Sapphire Radeon R9 Fury X

Το νέο "κτήνος" της AMD!
12 Αυγούστου 2015 19:36
Sapphire Radeon R9 Fury X

Μπορεί να κυριαρχεί μία γενικότερη γκρίνια για μερικά από τα μοντέλα της σειράς 300 της AMD και για το πόσο «ίδια» είναι με τους προκατόχους τους, αλλά η εταιρία έχει κάτι που προσφέρει ουσιαστικά νέες συγκινήσεις. Στα χέρια μου έφτασε η πολυπόθητη R9 Fury X με υλοποίηση από την Sapphire. Η κάρτα συνοδεύεται με ενσωματωμένο, κλειστού τύπου σύστημα υδρόψυξης, το οποίο δεν είναι και φοβερά εύκαμπτο, γι’ αυτό και έπρεπε να γίνουν οι απαραίτητες παραχωρήσεις από τη συσκευασία με αποτέλεσμα το πακέτο αγοράς να διαφέρει αισθητά από αυτά που έχουμε συνηθίσει. Εκτός από την κάρτα, μέσα στο κουτί υπάρχει ένα αντάπτορας DVI-to-DiplayPort, καθώς και ένα HDMI καλώδιο. Εννοείται πως βρίσκονται μερικές σημειώσεις, CD με τους Drivers, αυτοκόλλητο με το logo της Sapphire και άλλα.

Και περνάω στην Fury X. H εικόνα εδώ δεν είναι συνηθισμένη. Η κάρτα ουσιαστικά έχει compact μέγεθος και σε αυτή συνδέεται μέσω καλωδίων και σωλήνα, ένας radiator και ένας ανεμιστήρας, ο μοναδικός που υπάρχει στο όλο σύστημα. Όσον αφορά το σχεδιασμό της κάρτας αυτή καθ’ αυτής, πρόκειται για κάτι που εμένα προσωπικά μου αρέσει πάρα πολύ. Εντάξει, ωραία και τα «aggressive» πράγματα μέσα στο PC, αλλά και αυτό το minimal ύφος μου αρέσει εξίσου πολύ και το σημαντικότερο, δεν πιάνει και χώρο, τουλάχιστον ως προς το μήκος, μιας και στο πλάτος τα δύο PCI slots είναι κατοχυρωμένα. Το μικρό της μέγεθος οφείλεται στο ότι τα chips της μνήμης είναι στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο με τη βοήθεια ενός interposer σιλικόνης. Ολόκληρη η κάρτα, τόσο στο πάνω μέρος της ψύξης, όσο και στο backplate του PCB, είναι καλυμμένη από soft touch υλικό βελούδινη υφής. Μερικά διακριτικά λογότυπα της Radeon σειράς και μερικά glossy φινιρίσματα στις άκρες και…αυτό. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Η κάρτα επικοινωνεί μέσω PCI Express 3.0 διαύλου, υπάρχουν δύο 8-πινες υποδοχές για το ρεύμα από το τροφοδοτικό -στα οποία μάλιστα υπάρχουν και ενδείξεις LED- λίγο πιο αριστερά βρίσκω το διακόπτη για το BIOS, ενώ όσον αφορά τη συνδεσμολογία, δίνονται τρεις DisplayPort και μία θύρα HDMI, που σημαίνει ότι υποστηρίζονται έως και τέσσερις οθόνες. Όσον αφορά το radiator, αυτό είναι κατασκευής CoolerMaster, η οποία πιστέψτε με ξέρει πολύ καλά να φτιάχνει κλειστού τύπου υδροψύξεις και το έχει αποδείξει με την Nepton σειρά. Μου έκανε εντύπωση το πάχος του radiator, το οποίο θα πρέπει να έχετε πάντα υπόψη σας, σε περίπτωση που το κουτί σας είναι γενικότερα μικρό. Επίσης, θα ήθελα ελαφρώς πιο μακριά καλώδια και σωλήνες, ώστε να δίνεται ευκολότερα η εναλλακτική θέση, πέραν αυτής του πίσω μέρους.

"Η High Bandwidth Memory υπόσχεται υψηλά νούμερα στο bandwidth, με χαμηλές συχνότητες στο Memory Bus"

 

Τώρα, όσον αφορά τις ικανότητες του συστήματος ψύξης. Από θόρυβο, θα έλεγα πως περίμενα λιγάκι καλύτερα αποτελέσματα, μιας και δεδομένου ότι μιλάμε για έναν ανεμιστήρα, ανέμενα λιγότερη φασαρία. Η κάρτα, όταν παίζει παιχνίδια, ακούγεται. Όχι ενοχλητικά, αλλά ακούγεται. Άψογη ωστόσο βρήκα τη ψύξη στις θερμοκρασίες. Αν και καλοκαίρι, η μέγιστη θερμοκρασία που κατέγραψαν τα logs των δοκιμών μου είναι 67 βαθμοί Κελσίου. Εξαιρετικό νούμερο δηλαδή!

Πριν περάσω στα πιο αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά, θα ήθελα να σταθώ λιγάκι στο chip της νέας κάρτας. Πρόκειται για τo Fiji chip, το οποίο βασίζεται στο Tonga chip της εταιρίας και πρακτικά ακολουθεί την τρίτης γενιάς GCN αρχιτεκτονική των 28nm, η οποία δίνει μία άλλη διάσταση στις δυνατότητες της delta color compression τεχνολογίας. Για να το κάνω πιο απλό, οι gamers ευνοούνται από αυτό λόγω του εκπληκτικού tessellation και του prossessing της γεωμετρίας των παιχνιδιών. Αυτό όμως που κάνει το νέο chip πραγματικά νέο είναι η αρχιτεκτονική της μνήμης, η οποία αποχαιρετάει το GDDR5 τύπο και καλωσορίζει το HBM, δηλαδή High Bandwidth Memory, που όπως λέει και το όνομά της υπόσχεται απίστευτα μεγάλα νούμερα στο bandwidth, με χαμηλές συχνότητες στο Memory Bus.

Οπότε, στην Fury X έχουμε 4GB βίντεο μνήμης, το μεγαλύτερο που μπορεί να επιτευχθεί στην HBM τεχνολογία (για την ώρα), 4096-bit στο ολόφρεσκο Memory Bus, με 1000MHz στο ρολόι της και memory bandwidth που αγγίζει το εξωφρενικό νούμερο των 512GB/s. Το ρολόι του πυρήνα βρίσκεται στα 1050MHz, υπάρχουν 4096 Stream Processors, 256 Textures Units και 64 ROPs.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

GPU 4096 Stream Processors | 28 nm | Graphics Core Next (GCN) | 1050 MHz  Engine Clock
Interface PCI-Express 3.0
Memory 4096 bit Memory Bus | HBM Memory Type | 1000 MHz Effective Memory Clock | 4096 MB Size
Displays Maximum 4 Outputs
Output 1 x HDMI | 3 x DisplayPort
Resolution  4096X2160 Pixel DisplayPort Resolution | 2160P HDMI Resolution
API OpenGL® 4.5 | OpenCL 2.0 | DirectX® 12 |Shader Model 5.0

Η τυπική κατανάλωση ρεύματος από την motherboard βρίσκεται στα 275W, ενώ στις μετρήσεις μου, από την πρίζα του τοίχου σε full load ζητούσε περίπου 400W. Γενικά, εκτιμώ πολύ τις προσπάθειες της AMD να δώσει βάση στην καλύτερη κατανάλωση. Οι βελτιώσεις σε σχέση με το παρελθόν είναι εμφανείς και τα αποτελέσματα σχεδόν πλησιάζουν αυτά της NVidia που σε αυτόν τον τομέα, με την Maxwell αρχιτεκτονική, δεν είχε αντίπαλο. Υποστηρίζονται τα πρωτόκολλα DirectX 12, Open GL 4.5 και Shader Model 5, καθώς και όλες οι τελευταίες όμορφες τεχνολογίες της AMD, όπως το FreeSync, Liquid VR, το True Audio κλπ.

Τώρα, όσον αφορά το overclocking, δυστυχώς για την ώρα είναι μία πολύ κλειστή κάρτα, μιας και δεν έχει δοθεί στο χρήστη έλεγχος ούτε για τo ρεύμα, ούτε και για την ταχύτητα της HBM μνήμης. Θεωρώ πως μελλοντικά, σίγουρα θα υπάρχουν κινήσεις από την εταιρία, αλλά για την ώρα, δεν αποτελεί τον «παράδεισο του overclocker». Όχι όμως ότι το χρειάζεται. Πρόκειται για ένα «κτήνος» επιδόσεων που κοιτάει στα μάτια την GTX 980Ti της Nvidia και παρέχει μία πραγματικά σπουδαία εμπειρία. Αυτό όμως που σίγουρα κάνει πολύ καλύτερα από τον οποιονδήποτε ανταγωνισμό, είναι το 4K gaming. Στα samples, για πρώτη φορά στην ιστορία των Unboxholics, θα δείτε νούμερα που αφορούν υψηλές αναλύσεις, οπότε θα μπορείτε εύκολα να βγάλετε συμπεράσματα για το συμβατικό πια 1080p.

VIDEO REVIEW

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ

Η Sapphire Radeon R9 Fury X κυκλοφορεί σε λίγα ελληνικά καταστήματα για την ώρα με ενδεικτική τιμή κοντά στα €840. Αυτή τη στιγμή, πρόκειται για μία από τις καλύτερες κάρτες γραφικών της αγοράς, με εκπληκτικές τεχνολογίες, εξαιρετικό σύστημα ψύξης και επιδόσεις που ρίχνουν…σαγόνια. Προσωπικά, τη θεωρώ ήδη την κάρτα της χρονιάς. Οι enthusiasts θα πρέπει να τη δείτε λιγάκι πιο «ζεστά».

Tags: