MSI GeForce GTX 960 Gaming 4G

Ο "Βενιαμίν" με τα πολλά ταλέντα!
02 Ιουλίου 2015 13:31
MSI GeForce GTX 960 Gaming 4G

Με τις νέες κάρτες γραφικών της AMD να βρίσκονται σιγά-σιγά διαθέσιμες στα καταστήματα, είπαμε να γυρίσουμε λιγάκι πίσω και να ρίξουμε μια ματιά σε ό,τι έχει να δείξει ο ανταγωνισμός. Σήμερα θα δούμε την GeForce GTX 960 Gaming 4G της MSI, τον «Βενιαμίν» της σειράς 900 της Nvidia,που όμως τα πηγαίνει περίφημα σε όλα. Η συσκευασία, στο ύφος που μας έχει συνηθίσει η MSI δε διαφέρει από αυτά που είδαμε από την εταιρία στο παρελθόν. Μέσα στο πακέτο υπάρχει ένας φάκελος εντός του οποίου βρίσκω έναν αντάπτορα που μετατρέπει το καλώδιο ρεύματος από 6 pins σε 8 pins, έναν αντάπτορα VGA σε DVI, μερικές σημειώσεις και διαφημιστικά και φυσικά το CD με απαραίτητο software.

Περνάω στην ίδια την κάρτα. Η GTX 960 Gaming 4G ήταν από τις πρώτες που υποδέχθηκαν το νέο Twin Frozr V σύστημα ψύξης της MSI, το οποίο, όπως ανέφερα και στο review της R9 370, το βρήκα πραγματικά υπέροχο και αποτελεσματικό. Στα της εμφάνισης, λατρεύω και εδώ τους συνδυασμούς του μαύρου με το κόκκινο, ενώ κερασάκι στην τούρτα αποτελεί το φωτιζόμενο logo της MSI στο πλάι. Το σύστημα αποτελείται από δύο TorX ανεμιστήρες των 9.5 εκατοστών οι οποίοι περιλαμβάνουν δύο ειδών πτερύγια, τόσο για την αποστολή περισσότερης ποσότητας αέρα προς το heat sink, όσο και τη σωστή διασκόρπιση πάνω σε αυτήν.

Το μεγάλο heat sink της MSI επικοινωνεί με τους σωλήνες SuperSU αρχιτεκτονικής των 8mm οι οποίοι αφαιρούν αποτελεσματικά τη θερμότητα από το chip. Αυτό που μου άρεσε ιδιαίτερα είναι το γεγονός ότι οι ανεμιστήρες δε περιστρέφονται όταν το σύστημα τρέχει κάποια ελαφριά εφαρμογή και δε ζορίζεται η GPU.

Γενικά, όπως και στην περίπτωση της R9 370, έτσι και εδώ όσον αφορά τις θερμοκρασίες και το θόρυβο, δηλώνω εντυπωσιασμένος μιας και αντίκρισα το ανώτερο 70-72 βαθμούς Κελσίου σε full load και μία σχετική ηρεμία μέσα στο κουτί. Σε αντίθεση με την R9 370 που σας έδειξα την προηγούμενη εβδομάδα, η MSI στην GTX 960 έχει τοποθετήσει μεταλλικό backplate στο PCB, το οποίο, για εμένα τουλάχιστον, πλέον είναι selling point. Η κάρτα επικοινωνεί με τη motherboard μέσω PCI Express 3.0 διαύλου. Στις ενεργειακές της ανάγκες η κάρτα, μέσω μία 8πινης υποδοχής ζητάει 120W από το τροφοδοτικό το οποίο θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι άνω 400W. Για ομαλή λειτουργία, προτείνω 450W το λιγότερο.

SPECS

Στην υπόλοιπη συνδεσμολογία, η GTX 960 διαθέτει μία Dual Link DVI-I θύρα, μία HDMI και τρεις DiplayPort θύρας έκδοσης 1.2. Υποστηρίζονται έως και τέσσερις οθόνες, ενώ η μέγιστη ανάλυση φτάνει τα 4096x2160 pixels. Τέλος, αναμενόμενα η κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συστοιχία διπλού SLI. Και περνάω στα νούμερα. H Gaming 4G έκδοση της GTX 960 της MSI είναι εξοπλισμένη με 4GB GDDR5 μνήμης, με memory bus τα 128-bit,χρονισμένη στα 7010ΜHz και bandwidth τα 112.19GB/s. Μη σας αγχώνουν τα 128-bit στο Memory bus, μιας και το υποσύστημα μνήμης της Maxwell αρχιτεκτονικής του chip κάνει εξαιρετικό optimization στις τεχνικές συμπίεσης, οπότε και εξαλείφει τις όποιες αδυναμίες.

Για την ιστορία μιλάμε για το GM206 chip της Nvidia των 28nm. Το ρολόι του πυρήνα, σε overclock mode είναι χρονισμένο στα 1241MHz -με το boost φτάνει τα 1304MH- ενώ το ρολόι της μνήμης βρίσκεται στα 1753MHz. Έχουμε 1024 CUDA cores και 32 ROPs. Εννοείται πως υποστηρίζονται τα πρωτόκολλα DirectX 12 και OpenGL 4.4, καθώς και τεχνολογίες όπως το G-sync, το GPU boost 2 και άλλα.

VIDEO REVIEW

Στις δοκιμές μου τώρα, σε ένα αρκετά δυνατό σύστημα, η GTX 960 έδειξε τα δόντια της. Τα 4GB της μνήμης βοηθούν σημαντικά την κάρτα σε πολλά από τα παιχνίδια, αποδίδοντας αρκετά καλύτερα από την έκδοση της κάρτας με τα 2GB μνήμης. Γενικά, είναι μία λύση που στα τωρινά παιχνίδια έχει με ευκολία το 1080p gaming και σε πολλές περιπτώσεις τα 60fps στο framerate.

Η MSI GeForce GTX 960 Gaming 4G κυκλοφορεί εδώ και καιρό στα ελληνικά καταστήματα σε τιμή που ξεκινάει από τα €260 περίπου. Και επειδή πολλοί τη συγκρίνουν με την R9 370 της AMD, οφείλω να ξεκαθαρίσω πως μιλάμε για ανώτερη σε επιδόσεις κάρτα γραφικών. Από την άλλη, για ακόμη μία φορά η MSI έχει μία από τις καλύτερες υλοποιήσεις της αγοράς, οπότε αν σκοπεύετε να αποκτήσετε μία GTX960 ηGaming 4G θα πρέπει να είναι πάνω-πάνω στη λίστα σας.

Tags: