Το panel λοιπόν έχει ανάλυση 2K+, δηλαδή 1440x2960 pixels, δίνοντας φυσικά τη δυνατότητα προσαρμογής και στα 1080p και στα 720p, αν ο χρήστης το επιθυμεί. Ένα πράγμα που με παίδεψε, αφορά στη ρύθμιση της φωτεινότητας. Όντας…αρνητής του auto brightness μιας και θέλω να έχω εγώ τον έλεγχο της φωτεινότητας, δυσκολεύομαι ακόμα και τώρα να βρω το επιθυμητό επίπεδο. Ή πολύ σκοτεινό θα είναι ή πολύ φωτεινό. Κάτι σαν το νερό όταν κάνεις μπάνιο που δεν μπορείς ποτέ να βρεις την επιθυμητή θερμοκρασία.

Απογοητευτική βρήκα και την εμμονή της Samsung, η οποία παρά τα πολλά παράπονα χρηστών του S8, συνεχίζει να έχει τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων στην ίδια άβολη θέση. Και για να τελειώνω με τη γκρίνια, θέλω να γκρινιάξω και λίγο για την μπαταρία. Η συσκευή σε σχέση με το S8+ είναι μεγαλύτερη, αλλά η μπαταρία παραδόξως μίκρυνε. To S8+ είχε 3.500mAh, το Note 8 έχει 200mAh λιγότερα. Δεν ξέρω αν η ιστορία της ελαττωματικής μπαταρίας του Note 7 τρομοκράτησε τη Samsung και επέλεξε πιο ασφαλή μονοπάτια, αλλά αυτό που σίγουρα ξέρω είναι πως η μπαταρία του Note 8 με το ζόρι βγάζει μία μέρα. Στο μόνο που εναποθέτω τις ελπίδες μου για βελτίωση της κατάστασης, είναι κάποιο μελλοντικό update. Τέλος, δε δηλώνω ευχαριστημένος από τις επιδόσεις του ηχείου, το οποίο αν και καθαρό, παράγει πολύ κοινότοπο ήχο. Βέβαια, αυτό ίσως και να είναι απόρροια της αδιάβροχη IP68 φύσης του. Δίνω όμως kudos που η εταιρία συνεχίζει να στηρίζει, τουλάχιστον για την ώρα, την audio jack θύρα.

Στο μυαλό μου έχω τα Note ως την extreme σειρά της Samsung, πάντα όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Το Note 8 έχει πραγματικά εκρηκτικά specs…ΠΑΥΣΗ…και είπα δε θα πέσω στην παγίδα. Η συσκευή έρχεται με τον Exynos 8895, έναν οκταπύρηνο επεξεργαστή χρονισμένο έως και τα 2.3GHz, ενώ στα γραφικά αναλαμβάνει δράση η Mali-G71 MP20. Υπάρχουν 6GB διαθέσιμα στη μνήμη RAM, 64GB στον αποθηκευτικό χώρο και φυσικά δίνεται επιλογή για επέκταση μέσω microSD. Περιττό νομίζω να πω πως με αυτά τα specs, τα πάντα στη συσκευή τρέχουν ταχύτητα και ομαλότατα, ενώ το multitasking βιώνει τις καλύτερες στιγμές του.

Στα του λειτουργικού, το Note 8 αυτή τη στιγμή τρέχει με την 7.1.1 έκδοση του Android. Φυσικά, το skin της Samsung έχει καταλάβει εξ ολοκλήρου το λειτουργικό, με τη μόνη διαφορά ότι μετά από πολύ καιρό, βρήκα συσκευή Samsung να τρέχει τόσο απροβλημάτιστα. Δε συνάντησα ούτε κολλήματα, ούτε bugs, απεναντίας βρήκα πάρα πολλές ευχάριστες αλλαγές και προσθήκες. Note όμως χωρίς γραφίδα δεν υφίσταται. Σαν Σάκης, ποτέ δεν ήμουν fan της γραφίδας. Τις θεωρούσα ωραίο χαρακτηριστικό, που όμως για διάφορους λόγους δε χρησιμοποιούσα. Με το Note 8 η κατάσταση για εμένα άλλαξε άρδην. Με πιάνω πολλές φορές μέσα στη μέρα να τη χρησιμοποιώ και να την αναζητάω κατά τη χρήση μου.

Το S-Pen είναι πιο ακριβές και αυτό εύκολα μπορεί κανείς να το διαπιστώσει κάνοντας μια βόλτα στις δημιουργίες της κοινότητας. Επίσης, υπάρχουν μερικές λειτουργίες του όπως ο μεγεθυντικός φακός πραγματικού χρόνου ή η on-the-fly μετάφραση λέξεων κατά την περιήγηση. Γενικά είναι πολύ εθιστικό και μπορώ να πω ότι στις διεργασίες μου πάνω στη συσκευή, κάνει τη ζωή μου πιο εύκολη. Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να καλωσορίσουμε τη Samsung στις dual κάμερες, που παρόλες τις πρωτοποριακές της τεχνολογίες σε άλλους τομείς, εδώ λίγο μας άργησε. Κάλιο αργά παρά ποτέ λέει ο σοφός λαός και αυτό το ρητό εγώ θα το ενστερνιστώ.

Το Note 8 λοιπόν, στο πίσω μέρος του έχει πλέον δύο κάμερες. Και οι δύο φακοί έχουν ανάλυση 12MP και όταν συνεργάζονται μπορούν να παράγουν εξαιρετικό depth of field στις φωτογραφίες και τα video, το οποίο είναι διαθέσιμο για προσαρμογή για πάντα μέσα στο gallery. Οι φωτογραφίες τόσο σε συνθήκες καλού φωτισμού, όσο και σε χαμηλού φωτισμού είναι εξαιρετικές και σε χρώματα και σε λεπτομέρεια. Το παράπονό μου έχει να κάνει με το over exposure, που ταλανίζει τις κάμερες της Samsung χρόνια τώρα και το Note 8 δεν αποτελεί εξαίρεση. Στο video, παρά το ελαφρύ wobble effect, το optical image stabilization, ακόμα και σε 4K αναλύσεις, στέκεται επάξια στο ύψος των περιστάσεων. Εντυπωσιακά καλή είναι και η selfie κάμερα των 8MP, η οποία καταγράφει video 2K στα 30fps και με f/1.7, οι βραδινές φωτογραφίες ξεπερνούν το μέσο όρο.

Το Note 8 μπορείτε να το βρείτε στο δίκτυο καταστημάτων Κωτσόβολος, μαζί με όλα τα νέα αξεσουάρ της Samsung, όπως το DeX, το Gear VR, την Gear 360 κάμερα, ασύρματους φορτιστές και άλλα, ενώ φυσικά υπάρχει και μια τεράστια γκάμα smartphones για να διαλέξετε. Πατώντας εδώ μπορείτε να δείτε τιμή και διαθεσιμότητα. Είναι το καλύτερο τηλέφωνο της Samsung; Είναι. Είναι ακριβό; Προφανώς, μην τα ξαναλέμε αυτά. Απευθύνεται σε όλους; Σαφώς και όχι. Είναι τηλέφωνο που απευθύνεται στους πολύ απαιτητικούς. Αυτά, τα λέμε στο επόμενο επεισόδιο.