Το παράξενο Razer Ornata Chroma

Ένα ιδιαίτερο πληκτρολόγιο από την εταιρία
18 Ιανουαρίου 2017 13:47
Το παράξενο Razer Ornata Chroma

Η βιομηχανία των gaming περιφερειακών, είναι παράξενη. Από τα πληκτρολόγια μεμβράνης, περάσαμε στα μηχανικά πληκτρολόγια και τώρα ξημερώνει η εποχή των υβριδικών προϊόντων. Το αν όλο αυτό είναι καλό ή κακό, δεν είμαι ακόμη σε θέση να το γνωρίζω. Στα χέρια μου έφτασε το Razer Ornata Chroma, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πληκτρολόγια της Razer εδώ και καιρό. Το Ornata κουβαλάει τη νέα πατέντα, της οποίας η αποδοχή από τον αρμόδιο οργανισμό ευρεσιτεχνίας εκκρεμεί, που θέλει την παρωχημένη τεχνολογία της μεμβράνης, και η αίσθηση μηχανικού διακόπτη να ζουν κάτω από το ίδιο πλήκτρο. Την πατέντα την λέει Mecha-Membrane. Ας δούμε πρώτα λίγο το keyboard όμως και έπειτα θα περάσω στους ιδιαίτερους διακόπτες του.

Το Ornata έρχεται σε τυπική συσκευασία, καλοπεριποιημένη όπως πάντα από την εταιρία, η οποία συνοδεύεται από ένα βιβλίο οδηγιών και από δύο αυτοκόλλητα της Razer. Το πληκτρολόγιο, εκ πρώτης όψεως μοιάζει με ένα Blackwidow και πράγματι σχεδιαστικά ακολουθεί παρόμοια γραμμή. Οι απότομες άκρες, οι επίπεδες επιφάνειες και η πολύ στιβαρή, συμπαγής κατασκευή και εδώ δηλώνουν το παρόν. Το μοναδικό που βλέπω υποβαθμισμένο σε σχέση με τα Blackwidow, είναι το πλαστικό, το οποίο στο Ornata φαίνεται λιγάκι πιο φθηνό. Στο κάτω μέρος υπάρχουν διάδρομοι για το καλώδιο, λαστιχένιοι πάτοι στις τέσσερις γωνίες και φυσικά διακόπτες για τη μερική ανύψωση του πληκτρολογίου. Το παράπονό μου εδώ είναι ότι θα ήθελα να έχει μεγαλύτερη κλίση, μιας και με τους διακόπτες σε όρθια θέση, είναι ακόμη αισθητά χαμηλωμένο. Το καλώδιο είναι ενισχυμένο και υφασμάτων ινών και η USB απόληξη που συνδέεται στο PC, επιχρυσωμένη.

Ένα από τα selling point του, τουλάχιστον για εμένα που έχω πρόβλημα στον καρπό μου είναι το αποσπώμενο wrist rest. Το πολύ ωραίο, σε αντίθεση με άλλα wrist rest είναι πως δε χρειάζεται κάποιο ιδιαίτερο δέσιμο, μιας και τη δουλειά την κάνει ένα μαγνήτης, που αφενός κρατάει το επιπλέον κομμάτι στη θέση του, από την άλλη αν θέλεις να το αφαιρέσεις, το κάνεις πανεύκολα και γρήγορα. Το μαξιλαράκι έχει επενδυθεί με εκείνη τη λεπτή δερματίνη που χρησιμοποιεί η εταιρία στα earcups των ακουστικών της. Για την ώρα είναι πολύ ωραίο, αλλά φοβάμαι λιγάκι την αντοχή της δερματίνης στο χρόνο. Όσον αφορά το layout, η ελληνική αντιπροσωπεία φρόντισε ώστε τα Ornata που θα ανέβουν στα ράφια να έχουν αμερικανικά πρότυπα, δηλαδή μεγάλο Shift και μικρό Enter, αλλά με ενδείξεις ελληνικών χαρακτήρων στα πλήκτρα. Στα υπόλοιπα έχουμε ένα φυσιολογικό, σύγχρονο πληκτρολόγιο, με το function key να αναλαμβάνει όλη τη δουλειά των δευτερευουσών λειτουργιών σε κάποια πλήκτρα, όπως αυτά των media, της εναλλαγής των προφίλ κλπ. Φυσικά, όλα τα πλήκτρα είναι πλήρως προγραμματιζόμενα μέσα από το Razer Synapse το οποίο έχει βελτιωθεί αρκετά, τουλάχιστον όσον αφορά την αξιοπιστία του.

Όπως προανέφερα, το Ornata είναι το πρώτο keyboard της εταιρίας που κάνει χρήση των νέων υβριδικών διακοπτών, ονόματι «Mecha-Membrane» που πρακτικά είναι συνδυασμός της τεχνολογίας της μεμβράνης και των μηχανικών πλήκτρων. Η αίσθηση που χαρίζουν κατά το πάτημα, δε σας κρύβω ότι για εμένα τουλάχιστον ήταν πρωτόγνωρη. Αφενός υφίσταται η clicky φύση, αφετέρου δεν είναι τόσο έντονη και σίγουρα δεν υπάρχει μεγάλη διαδρομή μέχρι την ενεργοποίηση του διακόπτη. Τα πλήκτρα από την πλευρά τους, δεν είναι ούτε υψηλά όπως τα υπόλοιπα πληκτρολόγια, ούτε τα χαμηλά που συναντάμε συνήθως στα laptop, αλλά έχουν μεσαία υπόσταση και είναι ελαφρώς υπερυψωμένα. Τα πρώτα λεπτά χρήσης, ήταν παράξενα. Αφού τα συνήθισα όμως είναι αλήθεια ότι μου άρεσαν και μου άρεσαν πολύ. Και στο gaming, και στη δακτυλογράφηση, τα βρήκα βολικά και γρήγορα. Επίσης, δεν είναι ιδιαίτερα θορυβώδες σαν πληκτρολόγιο, οπότε θα το πρότεινα γι’ αυτούς που ψάχνουν κάτι πιο ήσυχο, που όμως δίνει και το ηχητικό feedback που κάποιοι αναζητούν. To Ornata, χαρακτηρίζεται από roll over και anti-ghosting 10 πλήκτρων.

Ως Chroma έκδοση, το νέο keyboard της Razer ενσωματώνει οπίσθιο, με δυνατότητα εναλλαγής εκατομμυρίων χρωμάτων, συνδυασμών και εφέ. Οι σχεδιαστές έχουν αφήσει μερικά μεγάλα κενά κάτω από τα πλήκτρα, με αποτέλεσμα ο φωτισμός να είναι από τους πιο εντυπωσιακούς σε Chroma προϊόν. Το Razer Ornata Chroma κυκλοφορεί στη χώρα μας με επίσημη τιμή λιανικής τα €109.99. Γενικά, στο σύνολό του το νέο keyboard της εταιρίας, μου άρεσε και θεωρώ πως αποτελεί μια ιδιαίτερη και καλή πρόταση, γι’ αυτούς που θέλουν κάτι διαφορετικό, αλλά το ίδιο αποτελεσματικό.