Zotac GeForce GTX 980 AMP! Omega Edition

Το...τεθωρακισμένο άρμα της Zotac!
27 Ιανουαρίου 2015 11:14
Zotac GeForce GTX 980 AMP! Omega Edition

Είναι απερίγραπτο συναίσθημα να είσαι enthusiast gamer και να πιάνεις στα χέρια σου μία υπερ-κάρτα όπως η GTX 980 της Nvidia. Στο στούντιο των Unboxholics μπήκε η Zotac GeForce GTX 980 AMP! Omega Edition ή με πιο απλά λόγια, μία από τις αρκετές προτάσεις της Zotac για την GTX 980, η οποία έρχεται αισθητά αναβαθμισμένη από τη reference εκδοχή της. Πρώτα απ' όλα αυτό που εντυπωσιάζει στην κάρτα είναι ο σχεδιασμός της. Η Zotac, γνωστή για το μιλιταριστικό ύφος που δίνει στα προϊόντα της, έχει ντύσει την κάρτα με το ExoArmor. Πρόκειται για μέταλλο εξαιρετικής ποιότητας που περιβάλλει όλη την κάρτα.

Εκτός από τους δύο ανεμιστήρες, δεν υπάρχει τίποτα το πλαστικό πάνω στο PCB. Ακόμη και το backplate που προστατεύει το πίσω μέρος των chips, είναι εξαιρετικής ποιότητας. Εντυπωσιάζει επίσης στις διαστάσεις της. Μπορεί το μήκος των 27 περίπου εκατοστών να είναι φυσιολογικό για τα δεδομένα της κάρτας, το πάχος της παραείναι μεγάλο μιας και καταλαμβάνει 3 slots, κάτι που κάνει την Omega Edition της Zotac δύσκολη περίπτωση για SLI διάταξη. Το βάρος της ξεπερνάει το 1100 γραμμάρια.

Όσον αφορά το σύστημα ψύξης, η κατασκευάστρια εταιρία το ονομάζει IceStorm και αποτελείται από δύο μεγάλους ανεμιστήρες, αισθητά μεγάλο heatsink πολλών πτερυγίων και τέσσερις heatpipes οι οποίοι ψύχουν το chip. Η αλήθεια είναι ότι το σύστημα ψύξης της κάρτας, αν και ογκώδες και εντυπωσιακό, στην πράξη δεν ικανοποιεί, μιας και στην πραγματικότητα προσφέρει λιγάκι καλύτερα αποτελέσματα από το απλό, σαφώς μικρότερο και λιγότερο επιβλητικό, σύστημα ψύξης της reference κάρτας. Η θερμοκρασίες που συνάντησα στην κάρτα, με και χωρίς overclocking κυμάνθηκαν από 75 έως 85 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο περίμενα λιγάκι καλύτερη συμπεριφορά όσον αφορά τις θερμοκρασίες, οι οποίες δεν είναι υψηλές για τα δεδομένα της κάρτας, αλλά θα μπορούσαν να είναι καλύτερες με ένα τόσο μεγάλο σύστημα. Στα του θορύβου, θα έλεγα πως βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Η κάρτα γραφικών επικοινωνεί με την motherboard μέσω PCI Express 3.0 διαύλου, φιλοξενεί υποδοχές για SLI, ενώ τροφοδοτείται με ρεύμα μέσω δύο 8-pins υποδοχών. Τι ρεύμα ζητάει; Σε full load, και με αρκετό overclocking -στο οποίο δεν πείραξα τα volt- η κάρτα ζήτησε μέχρι και 380W. Θαρρώ πως ένα τροφοδοτικό 550W σας καλύπτει και με το παραπάνω. Στο πίσω μέρος της κάρτας δίνονται μία DVI-D θύρα, τρεις DisplayPort και μία HDMI 2.0 θύρα. Η μέγιστη ανάλυση που μπορεί να υποστηρίξει η GTX 980 είναι 4096x2160 pixels.

Ας ρίξουμε και μια γρήγορη ματιά στα τεχνικά χαρακτηριστικά. Αρχικά να αναφέρω πως το chip ανήκει στην ολοκαίνουργια οικογένεια της Maxwell αρχιτεκτονική των 28nm, που φημίζεται για τις υψηλές επιδόσεις και τη χαμηλή κατανάλωση σε ρεύμα. Η κάρτα της Zotac ενσωματώνει 4GB GDDR5 βίντεο μνήμη των 256-bit. Η μνήμη χρονίζεται στα 7046MHz και έχει bandwidth 230.4GB/s. Το ρολόι του πυρήνα έρχεται με χρονισμό της τάξεως των 1202MHz με boost που φτάνει το ρολόι στα 1304MHz, την ώρα που το αντίστοιχο ρολόι της μνήμης αγγίζει τα 1800MHz. Έχουμε 2048 CUDA Cores και 128 Texture Mapping Units. Υποστηρίζονται τα πρωτόκολλα DirectX 12, OpenGL 4.4, την ώρα που υποστηρίζονται όλες οι όμορφες τεχνολογίες της Nvidia, όπως είναι τα G-sync, GPU Boost 2.0 και άλλα.

Επιτρέψτε μου μερικά σχόλια όσον αφορά το overclocking. Η αλήθεια είναι ότι σε αυτόν τον τομέα η ήδη υψηλά χρονισμένη κάρτα της Zotac, είναι ευπρόσδεκτη προς τους πιο ενθουσιώδεις που θέλουν ακόμη καλύτερα νούμερα στα benchmarks. Κατάφερα, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια να αυξήσω το ρολόι του πυρήνα έως και 170MHz και το ρολόι της μνήμης έως και 35MHz, αυξάνοντας σημαντικά τις επιδόσεις και όλα αυτά χωρίς να έχω φοβερή επίπτωση στη θερμοκρασία. Παρόλα αυτά, συνεχίζω να μη νιώθω άνετα όταν οι 80 C είναι ένα συχνό φαινόμενο και αυτό είναι κατά την άποψή μου το πιο αξιοπρόσεκτο αρνητικό στοιχείο της κάρτας. Στα του gaming, από μία GTX 980 δεν περίμενα τίποτα λιγότερο. Το 1080p gaming είναι απλά παιχνιδάκι για το chip, ενώ τα πηγαίνει εξίσου καλά σε υψηλότερες αναλύσεις.

Η Zotac GeForce GTX 980 AMP! Omega Edition κυκλοφορεί στα ελληνικά καταστήματα με τιμή που ξεκινάει από τα €599 και αν δεν κάνω λάθος είναι μία από τις πιο προσιτές προτάσεις για το GTX 980 chip της Nvidia. Με μοναδικά αρνητικά το τεράστιο και ογκώδες σχέδιό της, καθώς και την τάση της να αγγίζει τους 80 βαθμούς κελσίου σχετικά εύκολα, η κάρτα της Zotac είναι μία αξιοπρεπής εκδοχή του πανίσχυρου chip. Δε νομίζω να χρειάζεται να αναφέρω πως γενικότερα οι GTX 980 για την ώρα απευθύνονται μόνο στους enthusiasts και σε αυτούς που δε συμβιβάζονται με τίποτα λιγότερο από τα max settings.

Tags: