Gigabyte GeForce GTX 980

Η τέλεια ισορροπία από την Gigabyte!
10 Απριλίου 2015 16:36
Gigabyte GeForce GTX 980

Η δεύτερη GTX 980 στο κανάλι των Unboxholics έρχεται από την Gigabyte, η οποία μπορεί να περηφανεύεται πως έχει πράγματι μία από τις καλύτερες εκδόσεις του chip της Nvidia. Σήμερα, λοιπόν, θα ρίξουμε μια ματιά στην GeForce GTX 980 της Gigabyte. Πρόκειται για την OC έκδοση της εταιρίας, μιας και συνολικά έχει τρεις εκδόσεις για την GTX 980. Η κάρτα γραφικών αποτελεί την ναυαρχίδα της Nvidia αυτή τη στιγμή -εάν εξαιρέσουμε τις τραβηγμένες περιπτώσεις των Titan, οπότε- και γνωρίζετε πως για την ώρα απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο στους enthusiasts PC gamers.

Η GeForce GTX 980 της Gigabyte, λοιπόν, έρχεται σε μία τυπική συσκευασία που εντός της, εκτός από την κάρτα γραφικών, έχει δύο αντάπτορες που μετατρέπουν δύο molex σε 8-pins για την τροφοδοσία, ένα CD με τους οδηγούς εγκατάστασης και όλο το απαραίτητο software και φυσικά ένα manual. Περνάω στην ίδια την κάρτα. Πρώτα απ' όλα εντύπωση προκαλεί το μέγεθός της και κυρίως το μήκος της. Συγκεκριμένα η κάρτα καταλαμβάνει 312 χιλιοστά στο μήκος, 129 στο πλάτος και 43 χιλιοστά στο πάχος, δηλαδή δύο slots στη motherboard. Το μήκος της αυτομάτως ψιθυρίζει πως θα χρειαστείτε γενικά ένα ευρύχωρο κουτί, οπότε έχετέ το κατά νου.

Το “selling” point της κάρτας γραφικών, κατά την άποψή μου, είναι το Windforce σύστημα ψύξης, το οποίο το θεωρώ ένα από τα ποιοτικότερα και αποτελεσματικότερα σε αυτήν την κατηγορία προϊόντων. Το σύστημα αποτελείται από τρεις ανεμιστήρες, των οποίων τα πτερύγια είναι ειδικά σχεδιασμένα για να διοχετεύουν με ακρίβεια τον αέρα στο εσωτερικό του heatsink, ενώ εξαιρετική δουλειά κάνουν οι τέσσερις heatpipes που μάλιστα ακουμπούν οι ίδιοι τους στο chip της GPU. Όλα αυτά, λοιπόν, έχουν ως αποτέλεσμα, καταρχάς φοβερή θερμική συμπεριφορά από πλευράς κάρτας αφού ποτέ της δεν ξεπέρασε τους 73 βαθμούς Κελσίου, ενώ εντυπωσιακά είναι και τα επίπεδα θορύβου που παρόλο που έχουμε να κάνουμε με τρεις ανεμιστήρες, ακούγονται όσο δύο ή και καλύτερα.

Στα αρνητικά του όλου συνόλου θα έβαζα την έλλειψη ενός backplate για να προστατεύει το PCB. Στα υπόλοιπα, η κάρτα επικοινωνεί με τη motherboard μέσω PCI Express 3.0 διαύλου, εννοείται πως είναι έτοιμη για συστοιχία SLI, ενώ όσον αφορά τη συνδεσμολογία χαρίζει μία θύρα Dual-link DVI-I και DVI-D, τρεις θύρες DisplayPort και μία HDMI θύρα. Εδώ θα πρέπει να σημειώσω πως το highlight είναι η τεχνολογία της Gigabyte ονόματι “Flex Display” η οποία κάνει τη χρήση έως και τεσσάρων οθονών ταυτόχρονα παιχνιδάκι χωρίς να σκέφτεστε σε ποια θύρα θα πρέπει να συνδέσετε τις οθόνες. Όλα γίνονται αυτόματα και μαγικά! Τέλος, η κάρτα απαιτεί δύο συνδέσεις των 8-pins από το τροφοδοτικό με μέγιστη κατανάλωση τα 165W, που σημαίνει ότι ένα τροφοδοτικό των 600W σας καλύπτει και με το παραπάνω.

Πάμε τώρα στα πιο ενδιαφέροντα νούμερα. Καταρχάς έχουμε το GM204 chip της Nvidia των 28nm. H βίντεο μνήμη βρίσκεται στα 4GB, είναι τύπου GDDR5, έχει 256-bit στο memory bus και bandwidth που φτάνει τα 224GB/s. Το ρολόι της μνήμης είναι χρονισμένο στα 1753MHz και 7012MHz effective. Το ρολόι του πυρήνα, χωρίς το boost χρονίζεται στα 1178MHz και με το boost φτάνει τα 1279MHz. Στα του render, έχουμε 2048 CUDA Cores, 128 TMUs και 64 ROPs. Υποστηρίζονται τα πρωτόκολλα DirectX 12, Open GL 4.5, Open CL 1.2 και Shader Model 5, ενώ δεδομένες πρέπει να θεωρούνται όλες οι όμορφες τεχνολογίες της Nvidia, όπως το GPU Boost 2, το G-sync και άλλες.

Μπορεί να μην το παραέκανε με το overclocking και στην αγορά να υπάρχουν εκδόσεις της GTX 980 με ανώτερους χρονισμούς, αλλά η Gigabyte κατά την άποψή μου πέτυχε την τέλεια ισορροπία. Έχει μία κάρτα η οποία είναι δροσερή ακόμη και στο 100% του load της, είναι αθόρυβη και έχει και μία πολύ φυσιολογική κατανάλωση στο ρεύμα. Ίσως να χάνει μερικά απειροελάχιστα frames στις δοκιμές σε σχέση με άλλες κάρτες, αλλά κερδίσει σε όλα τα υπόλοιπα.

H Nvidia GeForce GTX 980 της Gigabyte κυκλοφορεί στα ελληνικά καταστήματα με τιμή που ξεκινάει από τα €640. Κατά την άποψή μου, αν είστε αποφασισμένοι να επενδύσετε τόσα χρήματα για την αγορά ενός τέτοιου hardware, τότε η έκδοση της Gigabyte θα πρέπει να αποτελέσει σίγουρα μία από τις διαθέσιμες επιλογές, για όλα τα θετικά που ανέφερα προηγουμένως.

Tags: