Roccat RYOS MK Mechanical Gaming Keyboard

Η πρόταση της Roccat στα μηχανικά πληκτρολόγια.
23 Μαΐου 2014 13:35
Roccat RYOS MK Mechanical Gaming Keyboard

Η Roccat ξεκίνησε με αργά, αλλά σταθερά βήματα το 2007 και πλέον κατέχει μία αξιοπρόσεχτη θέση στην αγορά των gaming περιφερειακών. Διακρίνεται για το πάθος και τη τεχνογνωσία των ανθρώπων που την αποτελούν και την πολύ ιδιαίτερη φιλοσοφία που περιβάλει τα προϊόντα της. "Κάντο με το δικό σου τρόπο και μη μιλάς" είναι το μότο της και έχουμε την εντύπωση ότι μόνο τυχαίο δεν είναι. Σήμερα ρίχνουμε μια ματιά στο Roccat RYOS MK, ένα μηχανικό gaming πληκτρολόγιο, με προηγμένη τεχνολογία στο εσωτερικό του, που στοχεύει τόσο στο "επαγγελματικό" gaming των eSports, όσο, φυσικά, και στην καθημερινή gaming δραστηριότητα. 

Το RYOS MK συνδέεται με το PC μέσω USB καλωδίου το οποίο έχει μήκος 1.8 μέτρα. Δεν το κρύβουμε πως θα θέλαμε υφασμάτινες ίνες στο καλώδιο. Το keyboard καταλαμβάνει στο γραφείο 23.4 εκατοστά καθέτως και 50.8 εκατοστά οριζοντίως. Το σώμα του αποτελείται από πλαστικό, αρκετά αποδεκτής ποιότητας, ενώ σε όλη του την επιφάνεια υπάρχουν glossy λεπτομέρειες. Ο σχεδιασμός του είναι αρκετά πιο επιθετικός απ' ότι συνηθίζεται στα μηχανικά πληκτρολόγια, με μπόλιες γωνίες και εξογκώματα.

Θετικό το γεγονός ότι υπάρχει βραχίονας για την ξεκούραση των καρπών, που όμως δεν αφαιρείται. Αυτό που λατρέψαμε είναι το texture που καλύπτει τα μέρη που έρχονται συχνότερα σε επαφή με τα δάχτυλα του χρήστη. Το συγκεκριμένο φινίρισμα, εκτός από ωραία εμφάνιση και αίσθηση, καταπολεμάει αποτελεσματικά τις δαχτυλιές, κάτι αρκετά εκνευριστικό κατά την άποψή μας, ειδικά στα high end πληκτρολόγια.

Το N-key rollover συνεισφέρει στο ακόμη πιο αποτελεσματικό anti-ghosting, ενώ ο 32-bit ARM Cortex επεξεργαστής, θα σιγουρέψει ότι όσα πλήκτρα και να πατήσετε, με όση ένταση και να τα πιέσετε, και με όποια ταχύτητα και να το κάνετε, το PC σας θα τα καταγράψει. Όλα!

Στο κάτω μέρος υπάρχουν αρκετά σημεία με λάστιχα, πράγμα που θα κρατήσει το πληκτρολόγιο στη θέση του ακόμη και σε ισχυρές πιέσεις. Επιπλέον, εδώ κάτω υπάρχουν και τα στηρίγματα για μερική ανύψωση του keyboard, ενώ δίνονται αρκετές επιλογές με κανάλια για την κατεύθυνση με την οποία θέλουμε να στείλουμε το καλώδιο στο PC. Όσον αφορά τη διάταξη τώρα, πρέπει να σημειώσουμε πως δεν υπάρχουν ελληνικοί χαρακτήρες στα πλήκτρα. Στα αριστερά υπάρχουν τα πέντε macro keys τα οποία είναι πλήρως προγραμματιζόμενα, στο πάνω μέρος συναντάμε τα media πλήκτρα που ενεργοποιούνται με το πλήκτρο function, ενώ το πιο χαρακτηριστικό κομμάτι του keyboard είναι τα τρία thumbter keys, τα macro keys δηλαδή που αφορούν στον αντίχειρα και μόνο.

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ RYOS MK ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΠΙΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ ΑΠ' ΟΤΙ ΣΥΝΗΘΙΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΑ

Στην αρχή ζοριστήκαμε λιγάκι μέχρι να τα συνηθίσω, στην πορεία όμως δεν είχα κανένα πρόβλημα. Απεναντίας είναι εξαιρετική σκέψη να μην πάει χαμένη η μεγάλη επιφάνεια του κάτω μέρους. Στα θετικά επίσης συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι αυτά τα thumbster keys είναι επίπεδα και δεν πιέζονται εύκολα από λάθος.

Και τα 113 πλήκτρα του RYOS MK είναι πλήρως προγραμματιζόμενα, ενώ μπορούν να αποκτήσουν και μία δεύτερη ιδιότητα με τη χρήση του Easy-Shift key[+], ότι κάνει δηλαδή το πλήκτρο Shift εδώ και χρόνια για ορισμένα πλήκτρα. Το Easy-Shift[+], σε συνδυασμό με το πλήκτρο function, χαρίζουν πραγματικά ατελείωτες επιλογές. Αν σε όλα αυτά προστεθεί και το ότι υπάρχουν 2MB μνήμης flash εντός του πληκτρολογίου που μπορούν να αποθηκεύσουν περισσότερες από 500 μακροεντολές, τότε αντιλαμβάνεστε ότι τουλάχιστον σε αυτόν τον τομέα, το RYOS MK δεν έχει και πολλούς ανταγωνιστές.

Το πληκτρολόγιο της Roccat κάνει χρήση των Cherry MX Black μηχανικών πλήκτρων. Τα συγκεκριμένα είναι σχεδόν αθόρυβα, ωστόσο χαρίζουν το εθιστικό και αστραπιαίο feedback που απαιτείται. Το N-key rollover συνεισφέρει στο ακόμη πιο αποτελεσματικό anti-ghosting, ενώ ο 32-bit ARM Cortex επεξεργαστής, θα σιγουρέψει ότι όσα πλήκτρα και να πατήσετε, με όση ένταση και να τα πιέσετε, και με όποια ταχύτητα και να το κάνετε, το PC σας θα τα καταγράψει. Όλα! Για την ιστορία έχουμε 1000hz στο polling rate και 1ms στο χρόνο απόκρισης. Το RYOS MK είναι η απλή έκδοση της RYOS σειράς gaming πληκτρολογίων της Roccat, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει οπίσθιος φωτισμός, με τα μοναδικά πλήκτρα να φωτίζονται να είναι αυτά του αντίχειρα και, φυσικά, των ενδείξεων. Αν θέλετε φωτισμό και μάλιστα με τρελές δυνατότητες θα πρέπει να δείτε το RYOS MK Glow ή το RYOS MK Pro, με την ανάλογη αύξηση στην τιμή απόκτησης.

Τέλος πρέπει να αναφέρουμε, πως βρήκαμε εξαιρετικό το software που συνοδεύει το keyboard, που όχι απλά προσφέρει ατελείωτες επιλογές, αλλά αν κάποιος γνωρίζει και λίγο από προγραμματισμό, μπορεί να φέρει το keyboard στα μέτρα του με χειρουργική ακρίβεια. Το Roccat RYOS MK Advanced Mechanical Gaming Keyboard κυκλοφορεί στις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων της χώρας μας (Public, Κωτσόβολος, MediaMarkt κλπ) σε τιμή κοντά στα €100.

Σάκης Καρπάς

Tags: